Boja urina govori o skrivenim problemima u tijelu
Boja urina govori o skrivenim problemima u tijelu

Boja urina govori o skrivenim problemima u tijelu

Većina nas ne voli pričati o stvarima poput urina ili izmeta, ali realnost leži u činjenici da su ove izlučevine važne za naše zdravlje. Možda ne razgovaramo o tome, ali svi znamo da premalo ili previše ovih izlučevina nije dobro. Međutim, većina nas pusti vodu za sobom ne posvećujući mnogo pažnje tome ili tek preletimo pogledom kako bi se uvjerili da nema nekih abnormalnosti.

Ukoliko postoji osjećaj peckanja ili boli kod uriniranja, to nas ponuka da provjerimo šta tačno izlučujemo. Postoji nekoliko stvari koje su svima vidljive kod uriniranja i vrlo je važno znati šta nam urin govori o nama. Stručnjaci kažu kako je urin najlakši način samopregleda našeg tijela. Ako negdje u tijelu postoji problem, on će se pojaviti u našim izlučevinama. Promjene u mirisu i boji su izravni pokazatelji neispravnog funkcioniranja naših tjelesnih sistema.

Urin pomaže pri indiciranju trudnoće, unutrašnjih ozljeda ili nekog problema koji se ne može otkriti izvana. Također, promjena boje urina može ukazati na upale mokraćnih puteva ili dehidraciju, budući da u tim slučajevima urin postaje tamniji i gušći. Može ukazati i na to da je razina kofeina ili nikotina u našem tijelu porasla, naročito kod urina žena.

Štaviše, ako urin ima čudan miris onda je to normalno. Znamo da zvuči čudno, ali čudan miris kod urina je dobar pokazatelj. Ali druge karakteristike, kao ove već navedene, kao što je bol ili osjećaj peckanja, mogu ukazati da nam je potreban pregled što je prije moguće. Uz sve ovo ne zaboravite da ni premalo ni previše urina nije dobro. Stoga, nastojte postići balans.

Boja urina jest ili bi trebala biti blijedo žute boje. To je zato što sadrži spoj pod nazivom urohrom, spoj koja se stvara raspadom hemoglobina. Ali urin mijenja boju iz mnogih razloga, od kojih su neki bezopasni, a neki alarmantni. Pročitajte o različitim bojama urina i usporedite boju vašeg urina sa njima.

Tamno žuta: Budući da je svijetlo žuta boja normalna za urin, tamno žuta boja ukazuje da osoba pati od dehidracije, jer je koncentracija soli veća od normalne. Što je manje vode, žuta nijansa urina će biti tamnija. Stoga, u ovom slučaju nastojte piti više vode.

Crvena: U osnovi ova boja varira od nijanse ružičaste do tamno crvene boje. Test može specificirati da li urin sadrži krv ili ugruške krvi, kao što je hematurija. Ali ovo je ozbiljan problem kojeg biste trebali provjeriti što prije. Ova boja se može pojaviti zbog infekcije mjehura, mokraćnih puteva ili uretre. Također, rak prostate kod muškaraca ili mjehura kod oba spola ili čak naporna vježba može dovesti do toga da urin bude crvene boje.

Borovnice i cvekla mogu urinu dati takvu boju. Neki lijekovi, kao što su laksativi, također urinu daju crvenkastu boju. Stoga, ako ste jeli cveklu ili borovnice i idućeg dana je vaš urin crven, nemate razloga za brigu. U suprotnom, svakako posjetite ljekara.

Smeđkasto crna: Ova boja također može varirati u nijansama od smeđe do crne. Može biti i tamna nijansa crvene boje. Ova boja se pojavljuje zbog nepravilnog rada jetre i stanja poput hepatitisa, blokade žučovoda, tumora ili čak ciroze, jer se bilirubin pojavljuje u mokraći. Također, ozbiljna stanja poput hemolitičke anemije ili melanoma mogu uzrokovati smeđkasto crni urin.

Neke namirnice, kao što je smeđi grah ili rabarbara, mogu urinu dati tamnu i smeđu boju, kao i neki lijekovi kao što su antibiotici, antimalarijski lijekovi i laksativi.

Narančasta: Mnogi lijekovi mogu uzrokovati da urin bude narančaste boje. Također, pretjeran unos citrusa ili mrkve može biti razlog za narančasti urin.

Tamno narančasta boja urina može značiti da je prisutna prevelika razina žuči pa je izrazito važno da se obratite ljekaru.

Ljubičasta: Ova boja se javlja u vrećici katetera koji kolonizira bakterija. Urin se sastoji od spojeva crvene, plave i indigo boje što sve zajedno daje ljubičastu. Ono što u ovom slučaju možete učiniti jeste zamijeniti vrećicu katetera.

Plavo-zelena boja: Ovu boju urina uzrokuju neki lijekovi, ali i pretjerano uzimanje vitamina. Ukoliko ste  tokom pregleda i testiranja bili izloženi zračenju, urin može postati plavo-zelene boje.

Međutim, ukoliko ništa od navedenog nije objašnjenje plavo-zelene boje vašeg urina, svakako se obratite svome ljekaru, jer je moguće da se radi o infekciji bakterijom iz porodice Pseudomonas. Ona se lako liječi antibioticima, ali je potrebno reagovati na vrijeme.

Urin je indikator nekih problema, stoga ga provjeravajte s vremena na vrijeme. Mnogi ljudi ignoriraju ove vidljive znakove i riskiraju razvitak ozbiljnih bolesti. Posavjetujte se sa ljekarom kako bi se vaše stanje definisalo i odgovarajući tretman bio uspostavljen.

 

 

Izvor: Human’nHealth

Prevod: A. Kadrija