Fatima bint Esed
Fatima bint Esed

Fatima bint Esed

Autor: hfz. K.M.

Jedna od najboljih žena muslimanki svih vremena svakako je časna Fatima kći Eseda. Esed je bio sin hazreti Hašima bin Abdul Menafa koji je bio ujedno i čuvar Kabe i vođa plemena Kurejš. Potomci Hašima su bili poznati po svojoj vjeri, hrabrosti i plemenitosti. Hazreti Fatima bint Esed je bila vjerna supruga hazreti Ebu Taliba, skrbnika i pomagača Božijeg Poslanika, s.a.v.a.

Hazreti Fatima je posjedovala visoke stupnjeve pobožnosti, a njezine dove smjesta bi bile uslišane. Uživala je veliko poštovanje i ljubav Poslanika, s.a.v.a. Posebna privilegija časne Fatime je i to da je podizala i odgajala pet članova familije Ehli Bejta: Muhammeda, Alija, Fatimu, te kasnije Hasana i Husejna, mir s njima. Hazreti Fatima je bila i muhadžirka, budući da je spašavajući vjeru napustila Mekku i učinila hidžru u Medinu. Ona je i majka četiri slavna sina, Taliba, Akila, Džafera i Alija, i dvije kćerke, Umm Hani i Džumane. Također je bila druga majka hazreti Pejgamberu, s.a.v.a.

Uzvišeni Gospodar je hazreti Fatimu počastio počašću kakva nije data više nikome. Svoga sina Alija, mir neka je s njim, rodila je u unutrašnjosti časne Kabe, gdje je sa čedom svojim ostala tri dana, i imala priliku jesti džennetsko voće. Naime, bijaše petak 13. redžeb, dvanaest godina prije početka poslanstva hazreti Muhammeda, s.a.v.a. Porođajni bolovi usmjeriše hazreti Fatimu da potraži utočište kod časne Kabe. Obavila je tavaf, vjerski obred pobožnog hodanja oko svete kuće, a potom se obratila Svevišnjem Bogu sljedećim riječima:

„O Allahu, ja vjerujem u Tebe i poslanike Tvoje, i knjige koje si Ti poslao. Ja vjerujem u ono što je rečeno mom djedu Ibrahimu, a.s., koji je sagradio drevnu Kuću. Zarad graditelja ove kuće i zarad čeda što ga nosim u svojoj utrobi koje priča sa mnom, pomaže me i prijatelj mi  je, preklinjem te da učiniš moj porođaj lahkim. Čedo što ga nosim u sebi je znak Tvoje veličine i uzvišenosti.“

Potom se Fatima naslonila na zid Kabe kako bi se odmorila. Utom, gle čuda, zid Kabe se otvorio. Fatima uđe, a zid se vrati u prvotni položaj. Abbas bin Abdul Muttalib, Poslanikov amidža, svjedočio je ovom događaju. On i njegovi prijatelji su krenuli ka vratima Kabe koja su bila zatvorena i pokušali da ih otvore, ali uzalud. Shvatili su da je tu riječ o Božijem djelovanju te su odustali od svoje namjere. Vijest o ovom čudu brzo se raširila Mekkom. Hazreti Fatima je svog sina Alija rodila u Kabi. Nakon tri dana boravka u unutrašnjosti ovog svetog mjesta izašla je van noseći svoju bebu u naručju. Uputila se hazreti Poslaniku, s.a.v.a., koji je čekao da primi blagoslovljeno novorođenče u svoje mubarek naručje. Tako prvo lice koje je mali Ali ugledao svojim očima, bilo je svijetlo, osmjehnuto lice hazreti Poslanika, s.a.v.a. Potom su se uputili kući Ebu Taliba gdje je Fatima rekla da je u Kabi čula glas koji joj reče: „Daj mu ime Ali.“ Niko prije njega nije imao takvo ime niti je iko više imao čast rođenja u Kabi.

Božiji Poslanik, s.a.v.a., je Fatimi kazao i sljedeće:„Neka Allah blagoslovi tvoju plemenitu dušu. Bila si mi poput rođene majke. Hranila si me dok si sama ostajala gladna. Tvoja namjera je bila Allahovo zadovoljstvo.“

Govoreći o Fatimi bint Esed, Poslanik, s.a.v.a., često je znao reći: „Bio sam siroče, pa me ona učinila svojim sinom. Bila je najljubaznija osoba prema meni poslije Ebu Taliba.“

Nek’ su Allahovi blagoslovi na časnog Poslanika, hazreti Fatimu i čedo njene utrobe, hazreti  Alija, u danu njenog rođenja, u danu njenog preseljenja i u danu stajanja pred Istinitim Bogom.