Doktor koji je napravio prvu vakcinu
Doktor koji je napravio prvu vakcinu

Doktor koji je napravio prvu vakcinu


Kad je engleski ljekar otkrio vakcinu protiv malih boginja, od ove bolesti je umirao svaki peti stanovnik na Zemlji.

Edward Jenner (1749-1823) je liječnik koji je napravio prvu vakcinu u svijetu. Izučavao je anginu, a do najvećeg otkrića došao je eksperimentišući malim boginjama.

U njegovo vrijeme od malih boginja umirao je svaki peti stanovnik, a prirodnog lijeka nije bilo. Primjećeno je da preživjele osobe ne mogu dobiti isto oboljenje po drugi put, pa su prvi eksperimenti krenuli u pravcu inficiranja malim boginjama otvorene rane. Međutim, ovaj postupak se pokazao rizičnim.

Tokom 1796. godine dr. Edward Jenner je čuo priču da žene dojilje koje obole od ovčijih boginja ne mogu dobiti male boginje. Znalo se da su ovčije boginje blaža forma malih boginja i od njih se nije umiralo.

Dana 14. maja 1796. u ordinaciju dr. Jennera došla je gospođa Sara Nelmes, dojilja koja je imala ovčije boginje. Doktor je ekstrahirao njeno mlijeko i ubijedio oca jednog osmogodišnjeg dječaka da ga inficira.

Kao što se očekivalo, dječak je dobio blagi oblik ovčijih boginja i brzo ih prebolio. Uskoro je dr. Jenner inficirao istog dječaka latentnom dozom malih boginja. Do oboljenja nije došlo. Eksperiment je ponovio nakon nekoliko mjeseci na istom dječaku, ali se boginje nisu pojavile. Iako još nije znao pravi način djelovanja, dr. Jenner je zaključio da je vakcinacija pravi metod borbe protiv malih boginja.

Tada, 1798. godine, dr. Jenner publicirao je rad An Inquiry into the Causes and Effects of the Variolae Vaccinae („Traženje uzroka i efekti vakcine variole“), što je dovelo do njegovog masovnog prihvatanja, a od 1900. godine to je postao i jedini način borbe protiv malih boginja na svijetu.

 

Izvor: Zdravlje u kući, porodična revija, god. IV, br. 32, „a-roto press“ d.o.o., Sarajevo, juli/srpanj 2005, str. 79.