Bolest vožnje (kinetoza, bolest kretanja)
Bolest vožnje (kinetoza, bolest kretanja)

Bolest vožnje (kinetoza, bolest kretanja)

Autor: Tomislav Rukavina, mag. pharm.


Dolaskom ljeta i lijepoga vremena započinje sezona godišnjih odmora i putovanja. I dok su nekome putovanja uživanje u vožnji i krajoliku, nekome su prava muka i neugodno iskustvo. Uzrok tome je bolest vožnje ili kretanja.

Simptomi bolesti kretanja jesu vrtoglavica, slabost, hladan znoj, bljedilo, glavobolja, mučnina i povraćanje. Kinetoza se najčešće javlja u vožnji automobilom, zrakoplovom, na vrtuljcima i u plovidbi, ali može se javiti i samo pri gledanju objekata koji se kreću (virtualne simulacije, u kinima…).

Pate i kućni ljubimci

To zapravo i nije bolest, već prirodno stanje našeg organizma, ali pojedinci imaju veću osjetljivost pa se javljaju simptomi. Naime, dok sjedimo u automobilu ili na brodu, osjet ravnoteže šalje poruku o kretanju, dok vidni osjet šalje poruku o mirnom sjedenju. I tu dolazi do konflikta koji izaziva navedene neugodne simptome. Kinetozi su najčešće podložna djeca do 12 godina, češće žene nego muškarci, a javlja se i kod kućnih ljubimaca. Nadalje, jedna osoba može imati problema u vožnji brodom, ali ne mora u avionu. Manje su pogođeni vozači prilikom vožnje jer su usredotočeni na vožnju, ali se kinetoza može javiti i kod njih.

Priprema za put

Kada se prepozna da netko boluje od morske bolesti (bolesti vožnje), prvi korak u izbjegavanju jest dobra priprema za putovanje:

• na put krenuti odmorni jer umor i stres mogu ubrzati javljanje simptoma u osjetljivijih ljudi,

• vozilo kojim se putuje treba biti čisto i prozračno; izbjegavajte jake mirise za automobile,

• prije putovanja ne treba jesti teške i masne obroke, ali putovanje praznoga želuca ne preporuča se (gladovanje destabilizira električne signale u želucu, što vas čini podložnijima mučnini i povraćanju),

• izbjegavati stajanje u vozilu ili plovilu,

• ako je moguće, sjediti što više naprijed u autobusu, na prednjem sjedalu u automobilu, prednjim vagonima u vlaku, na sjedalu blizu krila u zrakoplovu ili na sjedalima koja nisu uz prozor,

• sjediti u smjeru kretanja vozila ili plovila,

• tijekom vožnje koncentrirati se na jednu točku i izbjegavati nagle i česte pokrete glavom,

• putovanje noću neki je put dobar odabir ako ste sigurni u vozača i tehničku provjerenost vozila,

• nije preporučljivo čitati knjige, novine, slati poruke ili igrati igrice za vrijeme vožnje,

• tijekom putovanja ne piti alkohol, gazirana pića i napitke koji sadrže puno kofeina ili teina (nadražuju želudac, a mogu izazvati nadutost, povrat kiseline i žgaravicu); također ne pušiti,

• ne preporučuju se pića od citrusa jer limunska kiselina još više nadražuje želudac,

• tijekom vožnje praviti češće pauze te izaći na svjež zrak,

• piti dosta tekućine, najbolje običnu vodu ili prirodne čajeve,

• biljke koje su dobre za sprečavanje mučnine jesu: menta, kamilica, kadulja,

• grickati krekere jer su lako probavljivi i pomažu protiv mučnine,

• neki put mogu pomoći i bomboni ili pastile na bazi peperminta,

• u slučaju povraćanja, voditi računa da se nadoknade izgubljeni elektroliti (za to je dobra topla i slana bistra juha ili prije puta nabaviti u ljekarni vrećice za nadoknadu elektrolita koji se razmute u čaši vode i popiju),

• biljke koje su dobre prilikom povraćanja jesu: pelin, kamilica, matičnjak.

A ako ne pomogne?

Uvijek se može pomoći i alternativnom medicinom. Kod bolesti kretanja pomaže akupresura. Neka istraživanja kažu da se mučnina može spriječiti pritiskom na određenu točku na zglobu. Ta točka za pritisak u akupunkturi naziva se perikard 6 i pomaže kod sprečavanja mučnine. Nalazi se unutar ručnoga zgloba, dužine dva nokta iznad srednje brazde dlana. U ljekarnama se mogu kupiti i akupresurne narukvice protiv mučnine (preporučujem ih za djecu).

Studije su pokazale da đumbir ima jako dobar efekt, čak se pokazao i djelotvornijim od modernih lijekova protiv mučnine. Utvrđeno je da zaštita počinje djelovati nakon 25 minuta, a djeluje gotovo četiri sata. Keksi od đumbira i piće začinjeno njime dostatni su za sprečavanje mučnine. Također ga možete konzumirati u svježem obliku – mali komadić je dovoljan. Velika je prednost đumbira što ne izaziva nuspojave. U ljekarnama su dostupne lizalice na bazi suhog ekstrakta đumbira i suhog ekstrakta lista paprene metvice. Koriste se za djecu stariju od četiri godine, a mogu ih koristiti i odrasli.

U Republici Hrvatskoj dostupne su dvije vrste lijekova za sprečavanje kinetoza. Jedan je bezreceptni lijek iz grupe antihistaminika dimenhidrinat (Dramine®, Aviomarin®). Važno je naglasiti da taj lijek utječe na psihofizičke sposobnosti tako da se ne smije koristiti prilikom upravljanja strojevima. Ne smije se davati osobama koje boluju od epilepsije te djeci mlađoj od pet godina. Nuspojave su: pospanost, nesigurnost, a rjeđe suha usta i poremećaj vida. Lijek se uzima oko 30 minuta prije putovanja. Doza za odrasle i djecu stariju od 14 godina je 1-2 tablete (50-100 mg), a za djecu od 5 do 14 godina -1 tableta (25-50 mg). Zatreba li, doza se može ponoviti nakon četiri do šest sati, ali ne više od 400 mg na dan.

Drugi je cinarizin, lijek koji se može dobiti isključivo na liječnički recept. Spada u lijekove koji djeluju na središnji živčani sustav, podgrupu antagonista kalcija i histaminika H1 – receptora. Kako lijek ima dosta nuspojava, kontraindikacija i upozorenja, neophodna je liječnička procjena za njegovu uporabu.

 

Izvor: Narodni zdravstveni list, dvomjesečnik za unapređenje zdravstvene kulture, godina LVI, broj 654-655, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s HZJZ, Rijeka, srpanj-kolovoz 2014, str. 28-29.