Bolesti kojih se žene trebaju najviše bojati
Bolesti kojih se žene trebaju najviše bojati

Bolesti kojih se žene trebaju najviše bojati

Autor: dr. Ivo Belan


U SAD-u su srčana oboljenja ubojica žena broj jedan. Međutim, prošlogodišnje anketiranje pokazalo je da više od 57 % žena vidi rak kao svoju najveću prijetnju. Na svaku ženu umrlu od raka dojke dolazi oko njih 11 koje su umrle od neke od srčanožilnih bolesti.

Ovdje su iznesena upozorenja koja žene trebaju znati kako bi se zaštitile od srčanožilnih oboljenja.

Srčanožilne bolesti teže je otkriti u žena nego u muškaraca. Klasična bol u grudima koja se često blisko indentificira sa srčanim udarom u muškaraca, nije tako česta u žena. Kod njih se češće javlja stiskanje u grudima, umor, kratkoća daha ili vrtoglavica. Također se mogu javiti mučnina, povraćanje, žgaravica. Žene moraju obratiti najozbiljniju pažnju kod pojave i najblažih nagovještaja srčanih problema, a posebno kod pojave bilo kakvog bola u grudima ili neugodnosti za vrijeme napora, jakih emocija, kao što su uzbuđenje ili ljutnja. Valja ozbiljno shvatiti bol koja se širi u vrat, ruku, vilicu ili želudac, posebno kad se javlja zajedno s kratkim dahom, znojenjem ili mučninom.

Nagomilavanje rizika

Žene koje smanje količinu kolesterola u svojoj krvi, čak i za malo, smanjuju rizik od srčanog oboljenja. Rizik od srčane bolesti pada 2 do 3% za svaki jedan postotni pad kolesterola u krvi. Ako promjene u prehrani ne budu dovoljne, onda valja primijeniti lijekove. Lijekovi koji snizuju kolesterol u krvi, i koji se zovu statini, posebno su djelotvorni.

Redovna kontrola masnoća u krvi posebno je važna za žene. Trigliceridi su osobito rizičan faktor. Povećana razina triglicerida u krvi snažniji je pretkazatelj rizika srčanog oboljenja u žena nego u muškaraca. Ta vrsta masnoće obično je povišena kod žena koje često konzumiraju alkohol, ili koje boluju od šećerne bolesti, ili imaju prekomjernu tjelesnu težinu.

Smrtonosni rizični faktori kod žena „nagomilavaju“ se više nego kod muškaraca. Žena koja ima šećernu bolest ima veću vjerojatnost da će biti i gojazna, da će imati povišen krvni tlak i povišen kolesterol u krvi. Doktori to nazivaju „smrtonosni kvartet“. Za svaki pojedinačni takav rizični faktor može se grubo kazati da udvostručuje rizik od nastanka srčane bolesti. Međutim, kad su prisutni zajedno, povećavaju opasnost mnogostruko više.

Prekomjerna tjelesna težina također je važan rizični faktor. Porast od čak samo šest do sedam kilograma na težini, nakon dobi od 18 godina, povećava rizik od srčane bolesti za 25%. Dobivanje naslaga masnoga tkiva oko pasa mnogo je opasnije nego oko kukova.

Nikad nije kasno za pomak nabolje

Hormonska nadomjesna terapija pokazala se sigurnijom i korisnijom nego što su neki doktori svjesni toga. Hormonska nadomjesna terapija znatno smanjuje rizične faktore koji pridonose pojavi srčanih bolesti u žena. Prije nego što se žena odluči na tu terapiju, mora se konzultirati sa svojim liječnikom.

Žene često trebaju posebne pretrage. Standardna ergometrija može ne uočiti srčane probleme u žena. Postoje metode gdje se, uz pomoć radioaktivne tvari i specijalnih kamera, za vrijeme ergometrije, može dobiti dobar uvid u srce. Postoje još neki testovi pomoću kojih se može još točnije utvrditi srčano oboljenje u žena (npr. ehokardiografija).

Žene moraju poduzeti preventivne mjere – što prije, to bolje. Vitamini C i E su antioksidansi i pokazali su da mogu spriječiti i moždani udar u visokorizičnih žena. Žene trebaju voditi brigu o zdravoj prehrani, redovnoj tjelovježbi, izbjegavanju debljine i razumljivo, ne pušiti.

Nije nikad kasno za žene da promijene svoj stil života i da tako pomognu svom srcu. Svako jutro, nakon ustajanja, podsjetite sebe na to.

 

Izvor: Narodni zdravstveni list, dvomjesečnik za unapređenje zdravstvene kulture, god. LV, br. 650-651, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s HZJZ, Rijeka, ožujak-travanj 2013, str. 30.