Lijekovi iz životinjskog svijeta
Lijekovi iz životinjskog svijeta

Lijekovi iz životinjskog svijeta


Moć biljaka u liječenju i tretiranju različitih bolesti i zdravstvenih problema je svima već odavno dobro poznata. Međutim, znanosti su otvorena još dva polja koja mnogo obećavaju u ovom pogledu.

Prvo od njih je istraživanje svijeta kukaca, za koje se danas smatra da ima više od 750.000 vrsta. Kukci su, zapravo, prave hodajuće hemijske tvornice. Izlučevine, otrovi, enzimi i drugi hormoni što ih proizvode njihove žlijezde pružaju mnogo mehanizama od kojih se može mnogo naučiti, što daje naslutiti široku paletu možebitnih proizvoda. Ni tradicionalna ni moderna medicina nisu podrobno istražile ove životinje. Poznato je da se španjolska muha neko vrijeme upotrebljavala za spravljanje obloga za ozljede na koži, dok se pčelinji otrov koristio za ublažavanje reumatizma, a pripravci od crva za razne vrste gangrena.

Za laboratorijska istraživanja more je prava riznica. Iako je flora, poput morskih trava vrlo bogat izvor, trenutno je morska fauna ta koja zaokuplja interes naučnika. Naime, mnogo je vjerovatnije da će se molekule srodne onima koje se sintetiziraju u ljudskome tijelu, poput hormona i enzima, pronaći u životinjama nego u biljkama.

Od životinjskih vrsta, kao što su spužve i koralji, već se proizvode lijekovi koji se primjenjuju u borbi protiv leukemije i nervnih poremećaja. Testiranje aktivnih sastojaka se nastavlja, što pruža obilje nade za budućnost liječenja.