Potrebni sastojci:
1 kg crvenog mljevenog mesa,
1/2 kg riže,
2 velike glavice crvenog luka,
5 čehni bijelog luka,
3 roga čilija,
zeleni korijander (oko dva sveska), so, biber, majčina dušica, cimet, čili, začin kumin, suhi korijander.
Uputstvo za pripremu:
Nakon što operete rižu potopite je pola sahata, a zatim je dobro ocijedite i pustite da se potpuno osuši.
Sameljite je u električnoj mašini za mljevenje do te mjere da postane prah.
Pomiješajte prah riže sa mesom, lukom, zelenim korijanderom, zelenim čilijem i svim ostalim začinima.
Namažite ruke uljem i potom oblikujte ćufteta u obliku prsta.
Ispržite ćufteta na ulju.
Priprema sosa:
Propržite mljeveni bijeli luk na malo kukuruznog ulja, zajedno sa dva lovorova lista, a zatim dodajte sok od paradajza, so, biber, čili (papriku) i kumin. Kada sos bude skoro gotov dodajte ćufteta te ostavite da još malo kuha. Po želji možete dodati i kockice krompira u ovaj sos, s tim što ih tada trebate dodati prije ćufteta kako bi se lijepo skuhale.
Kao prilog možete poslužiti rižu sa rezancima i zelenu salatu.
Prijatno!
Autor i prevod teksta: Riham i Aldin Mustafić