Filmski žanrovi
Filmski žanrovi

Filmski žanrovi

Riječ žanr potječe iz francuskog jezika; označava kategoriju umjetničkih djela koja imaju neke zajedničke osobine. Zajedničke osobine filma nastaju na osnovu teme (sadržaja) i na osnovu oblika (forme).

Kada na vašim ekranima vidite Charlieja Chaplina, Stana Laurela i Olivera Hardya (Stanlio i Olio), braću Marx nesumnjivo je da gledate komediju. Bez obzira da li koriste geg (neobičan i smiješan pokret tijelom, grimasa na licu), slučajnim pokretima izbjegavaju protivnikove udarce, čudnim okolnostima dolaze do posla koji ne znaju raditi – pokušavaju vas nasmijati.

Filmovi horor žanra žele izazvati strah kod gledatelja. Vampiri, vukodlaci, neimenovana čudovišta, dusi iz mitova su prešli na film. Zbog naglašenog nasilja, brojnih prikazanih ubistava i scena koje izazivaju zebnju i strah, horor filmovi nisu preporučljivi za učenike osnovne škole. Prvi horor film snimljen je 1922. u Njemačkoj – Nosferatu.

Akcijski filmovi prikazuju scene borbe, prepuni su scena u kojima glumce zamjenjuju kaskaderi (kaskader u zahtjevnim i opasnim scenama zamjenjuje glumca), automobilskih potjera i eksplozija; takve scene imaju prednost u odnosu na samu fabulu filma. Akcioni film zasnovan je na hrabrosti, vještinama, sposobnostima i snazi glavnog junaka koji uspješno savlada sve neprijatelje. Među najpoznatije akcijske filmove spada ciklus filmova o James Bondu.

Vestern filmovi prikazuju događaje vezane za Divlji Zapad. U historiji, Divlji Zapad je prostor na kojem ne postoji vlast i zakon i gdje se obični ljudi, doseljenici koji se žele baviti stočarstvom i poljoprivredom sukobljavaju s pljačkašima i ubicama. Vestern filmovi govore i o grupama doseljenika koji su se, u potrazi za rudnicima zlata, sukobljavali s Indijancima i drugim tragačima. Vestern filmovi nezamislivi su bez kauboja, Indijanaca, dvoboja, revolvera, konja, naselja u pustinji sa samo jednom ulicom, farmi, šešira… Najpoznatiji vestern filmovi su: Tačno u podne (režiser: Fred Zinnemann), Obračun kod O.K. Korala (John Sturges), Dobar, loš i zao (Segio Leone).

Naučnofantastični filmovi (Science Fiction – SF filmovi) odvode nas u svemir, u prošlo ili buduće vrijeme; zahvaljujući njima možemo pratiti glavne likove kako hodaju po nepoznatim predjelima, kako voze svemirske brodove, kako s lakoćom putuju kroz vrijeme, susreću se s vanzemaljcima i robotima. Najpoznatiji SF filmovi: Ratovi zvijezda (napravljeno 6 filmova u tom serijalu) (režija: George Lucas); 2001: Odiseja u svemiru (Stanley Kubrick); Terminator (James Cameron).

Triler i avanturistički filmovi imaju osobine slične akcijskim filmovima: za razliku od akcijskog filma, u trilerima se do samog kraja ne zna ko je dobar, a ko zao, dok u avanturističkim filmovima glavni junak mora preći ogroman put prepun opasnosti kako bi došao do cilja.

Dokumentarni film (dokumentarac) je snimanje života onakvog kakav on jeste. U dokumentarnom filmu gluma nije prisutna. Autor dokumentarnog filma kamerom bilježi ono što vidi, ukazuje na probleme širom svijeta, pokazuje neke destinacije, prikazuje život biljnog i životinjskog svijeta…

 

Izvor: citanka.ba