Da li je vaše dijete spremno za mjesec ramazan?
Da li je vaše dijete spremno za mjesec ramazan?

Da li je vaše dijete spremno za mjesec ramazan?


Za muslimane širom svijeta mjesec ramazan predstavlja posebno vrijeme. To je vrijeme približavanja Stvoritelju, vrijeme duhovnog iscjeljenja, prilika za traženje oprosta i postizanja Božijeg zadovoljstva.

Međutim, ponekad se dešava da mi, zapravo, ne znamo kako da djetetu približimo jedinstvenost ovog blagoslovljenog mjeseca. Štaviše, ponekad je djecu teško privoliti da prihvate ramazanske obrede i shvate njihovo značenje.

Stoga smo razgovarali sa stručnjacima o ovoj temi i dobili niz prijedloga i ideja koje vam donosimo ovom prilikom.

Za početak je vrlo bitno da dijete shvati šta je zapravo ramazan i kako se on uklapa u živote muslimana. Stoga je nužno da roditelji nađu vremena da sjednu i razgovaraju sa svojim djetetom o ramazanu.

Nakon što odaberete odgovarajuće vrijeme i priliku za razgovor, razmislite o osobi, prijatelju ili članu šire porodice, koja je prirasla srcu vašeg djeteta. Započnite razgovor tako što ćete ga pitati kako bi se ono osjećalo kada bi ta osoba došla da ga nakratko posjeti pri tome noseći poklone koje priželjkuje. Da li bi ga takva posjeta usrećila? Zašto? Kako se dočekuje takav gost? Nakon što dobijete odgovore na ta pitanja razgovor povežite sa dolaskom blagoslovljenog mjeseca ramazana.

Zajedno sa djetetom osmislite jednostavan plan priprema za doček dragog gosta. Obavezno pronađite načina da uključite i dijete u realizaciju plana.

Razgovarajte s djetetom i o tome kako su tokom ovog mjeseca džennetska vrata širom otvorena. Krenite u zajednički ‘obilazak’ Dženneta tako što ćete djetetu približiti i s njim razgovarati o onome što je Uzvišeni Allah pripremio za one koji ga slušaju u ovom blagoslovljenom mjesecu.

Tokom ramazana podijelite sa djetetom vlastite osjećaje vezane za post. Prenesite na dijete i uzbuđenje prisutno u vrijeme iftara. Otiđite s njim u džamiju. Omogućite mu da i ono nešto udijeli potrebnima, da čini dobro, kako bi postalo svjesno blagodati ramazana.

Podučite dijete da upućuje dove. Stavite mu do znanja da se obraća Onome koji može sve i podučite ga da moli ne samo za sebe već i za druge.

Da li je vaše dijete spremno postiti?

Odluke po pitanju posta zavise koliko o uzrastu toliko i o fizičkim sposobnostima djeteta. Razgovor sa djetetom na temu posta će vam pomoći da shvatite kako ono razmišlja i doživljava post. Budući da se još uvijek nalazi u godinama kada nije obavezno postiti dopustite mu da samo donese odluku o postu. Ukoliko odluči da posti, činjenica da je samo donijelo odluku o postu, pružit će mu osobit osjećaj ponosa te dati potrebnu snagu da ustraje u postu.

Naglasite djetetu da ga Milostivi Allah nije obavezao na post pa da trenutno ima mogućnost odluke po pitanju toga, ali da će doći vrijeme kada post neće biti stvar izbora jer Allah zna da će ono tada biti sposobno postiti te da je za njega bolje da se postepeno navikava na post.

U godinama prije nego što post postane obavezan potrebno je na odgovarajući način razvijati kod djeteta samopouzdanje u vlastite sposobnosti u pogledu posta.

Kada dijete odluči da posti povedite računa da dobro jede u vrijeme sehura. To će odgoditi osjećaj gladi za neko vrijeme. Ukoliko osjećaj gladi tokom dana postane vrlo snažan, a vrijeme iftara nije daleko, ohrabrite dijete da izdrži i nastojte ga zaokupiti nekim laganim i zanimljivim aktivnostima kako bi mu vrijeme do iftara lakše prošlo.

I na kraju, zapamtimo da su roditelji najbolji uzori djeci po pitanju svega, pa i posta.

 

Izvor: www.islamiclife.com

Prevela i prilagodila: A. Kadrija