Kako je hazreti Isa bježao od budale
Kako je hazreti Isa bježao od budale

Kako je hazreti Isa bježao od budale

Jednom ljudi vidješe Božijeg poslanika hazreti Isaa kako trči uz brdo i bježi koliko ga noge nose, baš kao da ga goni kakav lav ili slična zvijer. Jedan čovjek mu pritrča i reče: “O Isa, zašto trčiš tako bezglavo, pa ne vidim da te iko goni?!”

Hazreti Isa se i ne obazrije na nj, već nastavi trčati što je brže mogao. Onaj čovjek ipak nije odustajao, nego potrča za hazreti Isaom, i tako trčeći reče: “O Isa, stani na tren zadovoljstva Božijeg radi! Od čega bježiš, o poslaniče Božiji? Ne vidim da te goni kakav neprijatelj ili divlja zvijer!”

Hazreti Isa na tren stade, pa objasni: “Bježim od jednog budalastog čovjeka i nadam se da ću mu uspjeti uteći!”

Onaj radoznalac se sad tek zbuni, pa upita: “Ali zar ti nisi onaj Mesih koji liječi slijepe, liječi teško bolesne i oživljava mrtve?!”

“Da, ja sam upravo taj Mesih”, odgovori hazreti Isa.

Onaj čovjek tad reče: “Ali sad tek ne shvatam o čemu se radi. Zar bi tebi koji oživljavaš mrtve, vraćaš vid slijepima i sluh gluhima, liječiš od najtežih bolesti, bilo teško tu budalu od koje bježiš preobraziti u pametnog čovjeka?”

Hazreti Isa mu odgovori: “Kunem se Bogom da sam ono Veliko Ime Božije kojim sam oživio mrtvaca, vratio vid slijepome i izliječio mnogo gubavaca stotine puta izrekao pred budalom, ali on je ostao ista budala kakva je i prije bio! Štaviše, postao je još gluplji i zadrtiji nego što je bio!”

“Ali kako je to moguće?” začudi se onaj, “i znaš li zašto je to tako?”

Hazreti Isa objasni: “Zato što je glupost bolest koja napada srce i dušu. Tjelesne bolesti manje-više lahko se liječe, ali još ne čuh da je neko uspio izliječiti jednu budalu i učiniti od nje pametnog i razboritog čovjeka. Jedini spas je zato kloniti se budale, jer takvog čovjeka sigurno nećeš promijeniti, ali zato tebe od njega može snaći ko zna kakvo zlo.”

Uzalud držiš predavanja čovjeku mračnih grudi,

onaj ko kuca klin u ploču samo se džaba trudi!

Ovaj savjet hazreti Isaa svakako ne treba posebno objašnjavati. Treba ga samo prihvatiti i držati ga se u vlastitom životu. Naravno, ko bi, ustvari, bili oni koje hazreti Isa naziva budalama posebno je pitanje, o kome ćete, nadamo se, podrobno i ispravno razmisliti.

 

Izvor: Dželaluddin Rumi Mevlana, Kazivanja iz Mesnevije, (preveo i prilagodio: Muamer Kodrić), Fondacija „Baština duhovnosti“, Mostar, 2011, str. 163-164.