Drvene kuće – ekološki i energetski učinkovito
Drvene kuće – ekološki i energetski učinkovito

Drvene kuće – ekološki i energetski učinkovito


U trendu su sve više kuće izgrađene od ekoloških materijala, a jedan od njih je drvo. Moderna tehnologija omogućuje nove načine upotrebe i gradnje.

Ugodna mikroklima i kvalitetna izolacija

Drvo kao ekološki građevni materijal ima mnogo prednosti, a brzina gradnje je jedna od njih. Ono ima svojstvo samoregulacije mikroklime u prostoru: trupci upijaju višak vlage u prostoru, a vraćaju je kad se zrak osuši. Taj prirodni materijal propušta zrak u oba smjera osiguravajući prirodnu ventilaciju prostora bez otvaranja prozora i vrata.  Zato su drvene kuće zdrava, puna kisika i antialergijska sredina. Osim toga, drvo ne proizvodi štetna zračenja u unutrašnjosti kuće i kvalitetna je akustična zaštita. Drvene kuće odlično podnose i niske temperature.

Energetski učinkovit materijal

Kad je riječ o energetskoj učinkovitosti objekta, jedan je od najvažnijih čimbenika za uštedu energije kvalitetna toplinska izolacija, a i tu drvo ima pozitivne osobine. Primjerice, zid debljine 36 centimetara kod montažne kuće s nosivom drvenom konstrukcijom ima koeficijent prolaska topline U = 0,12 W/m2K, a u slučaju zida od opeke iste debljine koeficijent iznosi U = 0,32 W/m2K. Da bismo postigli istu toplinsku učinkovitost, zid od opeke trebalo bi izolirati s 24 cm toplinske izolacije, što bi rezultiralo debljinom zida od čak 52 cm.

Montažne drvene kuće

Bez obzira na to gradite li kuću ili vikendicu, možete se odlučiti za montažnu drvenu kuću. Montažne kuće imaju znatno manju površinsku masu od zidanih. Zabrinjava li vas stabilnost montažne kuće, koristit će vam informacija da je drvo kao građevni materijal znatno elastičnije od cigle i betona, sposobno je preuzeti velika naprezanja te montažne kuće znatno bolje podnose potres.

Osnovni materijali modernih montažnih kuća jesu drvo, kamena vuna i gipsvlaknaste ploče. Konstrukcija je drvena, a ispuna je od kamene vune koja je kao toplinski izolator vrlo pogodna za montažni sustav gradnje. Takva konstrukcija oblaže se gipsvlaknastim pločama koje se postavljaju s obje strane zida, a na njih se stavlja toplinska fasada. Vrlo bitnu ulogu u gradnji montažne kuće ima ispravno postavljanje tzv. parne brane, folije koja služi za sprječavanje kondenzacije vodene pare unutar zida zbog razlika u vanjskoj i unutarnjoj temperaturi te vlažnosti zraka.

Pasivne drvene kuće

Moguće je izgraditi drvenu montažnu kuću u pasivnom standardu. Većina novorealiziranih projekata drvenih montažnih kuća ulazi u razrede niske energetske potrošnje A i A+. Za razliku od klasične drvene montažne kuće kod koje je uobičajena debljina vanjskog zida 240 milimetara, pasivna kuća treba više nego dvostruko deblji zid (494 milimetra). Razliku, naravno, čini deblji sloj toplinske izolacije.

Jesu li drvene kuće trajne? Obrađeno drvo hrasta u nezaštićenom prostoru može trajati do sto, u natkrivenom otvorenom prostoru do dvjesto, a u zatvorenom suhom prostoru čak do osamsto godina! Naravno, riječ je o vrlo trajnoj i kvalitetnoj vrsti drva, no i najmanje trajna jela može trajati do pedeset godina u nezaštićenom prostoru.

 

Izvor: Prezentacija Marka Frankovića „Drvene ekološke kuće“ u okviru 9. modula programa edukacije Green Building Professional / www.zelenazona.hr