Frape od banana i kikirikija
Frape od banana i kikirikija

Frape od banana i kikirikija


Potrebni sastojci:

1 šolja sojinog mlijeka,

1 banana srednje veličine,

1 kašika maslaca od kikirikija,

1 kašika meda i

2 kockice leda.

Priprema:

Stavite sve navedene sastojke u blender i miksajte. Poslužite odmah po pripremi.

Da li ste znali?

Sojino mlijeko u ishrani pomaže jetri da se oslobodi viška masnoće. Posjeduje i izoflavonoid iz grupe biljnih estrogenih hormona koji sprječava rast tumora. Mineralnih sastojaka u sojinom mlijeku ima u značajnoj količini, posebno kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa, cinka, mangana, bakra i selena.

Banana povoljno djeluje na nerve, stomak, crijeva, krvne sudove i imuni sistem. Korisna je pri liječenju avitaminoze, anemije, bolesti srca, gojaznosti, gubitka koncentracije, depresije, zatvora, nervoze, stresa. Banana je dobar antioksidans i deluje protiv bakterija i virusa.  Zahvaljujući bogatom sadržaju magnezijuma i vitamina B6, banane smanjuju razdražljivost, normalizuju san i korisno djeluju na cjelokupni nervni sistem. Ovo voće, bogato kalijumom, povećava koncentraciju i olakšava učenje. Banana sadrži triptofan, koji se u organizmu pretvara u serotonin, poznat kao hormon sreće.

Maslac od kikirikija je zdrav jer sadrži proteine i folate, odnosno vitamin B9 koji je neophodan u proizvodnji novih stanica. Kikiriki se može pohvaliti cijelom lepezom različitih vitamina i minerala. Pored toga je bogat i nezasićenim (zdravim) mastima, vlaknima i proteinima.

Med posjeduje svojstva koja ga čine nezaobilaznim dijelom zdrave ishrane. Ljekovitost meda ovisi o vrsti i kvaliteti meda. Posjeduje jedinstvenu strukturu, a koristan je zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava.