Budite “najokrutnija” mama
Budite “najokrutnija” mama

Budite “najokrutnija” mama

Autor: Megan Wallgren


Kad vam vaša djeca kažu da ste okrutni, prihvatite to kao kompliment. Možda će sada misliti da ste okrutni, ali će vam kasnije biti zahvalni.

Jednom sam samo izašla iz prodavnice, ne posvećujući pažnju djetetovom izljevu bijesa zbog slatkiša. Jedna žena me je zaustavila na parkingu i rekla mi da sam tog trenutka bila najbolji roditelj u trgovačkom centru. Moja kćerka nije bila tako sigurna u to. Kad vam vaša djeca kažu da ste okrutni, prihvatite to kao kompliment. Novorastuća generacija djece smatra se najljenjom, najnepristojnijom i najraspuštenijom djecom u historiji. Priče o razmaženoj i zapuštenoj djeci zaplaše i najbolje mame. Važno je zapamtiti: za to nisu kriva samo djeca, već i roditelji. Lahko je dići ruke od borbe s djecom. Uostalom, zar sve mi ne želimo biti cool mame? Ne odustajte. Sada mogu misliti da ste okrutni, ali će vam kasnije biti zahvalni.

Evo 12 načina kako da budete “najokrutnija” mama na svijetu:

1. Djecu šaljite na spavanje u razumnom vremenu

Da li, zaista, postoji iko ko nije čuo koliko je važan dobar noćni odmor za djetetov uspjeh? Budite roditelj i stavite svoje dijete u krevet. Niko nikad nije rekao da dijete mora željeti da ide u krevet. U početku se mogu suprotstavljati, ali s dosljednošću, naučit će da ste ozbiljni. Sada uživajte u vremenu samo za sebe ili zajedno s partnerom.

2. Ne dajite svojoj djeci desert svaki dan

Slatkiši se trebaju čuvati za posebne prilike. To je ono što ih čini “poslasticom”. Ako konstantno popuštate djetetovim zahtjevima za slatkišima, ono neće cijeniti gest kad mu neko ponudi slatkiš kao poklon ili nagradu. Plus, zamislite račune od stomatologa i doktora koji mogu nastati kao rezultat vaše prevelike popustljivosti.

3. Naučite ih da plaćaju za svoje vlastite stvari

Ako nešto želite, morate platiti za to. To je način na koji funkcioniše život odraslih. Da bi vaša djeca u budućnosti živjela samostalno, morate ih sada učiti da razni fensi uređaji, filmovi, videoigrice, sportski timovi i kampovi u kojima oni uživaju, imaju cijenu. Ako budu morali sami platiti cijelu ili dio te cijene, onda će to više cijeniti. Također, možete izbjeći plaćanje nečega što vaše dijete želi samo dok ga ne bude imalo. Ukoliko ne bude željelo da plati pola cijene s vama, onda to vjerovatno i ne želi tako mnogo.

4. Ne povlačite veze

Neka djeca se grubo probude kad dobiju posao i shvate da se pravila, zapravo, odnose i na njih. Moraju dolaziti na vrijeme i raditi ono što šef želi. A dio posla im se čak i ne sviđa. Ako vam se ne sviđa učitelj/ica vašeg djeteta, njegov partner u naučnom projektu, pozicija koju igra u fudbalu ili mjesto autobuske stanice, izbjegnite iskušenje da dižete frku ili povlačite veze kako bi ono dobilo ono što mu se više sviđa. Tako kradete šansu svom djetetu da izvuče najbolje iz teške situacije. Suočavanje s okolnostima koje nisu idealne je nešto što će morati raditi većinu svog odraslog života. Ako se djeca ne nauče nositi s tim, vi ih podešavate za neuspjeh.

5. Dopustite im da rade teške stvari

Nemojte automatski istupiti i preuzeti onda kad stvari postanu teške. Ništa neće više ojačati samopuzdanje vašoj djeci nego kad budu uporni s nečim što je teško za njih  i završe to sami.

6. Dajte im sat i alarm

Vaše dijete će biti bolje ako se nauči odgovornosti upravljanja vlastitim vremenom. Nećete uvijek biti tu da ih podsjetite da isključe TV ili da ih spremite za polazak.

7. Ne kupujte uvijek posljednje što je izašlo, najnovije i najveće

Učite svoju djecu da budu zahvalna i zadovoljna stvarima koje imaju. Vječita briga o sljedećoj velikoj stvari koja je izašla na tržište i ko je već ima, vodit će vas ka trajnim dugovima i nesreći.

8. Dopustite im da osjete gubitak

Ako vaše dijete slomi igračku, nemojte je odmah zamijeniti. Naučit će vrijednu lekciju da vodi računa o svojim stvarima. Ako vaše dijete zaboravi uraditi domaći zadatak, pustite ga da dobije nižu ocjenu ili ga natjerajte da sam uzme dodatne časove kod učitelja/ice. Učite ga odgovornosti – ko ne želi odgovornu djecu? Oni mogu biti od pomoći i podsjetiti vas na sve one stvari koje zaboravite uraditi.

9. Kontorolišite medije

Ako bi svi roditelji dopustili svom djetetu da skoči s mosta, da li biste i vi? Ne dopustite da vaša djeca gledaju show programe i igraju videoigrice koji su neprikladni za djecu, samo zato što svi njihovi prijatelji to rade. Ako se zauzmete za pristojno roditeljstvo, drugi vas mogu slijediti. Napravite pozitivan pritisak na svoje kolege roditelje.

10. Natjerajte ih da se izvine

Ako vaše dijete uradi nešto pogrešno, naterajte ga da prizna i da se suoči s posljedicama. Ne stavljajte grubost, nepristojnost i neiskrenost pod tepih. Ako ste zabrljali, budite primjer i priznajte da ste pogriješili.

11. Pazite na njihovo ponašanje

Čak i skroz mala djeca mogu naučiti osnove kako postupati prema drugom čovjeku s poštovanjem i dostojanstvom. Praveći od pristojnosti naviku, učinit ćete svojoj djeci veliku uslugu. Lijepo ponašanje vodi ka dobijanju onoga što želite. Svi smo čuli za izreku: “Lijepa riječ i gvozdena vrata otvara”.

12. Dopustite im da rade besplatno

Bilo da je to pomaganje nani/baki u bašti ili volontersko podučavanje mlađe djece, napravite da je činjenje usluga dio djetetovog života. To ih uči da pogledaju oko sebe i shvate da i drugi ljudi također imaju potrebe i probleme – nekada veće i od njihovih vlastitih.

U toku vremena koje ćete potrošiti da budete okrutni, ne zaboravite da pohvalite i nagradite svoju djecu za njihovo odlično ponašanje.

 

Izvor: familyshare.com / www.nahla.ba

Prijevod s engleskog: Emina Lakić