Earthship – projekt samoodrživih kuća
Earthship – projekt samoodrživih kuća

Earthship – projekt samoodrživih kuća

Autor: Irena Dujmušić


Earthship odnosno “Zemljobrod” je projekt izgradnje samoodrživih solarnih kuća koje su napravljene od prirodnih i recikliranih materijala, a konstruiraju se za maksimalno iskorištavanje raspoloživih prirodnih resursa bez tradicionalnih komunalnih priključaka.

Eartship projekti danas postoje diljem svijeta, a sam koncept je star više od 40 godina, kada je američki arhitekt Michael Reynolds imao viziju doma koji će biti sagrađen po načelima održive arhitekture s autohtonim ili recikliranim materijalima dotičnog područja, doma koji će se oslanjati na prirodne izvore energije i biti neovisan od svih državnih infrastruktura te će ga moći izgraditi osobe bez specijaliziranih građevinskih vještina.

Unatoč tome što ove kuće nisu priključene na tradicionalne priključke struje, vode ili kanalizacije, sve ovo ne predstavlja nedostatak, već prednost, i to ne samo u vidu plaćanja računa. Ovo je dom u kojem je čovjek istinski slobodan, komercijalne usluge mu nisu potrebne jer dizajn ovog doma omogućuje stvaranje vlastitih resursa, pomoću onoga što je priroda i onako već dala besplatno. On također uključuje uzgoj vlastite hrane, te kroz sve to čini čovjeka zaista samodostatnim.

Izgradnja

Budući da ove kuće ne ovise o fiksnim komunalijama, mogu se graditi bilo gdje, sve što je potrebno jest slobodan prostor, dovoljno sunca i plan izgradnje. Treba napomenuti da se za izgradnju ovakvih kuća nigdje u Europi ne može dobiti dozvola, no ako se grade negdje na selu, sve što nema gornju betonsku ploču, smatra se pomoćnim objektom (poput štala ili šupa) i za to nije potrebna dozvola.

Za materijale se može iskoristiti sve ono što pripada u kategoriju toplinske mase, odnosno ono što omogućuje kontrolu nad promjenama temperature i maksimalnu iskoristivost toplinskih razlika. Najčešće korišten materijal su automobilske gume napunjene sa zemljom, koja mora biti dobro zbijena, a koristi se zemlja s gradilišta. Unutrašnji zidovi se mogu napraviti od plastičnih flaša ili limenki koje će biti naknadno obložene žbukom, a to može biti i hempcrete, mješavina drvenaste jezgre industrijske konoplje i vapna. Krov se završava uz pomoć rešetke ili drvenih greda, a pod je direktno povezan sa zemljom tako da će tijekom hladnog vremena kuća crpiti toplinu iz tla i prirodne geotermalne energije. Zemljano tlo se koristi samo u područjima s klimom koja to omogućava, u drugim dijelovima svijeta je potrebna dodatna podna izolacija. Strane kuće koje su najviše izložene suncu su obično staklene i nakošene, kako bi se što bolje iskoristila sunčeva svjetlost i toplina. Zbog ovog načina izgradnje, protrebno je vrlo malo ili čak nimalo dodatnog grijanja.

Komunalni sustavi

Električna energija dolazi iz solarnih panela koji se postavljaju na krovu, a ako su uvjeti takvi, mogu se postaviti i vjetrogeneratori. Uz to se postavljaju baterije koje će prikupljati električnu energiju i pohranjivati je za vrijeme kada nema sunca. Ovo bi trebalo priuštiti dovoljno struje za rasvjetu, grijanje i električne uređaje, naravno, uz racionalnu potrošnju. Solarne panele možete i sami napraviti, za što postoji mnoštvo informacija u priručnicima ili na Internetu.

Voda i kanalizacija – Earthship koristi sustave za prikupljanje i recikliranje oborinskih voda, snijega i kondenzacije. Voda se prikuplja na krovu i odvodi u spremnike gdje se filtrira i koristi kao voda za piće. Ona voda koja se koristi za tuširanje i pranje, takozvana siva voda, se pročišćava i koristi za zalijevanje staklenika s voćem i povrćem. Ta se voda također koristi i za toalet, prilikom čega nastaje crna voda koja se pohranjuje u takozvane solarne septičke jame, u kojima sunčeva toplina pomaže u anaerobnom procesu razgradnje, a time nastala voda se koristi za zalijevanja vanjskih biljaka, poput cvijeća. Ovaj cjevovod koristi istu vodu i do četiri puta, a takva razina učinkovitosti se gotovo ne može naći nigdje u gradskom okruženju. To je ujedno i razlog zašto Earthship projekt može opstati doslovno samo na oborinskim vodama.

Prednosti

Prednosti izgradnje ovakvih domova su brojne. Na ovaj način, ne plaćaju se računi i ne ovisi se mrežama električne energije, vode i kanalizacije. To ne znači da će takvi domovi biti primitivni, već upravo suprotno, novac koji bi bio uložen na razne dozvole i priključke, može biti iskorišten pametnije, a uređenje doma će ovisiti o mašti. Naime, gotovo sve se može izraditi iz recikliranih materijala, od stolova i prozora do rasvjete.

Osim toga, Earthship domovi su stvarno ekološki, i zbog načina izgradnje i sustava koje koristi, ali i zbog položaja na kojima se grade, a to je van gradskih zagađenja. Nisu štetni ni za ljude ni za okoliš i zahtijevaju minimalna ulaganja. Korisni su jer pretvaraju otpad u građevni materijal i iskorištavaju oborinske i otpadne vode. Također, život u ovim objektima zahtjeva više tjelesnog rada i kretanja što će svakako pridonijeti zdravlju. Na kraju, ovdje se i uzgaja hrana, u staklenicima gdje se biljke zalijevaju pročišćenim otpadnim vodama, tako da će se troškovi kupovine hrane zaista minimalizirati, a konzumirat će se samo organski uzgojene namirnice. Uz to, mogu se priskrbiti i mesni proizvodi putem uzgoja domaćih životinja, koje će se hraniti usjevima koje ćete sami uzgojiti. Oni koji su zaista predani, mogu i ostale potrepštine proizvesti sami, poput sredstava za osobnu higijenu i deterdženata.

Na kraju, ovime se direktno utječe na sudbinu planeta Zemlje, reciklirajući, koristeći prirodne izvore energije i ne zagađujući okoliš. A tu je i nešto stvarno nemjerljivo, što se ničime ne može platiti – vaša sloboda!

 

Izvor: portalosuma.com