Bolovi u trbuhu
Bolovi u trbuhu

Bolovi u trbuhu

Autor: prim. sc. dr. Ružica Duplančić-Šimunjak


Bolovi u trbuhu u ranoj dječijoj dobi vrlo su česti i uzrok im je najčešće bezazlen, ali iznimno se može raditi o težem poremećaju. Kako ih razlikovati? I uzrok boli nije lako otkriti jer bol u trbuhu može biti refleksna – odraz nekog drugog poremećaja koji nije u vezi s trbušnim organima. Promatranje djeteta veoma je važno: kako se bol očituje, javlja li se iznenada, traje i nestane ili je gotovo stalno nazočna. U isto vrijeme važno je voditi računa o drugim popratnim simptomima koji mogu pratiti bolove u trbuhu: povišenje temperature, je li dijete imalo stolicu ili ne i kakva je, povraća li, kako mokri (učestalo, plače dok mokri, boja i miris mokraće), apetit i napredovanje djeteta, da li se bol ponavlja kroz duže razdoblje.

Dojenačke kolike

Bez sumnje radi se o najčešćem uzroku boli u ranoj dojenačkoj dobi. Javljaju se već od 15. dana života, a traju do trećeg, ponekad i do četvrtog mjeseca. To razdoblje trajanja od oko tri mjeseca te pojava bolova u određeno doba dana vrlo je karakteristično za dojenačke grčeve (kolike). Dojenče, koje je tijekom dana mirno, u popodnevnim i večernjim satima neutješno plače, savijajući noge prema trbuhu. Plinovi koji se normalno stvaraju u debelom crijevu, ali ulaze u probavni sustav i tijekom hranjenja, pritiskom na stijenke debelog crijeva (colon) podražuju živčane završetke što izaziva osjet boli – kolika (bol šupljg organa). Ponekad je uzrok grčeva jasan – dijete tijekom sisanja proguta dosta zraka, majka čuje zvučne fenomene koji se javljaju u trbuhu. Kolike se javljaju i u djece na prsima, kao i one na umjetnoj prehrani. Ponekad je uzrok kolikama nepodnošljivost bjelančevina kravljeg mlijeka (koje se nalaze i u mliječnim formulama), a mogu se javiti i u beba na prsima ako majka u prehrani uzima puno mlijeka i mliječnih proizvoda.

Dojenče koje ima grčeve razdražljivo je, neutješno plače, privlači noge prema trbuhu i zadržava se u savijenom položaju. Pritisak na trbuh djeteta pojačava bol!

Kako ublažiti kolike i smiriti dijete?

Postoje određeni položaji koji smiruju dijete i ublažuju mu bol:

–  Položite dijete na svoju ruku tako da je njegov trbuh blago pritisnut i ugrijan i zatim ga nježno ljuljajte.

–  Položite dojenče u sjedeći položaj tako da su mu leđa oslonjena na vaš grudni koš, lijevom rukom pridržavajte guzu, a desnu položite na njegov trbuh – godit će mu toplina vašeg dlana.

–  Masaža trbuha vršcima prstiju koje ste namazali dječijim uljem provodi se tako da najblažim pritiskom na trbuh u luku od donje strane trbuha pa iznad pupka prelazite na lijevu stranu. Masažu treba provoditi prije nego se javi bol, ubrzo nakon obroka jer pomaže izlaženju zraka iz crijeva.

–  Lijekovi za ublažavanje boli kroz povijest bili su različiti, no većinom su napušteni zbog nuspojava koje su izazivali, posebice na središnji živčani sustav.

Danas su u primjeni lijekovi (kapi) koji imaju svojstvo da na sebe vežu plinove kojih ima u suvišku u crijevu. Daju se ukoliko su grčevi izrazito jaki. Uzrok javljanja dojenačkih kolika nije još potpuno jasan. Javljaju se u 50 posto dojenčadi bez obzira na način prehrane. Dok postoje mišljenja da se radi o reakciji nezrelog organizma u procesu probave, neki drže da je pojava kolika u vezi s temperamentom novorođenčeta koji se primjećuje već od prvih tjedana života. Ispitivanja su pokazala da novorođenčad koja su živahnija i jače podražljiva od drugih imaju češće grčeve od one koja su mirna, opuštena i ne trzaju se na svaki šum. I mame opisuju svoje bebe koje imaju grčeve kao one koje su vrlo osjetljive na sva zbivanja u okolini. Istina je da dijete utječe na svoju okolinu kao što i ona utječe na njega. Zbog interreakcije majka-dijete često se majkama pripisivala krivnja za kolike jer su zbog djetetova plača postajale anksiozne i zabrinute, što je pridonosilo pogoršanju grčeva.

Tehnika hranjenja

Kako bi se spriječilo pretjerano gutanje zraka pri hranjenju na bočicu, važno je držati na umu sljedeće:

–  Bočicu treba držati tako da je dudica puna mlijeka.

–  Otvor na dudici mora biti primjeren tako da prolazi kap po kap mlijeka. Ako je prevelik, mlijeko curi, a dojenče guta i veću količinu zraka. Ako je otvor premali, beba se zamara pri hranjenju, što svakako treba izbjegavati. Djeca koja pohlepno sišu i na prsima progutaju dosta zraka. Pri nabavi dudica svakako treba kupiti one dokazane kvalitete i veličine primjerene dobi.

–  Za vrijeme obroka, bilo na prsima ili na bočicu, treba držati dijete tako da je glava u povišenom položaju u odnosu na tijelo.

Preponska kila (lat. Hernia inguinalis)

Javlja se najčešće u prvoj godini života, ali se može primjetiti i kasnije kroz cijelu dječiju dob. Što je zapravo kila (hernija)?

Trbuh je s unutarnje strane također obložen mišićima. Ponekad između mišića ostane mali otvor kroz koji može i dio crijeva izaći iz trbušne šupljine i tada govorimo o kili, herniji koja se očituje kao izbočenje u preponi ili u skrotalnoj vrećici, gdje se nalazi testis, ukoliko se dio crijeva spustio kroz preponski (ingvinalni) kanal. Herniju mogu imati dječaci i djevojčice u kojih se hernija teško primjeti, ponekad tek kada se ukliješti.

Kila djetetu ne pričinjava nikakve smetnje ako ne dođe do komplikacije, tj. uklještenja kile što predstavlja vrlo hitno stanje koje se mora odmah kirurški riješiti jer u protivnom dođe do odumiranja dijela crijeva koji je u kilnoj vrećici, a kod djevojčica to može biti i jajnik. Naime, pri uklještenju stisne se kilni otvor, stisne krvne žile, organ koji je u kilnoj vrećici ne dobiva kisik i odumire (nekroza). Operativni zahvat vrši se u općoj anesteziji, dječiji kirurg zatvara otvor i kila nestaje. Dijete se brzo oporavi ukoliko kila nije bila komplicirana i može ići na kućnu njegu. Treba znati da je preponska kila prirođena pojava koja ne nestaje sama od sebe, a nerijetko se javlja u obje prepone. Liječenje je isključivo operativno jer je mogućnost spontanog zatvaranja kilnog otvora malo vjerovatna. Hernija se ne mora vidjeti odmah po rođenju niti u prvim mjesecima života. No, ako preduvjet za nju postoji (kilni otvor), i pri najmanjem povećanju tlaka u trbuhu, primjerice tijekom kašlja kila postane vidljiva, a zatim se neko vrijeme ne viđa, što ne znači da je nema. Znatnu pozornost treba obratiti pri pregledu ženske djece gdje se nerijetko kila u kojoj može biti jajnik (ovarium) primjeti tek s prvim znacima uklještenja (bolovi, povraćanje).

Torzija testisa

Testis ima svoje mjesto u skrotalnoj vrećici (mošnja) i zapravo visi na jednoj vrpci koja sadrži sjemovod i krvne žile. Ukoliko se ta vrpca savije oko svoje osovine ugrožen je dotok krvi u testis što može dovesti do oštećenja organa. Torziju testisa prati jaka bol u donjem dijelu trbuha i skrotumu. Dijete bolno plače, privlači noge uz trbuh, temperatura može biti malo povećana, odbija hranu i nikako se ne može smiriti. Pregledom djeteta primjećuje se oteklina jedne polovice skrotuma (mošnji) uz crvenilo, jaku bol, na najlaganiji dodir dijete reagira još jačim plačem. Torzija testisa zahtijeva hitan operativni zahvat jer izostaje dotok krvi i može doći do nekroze (odumiranja) tkiva testisa i gubitka organa. Ako roditelji primijete navedene simptome, dijete treba odmah odvesti u hitan kirurški prijem jer je operativni zahvat jedino liječenje.

Invaginacija crijeva

Radi se o poremećaju koji se javlja u dojenčadi obično od trećeg mjeseca života, ali i kasnije. Crijevna vijuga tankog crijeva uvuče se u dio crijeva ispred sebe kao prst od rukavice. Uslijed podražaja potrbušnice (peritoneum) javlja se jaka bol u trbuhu i povraćanje. Bol se javlja s manjim prekidima (kolike). Stolica sadrži svijetlo crvenu krv, nalik na žele od ribizla. Ova pojava je karakteristična upravo za invaginaciju. Dječiji liječnik zna da je ova poava u ranoj dječijoj dobi moguća i mora misliti na nju kada se jave spomenuti simptomi. Prva pretraga nakon pregled može biti ujedno i liječenje – radiološki pregled crijeva s barijevom kašom (kontrastni materijal koji omogućuje radiološku dijagnozu crijeva), koja se unosi putem sonde. Ukoliko nema zapreke, barijeva kaša brzo prolazi kroz debelo crijevo te ispuni i tanko, a ponekad uspije crijevnu vijugu (invaginat) potisnuti natrag na njeno mjesto i stanje se popravlja. U protivnom, potreban je kirurški zahvat jer je dio crijeva, stisnut u šupljini vijuge koja ga slijedi, ostao bez dotoka krvi s posljedicom odumiranja. Intezivna bol u trbuhu praćena povraćanjem i odbijanjem hrane upućuje da postoji mogućnost zapreke prolazu crijevnog sadržaja (obstrukcija). Ovakvo stanje zahtijeva hitan liječnički pregled.

Gastroenteritis

Infekcija (upala) želuca i crijeva uzrokovana je virusima ili bakterijama. Dojenčad na prirodnoj prehrani rijetko imaju infektivni proljev, a, u zemljama s primjerenim higijenskim standardom, i ona koja se hrane na bočicu. Prednost prirodne prehrane je u tome što dijete dobiva direktno hranu koja ima i to svojstvo da uništava bakterije jer u sebi sadrži žive stanice i antitijela koja inaktiviraju viruse. U pripremi dječije hrane važna je čistoća pribora (bočice, dudice, posudice) što se postiže prokuhavanjem, čistoća ruku te bakteriološki i kemijski zdrava voda. Ovi uvjeti, nažalost, nisu ispunjeni u većem dijelu svijeta, stoga je dojenje preduvjet preživljavanja djece u nerazvijenim zemljama. Kada dijete postigne određenu samostalnost u kretanju, hvata sve oko sebe i nosi u usta, počinje puzati, crijevne infekcije su češće. Crijevnu infekciju – gastroenteritis karakteriziraju bolovi u cijelom trbuhu, proljev često popraćen mučninom i povraćanjem, nerijetko i povišenom temperaturom.

Liječenje proljeva Nadoknada tekućine i minerala (prvenstveno soli) prvo je pravilo u liječenju proljeva. Način prehrane, tj. unos osnovnih energetskih potreba provodi se ovisno o načinu prehrane prije pojave proljeva. Ukoliko je dojenče na prirodnoj prehrani, tj. majka ga doji, dojenje se ne smije prekinuti jer majčino mlijeko pomaže u svladavanju infekcije. Obroci na prsima neka budu kraći, ali češći kako bi se spriječilo povraćanje, a i dijete se manje zamara – veći broj kraćih podoja je ono što mu treba. Ukoliko je dojenče hranjeno mliječnom formulom, privremeno se prekida ta prehrana i uvodi dijetalna prehrana ovisno o dobi djeteta. Formula s oznakom HN korisna je u liječenju proljeva, a Soya milk se daje kod preosjetljivosti na bjelančevine kravljeg mlijeka. Posebne formule s oznakom HA – hipoalergena formula koja sadrži posebno prerađene bjelančevine (hidrolizat), mogu se koristiti jer su lako probavljive. Ako dojenče već dobiva dohranu, prekinuti svako uvođenje  nove hrane i davati češće, a manje obroke dijetalne formule uz dodatak tekućine, najbolje ORS – oralne rehidracijske soli koja sadrži minerale i manju količinu šećera – glukoze. Naravno, ako dijete povraća može dobiti samo tekućinu i to žlicu-dvije svakih pet do deset minuta. Na taj način hladnim se napitkom smiri želudac, a unosi voda i neophodni minerali te šećer za osnovnu energetsku potrebu. Nikavi topli napici, a posebice kamilica, ne smiju se davati. Tek kada se povraćanje smiri, mogu se oprezno dati male količine dijetalne formule. Ukoliko su stolice brojne i vodenaste, a dijete ne podnosi ni unos tekućine (povraća) intravenski unos vode, minerala i šećera obično je odluka koju će liječnik donijeti. Nadoknada tekućine te minerala najvažniji je postupak u liječenju proljeva, bez obzira na uzrok proljeva i način prehrane djeteta jer veći gubitak vode iz organizma dovodi do dehidracije i poremećaja mijene tvari. Liječenje proljeva antibioticima provodi se rijetko i to ciljano, tj. ovisno o uzročniku npr. šigela (schigella) te kampilobakter (campilobacter jejuni), no o tome će odlučiti liječnik ovisno o rezultatu mikrobiološke analize stolice.

Gastroenteritis mogu uzrokovati virusi i bakterije. U ljetnim mjesecima češći su bakterijski gastroenteritisi, zbog veće mogućnosti zagađenja vode i hrane. Najčešći uzročnici su bakterije: Escherichia coli (enteropatogena), Salmonella, Schigella te Campilobacter jejuni. I virusni gastroenteritisi su česti u ljetnom razdoblju, ali se javljaju i u zimskim mjesecima, a prenose se kontaktom sa zaraženom osobom što je posebice često u djece u jaslicama i vrtićima koja nemaju razvijene higijenske navike.

Šta znači miris na aceton?

Miris acetona u izdahnutom zraku najčešće se viđa u dobi malog djeteta. Uzrok ove pojave je promjena u metabolizmu šećera i masti. Šećeri su glavni izvor energije za tijelo, a ukoliko iz bilo kojeg razloga kao npr. povraćanja, gladovanja ili temperature izostane unos šećera, a malo dijete nema pohranjene rezerve u jetri (glikogen), koji bi organizam mogao iskoristiti, dolazi do „sagorijevanja“, tj. razgradnje masti koje su energetska pričuva organizma. Razgradnjom masti stvaraju se supstance koje se gomilaju u krvi i štetne su za organizam: to su ketonska tijela u koja spada i aceton, a iz tijela se izlučuju u izdahnutom zraku te mokraćom. Nazočnost ketonskih tijela dovodi do zakiseljenosti krvi (acidoze).

Simptomi Javljaju se bolovi u trbuhu, obično u predjelu želuca i šire se prema crijevima, imaju karakter kolika, a u izdahnutom zraku osjeća se miris prezrelog voća (truhlih jabuka).

Liječenje se provodi dovoljnim unosom šećera koji normalizira pretvorbu masti bez stvaranja ketonskih tijela. Staro je pravilo u medicini: masti sagorijevaju u vatri ugljikohidrata (tj. šećera). Ukoliko se ovakve krize uz pojavu acetona u izdahnutom zraku, kojima prethodi povraćanje, javljaju češće liječnik će sigurno odrediti i dodatne pretrage. Nakon atake acetonemije uputno je kroz određeno vrijeme (četiri do pet dana) hraniti dijete hranom u kojoj je vrlo malo masnoće. Ujutro je djetetu bolje dati zaslađen čaj te kruh s marmeladom umjesto mlijeka, a za objed ponuditi tjesteninu ili rižu uz kuhano meso ili ribu, a maslac i vrhnje kroz neko vrijeme izostaviti. Premda majke vrlo lako osjete miris na aceton, supstanca se može dokazati u urinu i jednostavnim testom. Test trake dobiju se u ljekarni i nekoliko kapi urina nakapanih na test traku otkriva količinu acetona, promjenom boje trake.

Poremećaj probave

Djeca nakon dojenačke dobi, a i ranije, pokazuju znatno zanimanje za hranu koja, zbog teže probavljivosti za njihov uzrast i zrelost probavnog sustava, nije prikladna. Veći unos ovakve hrane stavlja na tešku kušnju probavni sustav djeteta. Ovaj problem češći je u nešto starije djece, posebno one koja vole više pojesti. Probavni sustav često se pobuni na obrok koji ne može probaviti, javlja se povraćanje i grčevi u predjelu želuca. Nakon povraćanja dijete se osjeća bolje i bolovi nestaju. Najbolji lijek je lagana dijeta sljedećeg dana koja se sastoji od zaslađenog čaja i pasiranog povrća.

Upala slijepog crijeva (lat. Appendicitis)

Apendiks (crvuljak) – slijepo crijevo je malen privjesak debelog crijeva, obično ne veći od prsta rukavice, širine oko jedan cm, iako dimenzije mogu varirati. Apendiks je malim otvorom spojen sa šupljinom debelog crijeva, a po građi je sličan limfnim čvorovima i tonsilama. Ako u njegovoj šupljini počinje intezivno djelovanje bakterija i njihov rast (proliferacija), dolazi do upale – apendicitisa. Upala slijepog crijeva iznimno se javlja u dojenačkoj dobi, no češća je nakon druge, treće godine.

Simptomi i liječenje Bolovi u trbuhu najprije se javljaju oko pupka, ali ubrzo se šire i ostaju na desnoj strani trbuha malo iznad prepone. Bol je stalna, ne jenjeva, povećava se i širi prema desnoj nozi pa tako ponekad prvi znak bolesti male djece može biti šepanje. Bol je često praćena mučninom i povraćanjem, dijete obično nema stolicu, no ponekad upalu crvuljka može pratiti i proljev. Temperatura je obično povišena, a razlika u pazuhu i čmaru veća je od uobičajenih pola stupnja. U dječijoj dobi trbuh ne mora biti tvrd kao što je slučaj u starije djece i odraslih, a ipak se radi o apendicitisu. Moderniji pristup je i dijagnoza upale crvuljka ultrazvučnim pregledom trbuha, a liječenje je kirurško, tj. apendiks se odstrani. Ukoliko je bolest neprepoznata dolazi do prsnuća crvuljka i infekcija se širi na potrbušnicu (peritonitis), što je ozbiljno stanje koje zahtijeva intezivno liječenje antibioticima uz drugu potpornu terapiju. Ponekad bolest može teći i kao kronična upala koju organizam sam ograniči, ali je potrebno liječenje antibioticima (peritiflitički apsces). Upala slijepog crijeva obično je posljedica zatvaranja malog otvora između crvuljka i debelog crijeva što može uzrokovati grumenčić tvrde stolice. Crijevni sokovi koji se normalno stvaraju u crvuljku ne mogu se isprazniti u debelo crijevo, a posljedica je upala jer se razmnažaju bakterije, stvara se gnoj. Ako dijete ima bolove u trbuhu, ne smiju se davati nikakvi lijekovi za ublaženje boli dok ga liječnik ne pregleda i utvrdi uzrok bolova jer stišavanje bolova može prikriti pravo stanje i simptome koji su liječniku potrebni za postavljanje dijagnoze. Ni u kojem slučaju ne smiju se davati laksativi, tj. sredstva za čišćenje jer mogu pospješiti perforaciju (puknuće) crvuljka sa širenjem infekcije na potrbušnicu.

Zatvor stolice (obstipacija)

Bol u trbuhu koja je posljedica zatvora stolice, posljedica je slabo usklađene prehrane. Radi se o nedovoljnom unosu voća, povrća i tekućina što rezultira tvrdom stolicom koja se teško odvaja. Bol kod zatvora stolice obično je nazočna na završnom dijelu debelog crijeva smještenog lijevo i dolje jer se tu nakuplja feces.

Liječenje se sastoji u dobro usklađenoj dijeti, tj. unosu voća i povrća koje sadrže vlakna, te dovoljno tekućine. Vlakna su građena od celuloze, podražuju crijevo na gibanje (peristalitiku), a tekućina povećava volumen stolice i omekšava ju omogućavajući lakšu eliminaciju. I dojenčad mogu imati „lijena crijeva“, no često već nježna masaža ili podražaj završnog dijela crijeva izaziva pražnjenje što mame znaju iz iskustva jer se pri mjerenju temperature beba obično pokaka. Ima djece koja uz dobro usklađenu dijetu imaju zatvor stolice i poteškoće pri odvajanju stolice te će liječnik propisati sredstvo na bazi šećera, koje će potaknuti gibanje crijeva. Laksativi uobičajeni za uporabu u odraslih ne smiju se davati djeci jer mogu oštetiti živčana vlakna koja inerviraju crijevo i omogućuju mu gibanje. Naravno, uporna obstipacija zahtijeva i dodatne pretrage te pregled dječijeg gastroenterologa.

Bolovi u trbuhu i crijevni paraziti

Simptomi se javljaju ovisno o kojem se parazitu radi. Male gliste (oksiuri) više ometaju dijete i čine ga razdražljivim zbog jakog svrbeža oko čmara koji je stalno prisutan danju, a još više noću kada ženke na otvoru čmara polažu jajašca. Infestacija je proširena među djecom u vrtićima i jaslicama te nižim razredima osnovne škole. Djeca se zaraze u direktnom kontaktu (prljave ruke) ili preko hrane i predmeta koje diraju, a ne operu ruke. Jajašca se mogu naći i u prašini i zraku nakon protresanja posteljine, pa se tako zarazi cijela obitelj. Bolovi se javljaju rjeđe pri infestaciji malim glistama (oksiuri) nego velikim (ascaridi). Velikim glistama dijete se može zaraziti ako jede neoprano ili nedovoljno oprano voće i svježe povrće jer se jajašca ovih glista nalaze u fecesu koji je odložen izvan sanitarnih čvorova. U igri sa zemljom lako uslijedi zaraza.

Liječenje se provodi posebnim sirupima koji se dobro podnose i efikasni su. Pri zarazi oksiurima treba liječiti cijelu obitelj uz striktne higijenske mjere kako bi se spriječila ponovna infekcija.

Upala pluća (lat. pneumonia, bronchopneumonia)

Možda će na prvi pogled biti čudno da upala pluća može biti uzrok bolova u trbuhu, ali može. Ponekad je prvi simptom upale pluća bol u trbuhu koja može imitirati bol koja se javlja pri apendicitisu. Istina je da se pri kašlju napinju trbušni mišići, no bol se može javiti i bez jačeg kašlja. Radi se o refleksnoj boli obično na onoj strani gdje je prisutna upala, a češće je to desna strana. Ako je bol u trbuhu praćena i kašljem (obično u noćnim satima) i temperaturom, postoji sumnja na upalu pluća i dijete mora pregledati liječnik koji će prema nalazu odrediti način liječenja.

Alergija i nepodnošljivost hrane

Ako dijete nakon obroka ima mučninu, bol u trbuhu ili pak proljev i povraća, treba pomisliti na mogućnost alergije ili nepodnošljivosti hrane (intolerancija). Intolerancija se javlja uslijed manjka nekih enzima (posebnih bjelančevina) koji sudjeluju u procesu probave, tj. razgradnje osnovnih prehrambenih tvari u njihove najjednostavnije dijelove. Alergija je, međutim, posljedica odgovora obrambenog sustava organizma koji neke tvari koje normalno unosimo u organizam prepoznaje kao „neprijateljske“ stvarajući protiv njih antitijela. Pri unosu takve neprepoznate tvari u organizam dolazi do reakcije antigen-antitijelo s nizom štetnih posljedica. Za razliku od alergije, intolerancija na hranu ne izaziva nikakve osipe niti svrbež i simptomi se pri sljedećem susretu s takvom hranom ne pogoršavaju. Ponekad se intolerancija javlja samo u određenim okolnostima, primjerice neprobavljivost šećera nakon virusnog gastroenteritisa, ili nekim stresnim stanjima. U slučaju alergije i intolerancije svu hranu koja djetetu škodi treba isključiti iz jelovnika. Pri sumnji na alergiju ovo stanje treba potvrditi posebnim testovima kako bi se alergija dokazala jer bi bila šteta lišiti dijete visoko biološko vrijednih namirnica kao što su jaja i mlijeko, ako to nije neophodno.

Psihička napetost

Teški trenuci za dijete kakve uzrokuje napetost, ljubomora zbog rođenja brata ili sestre mogu biti uzroci javljanja bolova u trbuhu posebice u dobi predškolskog i ranog školskog uzrasta. Dijete „somatizira“ svoje osjećaje i psihička napetost koju osjeća očituje se kao bol u trbuhu koju međutim ne prate nikakvi drugi simptomi od strane probavnog sustava i dijete se uredno razvija. Bol u trbuhu psihogenog porijekla nije stalna, ona se javlja u posebnim trenucima napetosti i zabrinutosti koju dijete osjeća, a obično je osjetljivost nazočna oko pupka. Razumijevanje i nježnost najbolji su lijek za ovu vrstu boli. Dijete treba aktivno slušati i pokazati razumijevanje. Kad se rodi mali brat, a dijete je napeto, nervozno jer mora dijeliti ljubav roditelja koja je do tada pripadala isključivo njemu, ne treba mu tumačiti kako je ono veliko i kako je dolazak brata zapravo velika radost. Ono to tako ne doživljava. Treba ga pustiti da izrazi svoje osjećaje, ne grditi ga nego ga uzeti u zagrljaj i pokazati mu da ga mama i tata jako vole kao i prije. Ljubomora pa i bol u trbuhu postepeno će nestati. Treba pokazati zanimanje za djetetove probleme i povjerenje u njegovu sposobnost da ih prevlada. Zagrljaj koristi više od riječi, koje će slijediti kasnije kada će se dijete povjeriti majci i shvatiti da ga ona voli. Ponekad, iako je dijete već odavno preraslo takav zagrljaj, primite ga i privijte k sebi kao malu bebu koju se spremate nahraniti. Dijete može u početku odbijati vašu nježnost, ali budite sigurni da nije na nju ravnodušno.

Upala mokraćnih puteva

U dojenčadi nemir, povraćanje, odbijanje hrane mogu biti znak upale mokraćnih puteva. Nemir je posljedica boli u trbuhu. Ovakve infekcije češće su u malih djevojčica zbog kratke i široke mokraćne cijevi (uretre) koja odvodi mokraću iz mokraćnog mjehura. Bakterije koje stolicom dolaze u ovo područje ulaskom u mokraćne puteve uzrokuju upalu koju treba ozbiljno shvatiti i liječiti jer neliječena upala može izazvati oštećenje bubrega.

Znaci infekcije mokraćnih puteva (uroinfekcija) su povišenje temperature do visokih vrijednosti, slab apetit, nemir, a dojenče slabo napreduje. Pri najmanjoj sumnji na ovu infekciju liječnik će odrediti neophodne analize krvi i mokraće te ultrazvuk bubrega i mokraćnog mjehura.

Lječenje se provodi prema rezultatima mikrobiološke analize (broj vrsta bakterija te osjetljivost na antibiotik). Važno je dalje praćenje i povremena kontrola te dodatne pretrage ako postoji sumnja na moguću prirođenu grešku mokraćnih puteva i/ili bubrega o čemu će odlučiti nefrolog.

Bol u trbuhu i ponašanje djeteta

Majke poznaju svoju djecu i obično prepoznaju boli li stvarno dijete trbuh ili će ono nastojati postići svoj cilj ako se potuži na bol. Ponekad se majka ipak boji da nije u pitanju nešto ozbiljnije. Kako prepoznati pravu bol od one kojom se dijete „posluži“ s određenim nakanama (primjerice kako ne bi išlo u školu ili vrtić)?

Simptomi koji upućuju na stvarnu bol

Bol koja se pojačava na pritisak, što majka može ispitati laganim pritiskom vrška prstiju, je stvarna bol koja može biti uzrokovana upalom ili nazočnošću veće količine zraka u crijevima.

Bol u cijelom području trbuha, ne samo u određenom dijelu, može biti stvarna, dijete ju ne zna točno opisati, a uzrokuju je plinovi nastali fermentacijom u crijevu.

Pomanjkanje apetita može se očitovati kao odbijanje hrane već od jutra ili pak dijete počinje pohlepno jesti, ali ostavlja pola obroka jer ne može nastaviti dalje.

Zauzimanje tzv. fetalnog položaja – dijete privlači noge trbuhu, savija ruke i noge ležeći na boku, upućuje na stvarnu bol. Ovaj položaj relaksira mišiće trbuha smanjujući bol.

Manjak živahnosti djeteta uvijek pobuđuje sumnju da mu nije dobro, kao i pospanost. Organizam na taj način čuva energiju koja mu treba za obranu.

Bljedilo uz bol u trbuhu također je znak koji upućuje na stvarnu bol. Upala trbušnih organa uzrokuje povećani protok krvi u bolesnom organu, dok je u krvnim žilama u koži, koje se stisnu, protok krvi smanjen.

Dijete treba znati promatrati, a to najbolje zna mama koja je stalno s njim i najbolje ga pozna. Kako bi liječnik dobio što bolju informaciju, važno je dati mu prave podatke:

–  koji dio trbuha je bolno osjetljiv

–  je li bol stalna ili se mijenja (slabi pa opet pojača)

–  je li bol iznenadna i naročito jaka

–  je li dijete imalo stolicu (ili čak proljev toga dana), a ako nije, koliko dana

–  povraća li

–  ima li temperaturu

–  plače li dok mokri

–  ima li apetita.

Lokalizacija boli

Liječnici dijele trbuh na lijevu i desnu stranu te na pojedine dijelove lijeve i desne strane kako bi označili pozicije trbušnih organa. Primjerice, desno i gore (ispod rebarnog luka) nalazi se jetra. Bol u ovoj regiji često registriraju školska djeca i odrasli pri trčanju. Uzrok ove bezazlene boli je dodir jetrene ovojnice s rebarnim lukom. Bol desno dolje upućuje sumnju na upalu slijepog crijeva (apendicitis), ako je praćena simptomima koji su spomenuti. Bol sasvim desno i dolje i malo više prema sredini može uzrokovati infekcija mokraćnih puteva i mokraćnog mjehura. Bol gore lijevo može se javiti zbog nazočnosti zraka u želucu što uzrokuje kolike i ukazuje na lošu probavu. Nakon trčanja može se javiti bol u predjelu slezene koja se nalazi u ovoj regiji i pri trčanju dolazi do laganog potresanja organa, a radi se o bezazlenoj pojavi. Bol lijevo i dolje odgovara silaznom dijelu debelog crijeva (lat. colon descendens), gdje se skuplja feces (stolica) prije izbacivanja. Bol se javlja pri zatvoru stolice koja dužim stajanjem u ovom dijelu crijeva gubi vodu i postane tvrda. Srednji dio trbuha oko pupka obično je najčešće mjesto gdje djeca lokaliziraju bol. Bol u trbuhu često počinje oko pupka. Tako može početi apendicitis, ali se može manifestirati i psihogena bol, enteritis, tj. upala tankog crijeva, a može biti i znak infestacije (zaraze) crijevnim parazitima. Prema mjestu bola, liječnik će brzo prepoznati o čemu se radi.

 

Izvor: Bebe, mjesečnik za trudnice i roditelje, br. 128, Zagreb, prosinac 2002, str. 6-15.