Četiri puta približavanja Allahu u Kur'anu
Četiri puta približavanja Allahu u Kur'anu

Četiri puta približavanja Allahu u Kur'anu

Dova je jedan od najznačajnijih puteva koje je Uzvišeni Allah odredio za Svoje robove, a koji ih vodi do Njega. Uzvišeni je u Kur'anu pojasnio četiri puta približavanja Njemu, između svih drugih puteva spomenutih u Kur'anu i sunnetu.

Od Ebu Abdullaha Sadika, mir s njim, prenose se sljedeće riječi: „Četiri su stvari u čovjekovu korist, a ne na njegovu štetu:

vjerovanje i zahvalnost, jer Uzvišeni kaže:

مَّا يَفْعَلُ اللَّـهُ بِعَذَابِكُمْ إِن شَكَرْتُمْ وَآمَنتُمْ

Allah vas neće kazniti ako budete zahvalni i ako budete vjerovali. (En-Nisa’, 147)

traženje oprosta (istigfar), jer On, Uzvišeni, kaže:

وَمَا كَانَ اللَّـهُ لِيُعَذِّبَهُمْ وَأَنتَ فِيهِمْ ۚ وَمَا كَانَ اللَّـهُ مُعَذِّبَهُمْ وَهُمْ يَسْتَغْفِرُونَ

A Allah ih neće kazniti dok si ti među njima, i Allah ih neće kazniti dok god oni oprosta traže! (El-Enfal, 33)

dova, jer On, Uzvišeni, kaže:

قُلْ مَا يَعْبَأُ بِكُمْ رَبِّي لَوْلَا دُعَاؤُكُمْ

Reci: „Moj Gospodar ne bi vam nikakvu pažnju poklanjao da nije vaše dove!“ (El-Furkan, 77)

Muavija ibn Vehb kaže da mu je Ebu Abdullah Sadik, mir s njim, rekao: „O Muavija! Kome tri stvari budu date, druge tri mu neće biti uskraćene: kome bude data dova, data mu je i uslišanost, kome bude data zahvalnost Allahu, dato mu je i uvećanje blagodati, a kome bude dato pouzdanje u Allaha, dato mu je dovoljno, jer Uzvišeni Allah u Svojoj Knjizi kaže:

وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّـهِ فَهُوَ حَسْبُهُ

A ko se na Allaha osloni, On mu je kao pomagač dovoljan! (Et-Talak, 3)

I kaže:

لَئِن شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ

A ako vi budete zahvaljivali, Mi ćemo vam još povećati! (Ibrahim, 7)

ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ

Pozovite Me, Ja ću vam se odazvati! (El-Mu'min, 60)

Abdullah ibn Velid el-Vesafi prenosi sljedeće riječi Ebu Abdullaha Sadika, mir s njim.: „Tri su stvari uz koje ništa ne može nauditi: dova u nedaćama, traženje oprosta nakon grijeha i zahvala za blagodati!“

Ovo bi bili neki putevi povezivanja s Allahom, s tim što je njihov broj mnogo veći, među kojima su i tevba (pokajanje od grijeha), zatim strah i strahopoštovanje, ljubav i čežnja za Allahom, nada, zahvalnost, iskanje oprosta itd.

Tako veza s Allahom treba biti uspostavljena u skladu sa ovim putevima, jer islam ne drži ispravnom teoriju o postojanju samo jednog vida veze s Bogom.

Dova se smatra jednim od najznačajnijih sredstava veze s Allahom i obraćanja Allahu. A to je opet zbog toga što ljude ništa ne navodi da pribjegnu Allahu kao što ih navode njihove potrebe i njihovo siromaštvo. Stoga dova predstavlja najšira vrata veze i povezanosti s Allahom.

Od Imama Zejnul-Abidina, mir s njim, prenose se sljedeće riječi iz dove u praskozorje: „Hvala Allahu Kojeg dozivam kad god to poželim za svoje potrebe i s Kojim se osamljujem kad god to poželim za svoje tajne, bez posrednika, pa mi On ispunjava moje potrebe!“

 

Izvor: Muhammed Mehdi el-Asifi, Dova u baštini Poslanikove porodice, (prijevod s arapskog: A. Mešanović, M. Prljača, S. Jelešković), Fondacija „Mulla Sadra“ u BiH, Sarajevo, 2011, str. 14-15.