Brownies sa tikvom
Brownies sa tikvom

Brownies sa tikvom


Sa brownies nikada ne možete pogriješiti. Hem ih je baš lahko napraviti, hem su neodoljivo ukusni. A bundeva? Šta će ona tu? Vjerujte mi, ona je ovdje glavni junak!!

Sastojci:

300 g kuhane muškatne bundeve*

170 g čokolade za kuhanje

220 g brašna

½ praška za pecivo

150 g šećera

4 jaja

115 g maslaca

60 ml ulja

2 kašičice cejlonskog cimeta*

Mix mljevenih, sjeckanih I cijelih lješnika

 

Postupak:

Bundevi odstranite koru i košpice, isjeckajete je na kockice i kuhajte 10ak minuta. Pustite da se kuhana bundeva dobro ohladi i iscijedi.
U međuvremenu, uključite pečnicu na 180 C stepeni.
Na pari istopite maslac i čokoladu. Također, bitno je da smjesa od otopljene čokolade i maslaca prilikom korištenja bude topla a ne vrela.
U međuvremenu, jaja i šečer pjenasto izmiksajte te u to dodajete brašno sa praškom. Kad se smjesa sjedini podijelite je na dva jednaka dijela.
U jedan dio dodajte prohlađnu i ocijeđenu bundevu, cimet i ulje, a u drugi smjesu od čokolade i maslaca.
Manji četvrtasti pleh podpodite sa masnim papirom a stranice joj namažite maslacem (da brownies ne prione za pleh).
U pleh prvo stavite pola smjese sa čokoladom, preko nje smjesu sa bundevom, pa opet smjesu sa čokoladom i na kraju smjesu od bundeve. Uzmite čačkalicu i išarajte u smjeru vrtloga (da bi dobili pumpkin swirl brownies, mada to i nije neophodno).
Preko smjese pospite šaku sjeckanih, mljevenih i cijelih lješnika.
Stavite pleh u pećnicu i pecite nekih 40-45 minuta.*

Napomena:

*Ja sam za ovaj brownies sa slika koristila bundevu Stambolku. Moja preporuka je da koristite Muškatnu bundevu (butternut squash) jer je njeno “meso” masivnije, narandžastije i bolje za pripremu kolača. U vodu, gdje vam se kuha bundeva dodajte malo i kurkume. Ona je jako zdrava a daje bundevi jaču narandžastu boju.

*Možete koristiti i obični cimet, mada je cejlonski mnogostruko zdraviji. Taj obični koji mi koristimo svakodnevno se zove Kineski cimet. Ali drugom prilikom ćemo pisati o tome.

*Provjerite čačkalicom da li je biskvitni kolač gotov, tako što ćete čačkalicu zabosti u njega, ako nema ništa na njoj, pečen je, a ako ima, vratite ga u pećnicu.

Izvor: https://akos.ba/recepti-od-namirnica-spomenutih-u-kuranu-brownies-sa-tikvom/