Grah salata
Grah salata

Grah salata


Potrebni sastojci:

800 g crvenog graha,

800 g kukuruza šećerca,

2 crvene paprike,

1 zelena paprika,

1 čili papričica,

2 glavice crvenog luka,

biber,

sol,

ulje i

sirće.

Priprema:

Želite li dobiti na vremenu i ovu ukusnu salatu spremiti brže, tad se poslužite konzerviranim grahom i kukuruzom. Isperite sadržaj konzervi, ocijedite i stavite u zdjelu. Luk i paprike sitno isjeckajte, najbolje na kockice, te i njih stavite u zdjelu. Prema vlastitom ukusu dodajte sol, biber, ulje i sirće. Zatim sve dobro izmiješajte. Želite li ovo zdravo jelo učiniti još zdravijim tad upotrijebite maslinovo ulje i jabukovo sirće.

 

Da li ste znali?

Crveni grah obiluje vlaknima, odličan je izvor kalija i folne kiseline te dobar izvor željeza. Pored toga, crveni grah sadrži iznimno visoku razinu antioksidansa, višu čak i od borovnica, brusnica i trešanja.

Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju povišene razine holesterola, folnom kiselinom koja čuva krvožilni sistem, vitaminom B1 važnim za dobar rad mozga te ugljikohidratima koji nam daju brzo raspoloživu energiju.

Paprika pomaže u liječenju mnogih bolesti i tegoba. Njeni blagotvorni sastojci na ljudski organizam djeluju kao antidepresiv, antiseptik, diuretik i moćan afrodizijak. U paprikama, bez obzira na vrstu, nalaze se značajne količine vitamina B, E, A, a od minerala ima najviše kalijuma, fosfora i gvožđa.

Crveni luk blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sistem, reguliše količinu holesterola i triglicerida te utiče na poboljšanje imuniteta. Sadrži i antioksidanse koji sprječavaju oksidaciju masnih kiselina u tijelu, pa se na taj način stepen upale održava pod kontrolom. Crveni luk smanjuje i rizik od nekoliko vrsta raka, poboljšava ravnotežu šećera u krvi i sprječava bakterijske infekcije.