Fetusi u hrani, lijekovima i kozmetici
Fetusi u hrani, lijekovima i kozmetici

Fetusi u hrani, lijekovima i kozmetici

Autor: Ozren Podnar


Sadrže li zaista namirnice, kozmetika i lijekovi stanice ljudskih fetusa? 

S vremena na vrijeme, u medijima se pojavljuju informacije o korištenju dijelova pobačenih ljudskih fetusa u prehrambenim, medicinskim i kozmetičkim proizvodima.  
 
Među proizvodima navedena su bezalkoholna pića, čokoladni proizvodi, bomboni, žvakaće gume, juhe, kozmetičke kreme, cjepiva i lijekovi.
Zar je moguće da se ostvaruje scenarij znanstveno-fantastičnog filma Soylent Green, u kojemu vlastodršci hrane narod kolačićima od ljudskog mesa?

Takve informacije najčešće potječu iz SAD-a, a zatim ih prenose mediji u drugim dijelovima svijeta. Tako i u kod nas povremeno izađe članak o navodnom skandaloznom prisustvu fetusa u hrani, šminki i lijekovima.

Ove informacije među stanovništvom uzrokuju pravi šok, pa smo to odlučili istražiti.

Gdje su se sakrili dokazi?

Na sreću, malo je vjerojatno da u ovim tvrdnjama ima imalo istine.
Optužbama za upotrebu ljudskih fetusa u proizvodima nedostaju materijalni dokazi i motiv.
S kojim bi ciljem netko činio takvo čudnovato i ilegalno djelo?
Da poboljša okus hrani i poveća djelotvornost krema? Nema nikakvih pokazatelja da bi fetusi imali takvog učinka.
Tko dostavlja silne abortirane fetuse proizvođačima? Nije poznato da bi itko to činio.
U kojim su laboratorijima otkriveni dokazi prisustva tkiva fetusa u hrani, kozmetici i lijekovima? Ni u jednom. Nema nikakvih dokaza, čak ni indicija.

No, neovisno o tome, američki, a za njima i drugi mediji povremeno šire dezinformacije da se u proizvodima koje konzumiraju obični građani nalaze tkiva abortiranih fetusa.

Stvarne činjenice:

Neocutis Inc. je jedina kozmetička tvrtka u svijetu koja koristi tkiva fetusa u svojim kozmetičkim preparatima.
U Južnoj Koreji pronađene su tablete za probavu s tkivima fetusa. Lijek je povučen s tržišta i proglašen ilegalnim.
Cjepivo: Još od 1960-ih godina za proizvodnju određenih cjepiva se zaista koriste tkiva fetusa, jer cjepivo se ne može proizvesti bez stanica od nekog tko je već imao istu bolest. Zbog toga, kao i zbog drugih zdravstvenih razloga, preporučujemo da izbjegavate cjepiva.

U medicinskim istraživanjima matičnih stanica, koriste se matične stanice od otprilike 4-5 dana starih fetusa. To je uzrok velike kontroverze oko istraživanja i upotrebe matičnih stanica u medicini.

Tko širi propagandu?

Dvije su pretpostavke zašto se u javnost plasiraju takve dezinformacije.
Primijećeno je da takvom propagandom se uglavnom bave institucije povezane s crkvom koje žele utjecati na žene u njihovoj odluci u vezi pobačaja.
Da bi okrenule javnost protiv pobačaja, takve institucije šire propagandu da se tijela pobačenih fetusa nalaze u raznim prehrambenim i kozmetičkim proizvodima.
Računaju na to da će ljudi osjetiti gađenje pri pomisli na tako nešto i ustati protiv pobačaja.

(Ne odobravamo praksu pobačaja, međutim širenje lažne propagande o fetusima smatramo neprikladnim).

Drugi razlog za širenje takve propagande jest okretanje javnosti protiv znanstvenih istraživanja o matičnim stanicama preuzetih od fetusa starih do pet dana.
Dobro je poznato da crkva i njoj bliske institucije protive se takvim istraživanjima iz vjerskih razloga.

Političari unose zbrku

Panika vezana za ljudsko fetalno tkivo širi se i na političkom nivou.
Prošle je godine, državni tajnik Oklahome (SAD), Ralph Shortey, predložio zakon koji bi “zabranio proizvodnju hrane ili proizvoda koji koriste tkivo pobačenih ljudskih fetusa.”
Pritom nije pojasnio koje to namirnice i proizvodi sadrže takva tkiva.

Na pitanja novinara je odgovorio: “Ne znam događa li se to u Oklahomi, možda da, možda ne. Ali, ako se događa, mi ćemo to zabraniti”, rekao je nejasno.
Američki Nacionalni javni radio iznio je pretpostavku da svrha predlaganja zakona nije bila sprečavanje (nepostojećeg) korištenja fetusa u hrani u drugim proizvodima, nego još jedno poticanje birača da ustanu protiv pobačaja i istraživanja na matičnim stanicama.

Proizvođači u čudu

Portal Gawker.com poslao je upite nekim kompanijama koje su mediji optužili za korištenje pobačenih ljudskih fetusa.
Kompanije koje su se odazvale odgovorile su, s prezirom ili čuđenjem, da nikad nisu stavljale tkivo fetusa u svoje proizvode.Hilary Green iz odjela za odnose s javnošću Nestléa je kratko odgovorila, “Nestlé ne upotrebljava pobačene ljudske fetuse u svojim prehrambenim proizvodima.”

U ime PepsiCo-a, predstavnica odjela za odnose s potrošačima Margaret Corsi uzvratila je da je “netočno sugerirati da su tkiva ili stanice ljudskih fetusa na ikakav način korištena kao sastojci proizvoda. To je opasno, nemoralno i nezakonito.”
Sličnim se tonom oglasila i prehrambena kompanija Wendy, dok dio kompanija nije odgovorio na upit.
Možda tu pretpostavku smatraju previše apsurdnom da bi uopće odgovorili na nju.

U svakom slučaju, skandalozna izjava o korištenju ljudskih fetusa i hrani i kozmetici, na sreću nema nikakvih dokaza.
Međutim, to ne znači da ne trebate paziti u odabiru hrane i kozmetike, jer danas u njima možete pronaći more drugih čudnih i štetnih sastojaka.
 

www.alternativa-za-vas