Četiri lične zapovijedi
Četiri lične zapovijedi

Četiri lične zapovijedi

Mladi koji priželjkuju sreću i blaženstvo, koji cijene priliku koja im se pruža u mladosti i koji je žele u potpunosti iskoristiti moraju imati na umu nekoliko stvari, napisati ih na list papira i uvijek držati pred očima:

1. Doba mladosti je jedna od najboljih i najvrjednijih plodonosnih prilika koje čovjek ima tokom života.

2. Iskoristiti priliku mladosti, odnosno, truditi se i zalagati s ciljem iskorištavanja te prilike, temeljni je preduvjet za uspjeh čovjeka u životu.

3. Temelj sreće ili nesreće svakog čovjeka polaže se u vrijeme njegove mladosti. Mladić koji iskoristi svoje mladalačke dane bit će sposoban tim svojim djelom pripremiti teren za sreću tokom cijelog života.

4. Mladost kratko traje, a prilika mladosti brzo promiče. Jedan dan nemara i slabosti za posljedicu će imati tugu i štetu i biti izvor kajanja tokom cijelog života.

Na životnom putu čovjeka postoje mnogobrojne prepreke koje ne dozvoljavaju ljudima da na najbolji mogući način iskoriste vrijedne prilike i pogodne uvjete koji im stoje nadohvat ruke. Zbog toga mnoge prilike odlaze u nepovrat, a umjesto njih ostaju poraz i osjećaj uskraćenosti.

 

Izvor: Muhammed Taqi Falsafi, Mladi, razum i osjećanja, svezak 1, (preveo s perzijskog: Nihad Čamdžić), Fondacija “Mulla Sadra” u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, 2011, str. 50-51.