Čaša mlijeka
Čaša mlijeka

Čaša mlijeka

Jedan siromašni dječak zarađivao je prodajući razne stvari od vrata do vrata te je tako plaćao i svoje školovanje. Jednog dana je bio tako gladan da je jedva koračao te je odlučio da zamoli za nešto hrane. Pokucao je na nečija vrata. Na pragu se pojavila vrlo lijepa djevojčica. Oklijevajući, uprkos gladi koja ga je mučila, zamolio je djevojčicu samo za čašu vode.

Djevojčica je u njegovom pogledu prepoznala glad te ga je ponudila velikom čašom mlijeka. Začuđeno gledajući popio je čašu mlijeka polako, a potom je upitao djevojčicu koliko joj duguje za mlijeko.

Djevojčica je odgovorila: „Ne prihvatam ništa za ovo malo ljubaznosti.“ Široko se osmjehnuvši dječak je zahvalio djevojčici i otišao.

Godine su prolazile. Djevojčica je porasla i razboljela se. Dijagnosticirano joj je rijetko nervno oboljenje čije liječenje je bilo teško i složeno. Mnogi iskusni doktori bili su zbunjeni njenim stanjem te je smještena u bolnicu radi ispitivanja.

Dr. Kevin, poznati specijalist, pozvan je u bolnicu radi ovog rijetkog slučaja. Ušao je u njenu sobu i već pri prvom pogledu shvatio je ko je ta žena. Ne otkrivajući svoje saznanje uložio je sav svoj trud i znanje liječeći je.

Nakon niza mjeseci predane borbe pobijedio je ovo rijetko oboljenje i žena je u potpunosti ozdravila. Svi su hvalili doktora dok se žena potajno pribojavala bolničkog računa kojeg nije mogla platiti.

Dr. Kevin je zatražio da bolnica proslijedi račun njemu. Nakon što ga je platio na poleđini priznanice napisao je nešto i to je poslao ženi koju je izliječio. Pribojavajući se onoga što je čeka, žena je otvorila kovertu sa računom. Onog trenutka kada je vidjela račun obuzela ju je sreća, a oči su se ispunile suzama. Razlog njenog ushićenja nije bio izmiren račun već poruka dr. Kevina u kojoj je stajalo: „Račun plaćen prije mnogo godina čašom mlijeka!“

 

 

Izvor: kidsworldfun.com

Prevod: A. Kadrija