Gladovanje – idealno sredstvo za čišćenje organizma
Gladovanje – idealno sredstvo za čišćenje organizma

Gladovanje – idealno sredstvo za čišćenje organizma


U današnje vrijeme izloženi smo mnoštvu toksina koji u naš organizam dospijevaju iz raznih izvora.

Živimo u onečišćenom okolišu, udišemo zagađeni zrak, a hrana koju konzumiramo sve više je kontaminirana štetnim i po zdravlje opasnim sastojcima.Čak i u odjeći koju nosimo nerijetko se pronalaze štetni sastojci koji putem kože dospijevaju u naše tijelo.

Svi ti toksini se s vremenom nagomilavaju u tijelu i narušavaju sveopće stanje organizma. Posljedice se mogu manifestirati u blažim oblicima, kao što su kronični umor, manjak energije, cjelodnevna pospanost, razdražljivost, iscrpljenost, tegobe s probavnim sustavom, glavobolje. 

Zbog nagomilavanja toksina u organizmu mogu nastati i teže bolesti – alergije, artritis, bolesti srca, pa čak i rak.Kako bi tijelo oslobodili od nakupljenih toksina i održali dobro zdravlje, potrebno je provoditi povremeno čišćenje organizma.

Redovita detoksikacija smanjuje rizik od mnogih bolesti, osnažuje duh i tijelo, a organizmu osigurava dodatnu energiju. Mnogo je provjerenih prirodnih metoda čišćenja organizma, a jedna od njih je gladovanje.

 

Čišćenje organizma uz pomoć gladovanja

Gladovanje je najstariji, a prema mnogim stručnjacima i najsigurniji te najučinkovitiji način eliminacije štetnih tvari iz tijela.Osim što oslobađa tijelo od svih otrova, ova metoda pozitivno djeluje na cjelokupno mentalno i fizičko stanje organizma.

Kroz davnu povijest pa do danas mnogi ugledni liječnici suzdržavanje od hrane smatrali su zdravim i prirodnim načinom čišćenja i obnavljanja organizma.

Još u antičko doba, poznati grčki liječnik, otac medicine, Hipokrat, zagovarao je gladovanje kao terapijsku metodu te je govorio: “Što bolesnika više hranite, to mu nanosite više štete”.Cijenjeni filozofi poput Platona i Sokrata također su se podvrgavali metodi gladovanja kao učinkovitom načinu za obnovu vlastitih mentalnih i fizičkih sposobnosti.

Otto Buchinger, njemački liječnik i filozof prvi je šezdesetih godina prošlog stoljeća zastupao post  kao snažnu medicinsku terapiju.Buchingerovu metodu terapeutskog gladovanja poboljšao je i usavršio veliki austrijski poznavatelj narodne medicine Rudolf Breuss.

Danas je ona poznata kao “Totalna terapija” protiv teških i neizlječivih bolesti.Osnovni princip totalne terapije podrazumijeva suzdržavanje od hrane, odnosno konzumaciju isključivo biljnih čajeva i sokova od povrća koji organizmu osiguravaju sve sastojke potrebne za normalno funkcioniranje.

Druga poznata terapija, čiji je zagovornik poznati liječnik i nutricionist Paavo. O. Airola, preporučuje se u preventivne svrhe.Prema njoj, uz biljne čajeve i sokove od povrća dozvoljena je i konzumacija svježih voćnih sokova.

Treća metoda  bazirana je isključivo na vodi i biljnim čajevima, bez konzumiranja sokova od povrća ili voća.

Najteža terapija gladovanja, koju između ostalih zastupa i ruski stručnjak  Genadij Petrovič  Malahov temelji se samo na vodi. Malahov smatra da je osnova zdravlja redovita eliminacija toksina iz organizma.

Napisao je čak šezdeset knjiga u kojima opisuje vlastita iskustva i saznanja o prirodnom liječenju. Prema njegovim tvrdnjama veliku važnost na proces čišćenja organizma i ozdravljenje, uz gladovanje imaju i mjesečeve mijene.

On smatra da je čišćenje daleko efikasnije u određenim periodima mjesečevog ciklusa.Malahov zastupa strogi režim gladovanja, odnosno terapiju zasnovanu isključivo na vodi i smatra da je takav način čišćenja daleko brži i temeljitiji.

Njegovo mišljenje je da se efekt izlječenja gubi unošenjem bilo kojeg oblika hrane pa nije pobornik konzumiranja sokova ili čajeva.

Napomena

Dugotrajno gladovanje na vodi ili na vodi i čajevima, bez upotrebe sokova, zahtijeva obavezan redoviti nadzor elektrolita u krvi. Najlakše vrste gladovanja, koje preporučujemo u svrhu čišćenja organizma, su jednodnevni post na vodi ili trodnevni post na vodi, voćnim sokovima i voću.

Takve vrste postova nisu zahtjevne i možete ih povremeno provoditi (1-2 puta mjesečno) u svrhu čišćenja organizma i prevencije bolesti.

 

Kako proces gladovanja utječe na organizam

U prvoj polovici ciklusa gladovanja dolazi do čišćenja organizma, pri čemu se iz tijela izlučuju sve štetne i toksične tvari.Eliminacija štetnih tvari pridonosi općem fizičkom i mentalnom boljitku, a dolazi i do jačanja imuniteta i energije.

Nakon toga, u drugom dijelu ciklusa tijelo počinje razgrađivati sve nezdrave stanice u organizmu; masne naslage, bolesna tkiva te strana tijela poput tumora i cista.Za vrijeme razgradnje starog i bolesnog tkiva istovremeno počinje izgradnja novih, zdravih stanica.

Tijekom duže terapije postom nužno je redovito klistiranje (ispiranje) crijeva, kako bi se spriječilo trovanje uzrokovano eventualnim zadržavanjem razgrađenih tvari u organizmu.Za vrijeme terapije preporučuje se što češći boravak na svježem zraku te uobičajene tjelesne aktivnosti poput šetnje, lagane gimnastike i masaže.

 

Gladovanjem protiv bolesti

Prema tvrdnjama mnogih alternativnih stručnjaka, ako se pravilno provodi, terapija gladovanjem može izliječiti brojne bolesti, pri čemu je najveći naglasak na izlječenju od raka.U svojoj knjizi  ”Rak, leukemija i druge prividno neizlječive bolesti” Breuss svjedoči o više od 40000 izlječenja od raka, ali i drugih teških bolesti.

Iako nije priznata od strane službene medicine, ova terapija se godinama provodi u mnogobrojnim alternativnim klinikama u svijetu.

Pokazala je svoju djelotvornost u liječenju sljedećih bolesti:

 • maligne bolesti
 • bolesti krvožilnog sustava
 • povišen kolesterol
 • visoki ili niski krvni tlak
 • poremećaji probavnog sustava
 • bolesti jetre i žučnog trakta
 • reuma i artroza
 • degenerativne bolesti kralježnice
 • bolesti mišića i ligamenta
 • alergije
 • psorijaza i mnoge druge kožne bolesti
 • bolesti dišnog sustava (astma, kronični bronhitis)
 • psihosomatski poremećaji
 • migrene
 • dijabetes
 • proširene vene

Uz Buchingera i Breussa mnogobrojni  medicinski stručnjaci svjedočili su o pozitivnim učincima gladovanja na cjelokupno fizičko i mentalno zdravlje čovjeka. Švedski biokemičar i nutricionist, Dr Ragnar Berg, dobitnik Nobelove nagrade i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za prehranu, poznati je zagovornik  gladovanja na bazi sokova.

On je izjavio:

“Za vrijeme gladovanja tijelo izgara i izlučuje ogromne količine nakupljenog otpada. Ovaj proces ubrzava se pijenjem alkalnih sokova umjesto vode. Ja sam vodio mnoge terapije gladovanja i izvršio brojne testove pacijenata i uvjeren sam da unošenje sokova od voća i povrća povećava ljekovitu učinkovitost gladovanja. Ubrzava se eliminacija mokraćne i drugih kiselina, a šećeri iz sokova istovremeno jačaju srce…. gladovanje uz pomoć sokova najbolji je oblik gladovanja.”

Gabriel Cousens, istaknuti kalifornijski liječnik, i sam je prošao terapiju posta u trajanju od 42 dana, a u svojoj knjizi  “Rainbow Green Live Food Cuisine” ističe dobrobiti gladovanja.“Povremeno gladovanje već je stoljećima poznato kao moćno oružje protiv kroničnih bolesti te odličan način na koji ćemo produžiti životni vijek”

Uz poznate liječnike i nutricioniste, veliki  broj pacijenata podvrgnutih ovoj terapiji iznosi vlastita pozitivna svjedočanstva. Većina ih opisuje period gladovanja kao razdoblje ispunjeno tjelesnom lakoćom, izrazitom fizičkom i duhovnom snagom te mirnim snom.

Posebno ističu odsutnost bilo koje vrste boli tijekom procesa gladovanja.

Ostali pozitivni učinci gladovanja 

 • čisti organizam od toksina
 • izoštrava čula i poboljšava pamćenje
 • povećava otpornost prema infekcijama
 • jača energiju i vitalnost
 • pomlađuje organizam i usporava starenje
 • poboljšava izgled kože, kose i noktiju
 • pomaže u eliminaciji ovisnosti poput alkoholizma i pušenja 

Napomene

Gladovanje može imati blage nuspojave poput glavobolje, razdražljivosti, vrtoglavice.Ako se odlučite za duži post, trebate ga obavezno provoditi pod kontrolom stručne osobe.

Post se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i djeci te osobama sa smanjenom tjelesnom težinom.

 

www.alternativa-za-vas