Tamija (Ta'mijja ili felāfil)
Tamija (Ta'mijja ili felāfil)

Tamija (Ta'mijja ili felāfil)


Ta'mijja ili felāfil su fritirane kuglice od pasulja ili leblebija, raznih biljaka i začina. Premda ovo jelo svoje porijeklo vuče iz Libana i Palestine, danas je dio kuhinje cijelog Bliskog istoka i sjeverne Afrike. U Egiptu na tamiju gledaju kao na tradicionalno narodno jelo. U zapadnoj Evropi ovo jelo u novije vrijeme nude i mnoge ćevabdžinice kao vegetarijsku alternativu ćevapima.

Potrebni sastojci:

5 čaša leblebija

1 čaša majdonosa,

1 čaša korijandera,

1 prosječna glavica luka,

½ čaše svježe mirođije[1] ili 1 čaša suhe mirođije,

sol,

kumin,

prašak za pecivo.

Priprema:

Prije nego što pristupimo pripremi ovog ukusnog jela potrebno je da leblebije preko noći ostavimo potopljene u vodi. Ujutro, leblebije zajedno sa sa drugim pomenutim sastojcima, osim soli, kumina i praška za pecivo, sameljemo u mlinu za mljevenje. Zatim se dodaje so, kumin i prašak za pecivo te se sve dobro umiješa. Od dobivene smjese se formiraju male pljeskavice veličine od 3 do 10 cm koje se prže u ulju. Tamija se obično poslužuje u lepinji sa tahinom, sosom od susama, humusom (neizostavnom delicijom arapskog svijeta) i raznovrsnim povrćem.

[1]Arapski: الشَّبَتُ – eš-šebetu: mirođija /bot. Anethumgraveolens/ je poznata začinska mirisna biljka koja se gaji, a i sama se razmnožava po vrtovima i baštama. Mirođija je jednogodišnja biljka koja naraste do oko metar. Listovi su višestruko perasti, cvjetići mali i žuti, dok su plodovi jajoliki. Potiče iz centralne Azije i najbolje uspijeva na sunčanim mjestima. Sadi se u nekoliko navrata cijele godine. Najjaču aromu ima pre nego što procvjeta. Cijela biljka i plod imaju svojstven prijatan začinski i aromatičan miris i začinski ukus.