Eliksir star hiljadama godina
Eliksir star hiljadama godina

Eliksir star hiljadama godina


Najzdravijom vrstom sirćeta smatra se ono od jabuka. Za sirće od divlje jabuke znalo se još prije više hiljada godina. Često ga je, mada uzgredno, pominjala i istočnjačka medicina, a u naše vrijeme ga je, na velika vrata, u modu uveo američki liječnik dr. Džervis. Trenutno se na tržištu može naći više vrsta, a jabučno sirće je moguće relativno jednostavno proizvesti i u domaćoj radinosti, što ga još više približava idealu koji važi za sve eliksire, a to je –  dostupnost. Liječnici su utvrdili i optimalne dnevne doze jabučnog sirćeta. Dvije kašike ovog sirćeta rastvorene u mlakoj, prethodno prokuhanoj vodi (pola litra), uz dodatak dvije kašike meda pomažu kod gušobolje, neurednog varenja, slabe cirkulacije i razmjene materija u organizmu. Otklanjaju i osjećaj stalnog umora, sve češćeg u današnjoj civilizaciji. Prema nekim izvorima, dobro se pokazao u povećanju plodnosti – kako kod ljudi tako i kod životinja, i u liječenju noćnog mokrenja kod djece.

„Kisele kupke“

Preporučuje se vanjska upotreba razblaženog sirćeta, a trljanje i masiranje ovim rastvorom izvanredno prija i potpuno zdravim osobama. Osim osjećanja svježine koje dugo traje, ovakve „kisele kupke“ daju koži mekoću, vlažnost i zdravo rumenilo.

U svojstvu obloga ili sredstva za utrljavanje, jabučno sirće se također primjenjuje kod proširenih vena; u kombinaciji s unutrašnjom upotrebom sirćeta, prelaskom na zdraviju ishranu i čišćenjem organizma, postižu se dobri rezultati. Na isti način, jabučno sirće olakšava i neke reumatske bolesti i otklanja osjećaj stalnog umora, na koji se žali sve više ljudi.

Nerazblaženim jabučnim sirćetom ispira se grlo kod prvih znakova prehlade, a vrlo je preporučljivo ponijeti na put (pogotovu ljeti) bočicu sirćeta da bi se spriječile nelagodnosti u probavi koje se obično vezuju za promjenu vode i hrane.

U ishrani sportista, ali i intelektualaca, jabučno sirće i njegova kombinacija sa medom trebalo bi da zauzmu važno mjesto. Ovo sirće je prebogato kalijem, a on utječe na rad mišića i nerava, učestvuje i u biohemijskim procesima na ćelijskom nivou. Ako ste sa svojim liječnikom isključili druge uzroke, a osjećate slabost, pospanost, grčenje i bolove u mišićima, vjerovatno vam samo nedostaje kalij; kura s jabučnim sirćetom dat će ubrzo odlične rezultate.

Uopšteno govoreći, jabučno sirće se može preporučiti svim osobama u vidu kupke, odnosno brisanja tijela rastvorom sirćeta poslije kupanja u običnoj vodi; ovo se odnosi i na djecu, osim ako nemaju gljivična oboljenja izazvana kandidom.

Ipak, kod svih osoba koje imaju višak želudačne kiseline, gastritis ili čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, korišćenje jabučnog sirćeta kao napitka može samo pogoršati stvari. Njima se preporučuje uzimanje svježih jabuka i, naravno, odgovarajuća terapija.

Kako mršaviti uz jabučno sirće?

Određeni enzimi potiču izgradnju masnoća. Kod pretilih osoba ti se enzimi oslobađaju već u ustima, dok žvaću. Sirćetna kiselina u jabukovu sirćetu zaustavlja taj proces. Osim toga, jabučno sirće otvara masne ćelije, predajući masnoću u krv. Također, obnavlja sluznicu crijeva, jer ubija štetne bakterije. Podstiče probavu, a uz njega se samo dio masnoća probavlja, a ostatak se izlučuje nesvaren.

Sirće održava i nivo šećera u krvi stabilnim, podstiče metabolizam na brži rad, čime se kalorije brže sagorijevaju, a otrovi i naslage brže izlučuju iz ćelija, što nije nebitno posebno u vrijeme blagdana, kada smo skloni pretjerivanjima svake vrste, pa i piću i uživanju u slatkišima. Od toga naša krv postaje prekisela. Sirće pak, reagira alkalno pa tako normalizira PH vrijednost krvi.

Uz sve to, jabučno sirće povećava koncentraciju i radne sposobnosti, jer sadrži kalij koji utječe na rad nerava i mišića. Jedino ograničenje za njegovo unošenje su stomačni problemi: višak želudačne kiseline, gastritis, čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.

Za seoska domaćinstva

U seoskim domaćinstvima jabučno sirće je zlata vrijedno; iskustvo je pokazalo da upotreba jabučnog sirćeta na farmama krava doprinosi njihovom zdravlju, povećavanju tjelesne mase, lakšem teljenju i boljem kvalitetu mlijeka. Krave koje su dobijale jabučno sirće trošile su manje hrane, a mlijeko im je bilo masnije i bakteriološki ispravno – zabilježio je dr. Džervis poslije niza eksperimenata izvedenih u saradnji s farmerima, a slični rezultati (povećana nosivost koka nosilja, kvalitet mesa) postignuti su i dodavanjem jabučnog sirćeta u ishrani živine. Količina sirćeta koja je potrebna za tovna goveda iznosi po jednu kašičicu na svakih 50 kilograma tjelesne težine i to raspoređeno u toku dana.

Kako napraviti dobro jabučno sirće?

Da biste napravili jabučno sirće u domaćim uslovima potrebne su vam prije svega, dobre, zdrave i neprskane jabuke. Ukoliko imate mogućnost da pravite sirće od divljih, samoniklih vrsta, utoliko bolje. Odaberite najprije potpuno zdrave plodove, a zatim ih usitnite zajedno sa sjemenom. Jabučnu pulpu (usitnjeno „meso“ jabuke) zajedno sa sokom koji su ispustile tokom mljevenja ili sjeckanja stavite u odgovarajuće sudove, kao što su staklene tegle, plastične posude ili burad. Po potrebi se može dodati malo vode i šećera, ukoliko se sirće pravi od nedovoljno sočnih i slatkih vrsta (na deset kilograma jabuka dodati četvrt litra prokuhane i ohlađene vode, zatim dodati na ovu količinu i sto grama šećera). Posuda se povezuje višeslojnom gazom i ostavlja na mjestu gdje temperatura ne pada ispod 18 i ne prelazi 25 stupnjeva Celzija. Povremeno pregledati i promiješati. Fermentacija traje oko 25 do 30 dana, na suncu nešto kraće. Kada se zapazi da je fermentacija gotova i da je sirće dovoljno kiselo sve procijediti najprije kroz rjeđe, a zatim i kroz gušće sito ili cjediljku, a na kraju i kroz višeslojnu gazu da bi se dobila bistra tečnost. Poslije se sirće prelije u čiste boce. Boja treba da mu je svijetložuta i bez taloga. Čuva se na hladnom i tamnom mjestu, a rok upotrebe mu je praktično neograničen.

 

Izvor: Zdravlje u kući, Avaz porodična revija, Sarajevo, septembar/rujan 2005, god. IV, br. 34, str. 38-40.