Cvjetne kapi dr. Bacha
Cvjetne kapi dr. Bacha

Cvjetne kapi dr. Bacha


Tridesetih godina prošlog vijeka engleski doktor Edward Bach je osmislio i razvio cjelovit sistem liječenja zaosnovan na biljkama. On je vjerovao da biljke zrače određenim vibracijama koje imaju izravan utjecaj na duhovno stanje ljudi. Na osnovu dugogodišnjih traganja, ispitivanja i provjeravanja, došao je do 38 lijekova koje je preporučivao za popravljanje raznih stanja duševnih patnji, za koje je vjerovao da su izvor ostalih bolesti.

Bachovi preparati su podjeljeni u sedam grupa:

  1. za liječenje straha – strahovi različitog intenziteta i porijekla
  2. za liječenje nesigurnosti – različiti razlozi i i načini na koji se manifestuje nesigurnost
  3. za liječenje usamljenosti – različiti oblici izolacije od okruženja
  4. za liječenje odsutnosti duhom – različiti uzroci i načini na koji se manifestuje nedostatak interesovanja za aktuelna zbivanja
  5. za liječenje različitih vrsta preosjetjivosti
  6. za liječenje osjećaja utučenosti i očaja – različiti oblici depresije i neraspoloženja
  7. za liječenje onih koji utiču i kontrolišu živote drugih – različiti motivi i različiti načini na koje osobe dominiraju svakodnevicom drugih ljudi

Lijekovi se uzimaju u obliku kapljica koje sadržavaju cvjetni eliksir, odnosno fini biljni ekstrakt. Bachovi cvjetni lijekovi nemaju nikakvog neželjenog popratnog djelovanja, a mnogi ljudi su ustanovili da im ti lijekovi pomažu u stjecanju i održavanju unutrašnjeg sklada i duhovne ravnoteže.

Bachove kapi nisu zamjena za farmakološke preparate i medicinske intervencije, nego uporedo s njima, radeći na pravom uzroku bolesti, doprinose potpunom i definitivnom izlječenju.