Hadisi o dobročinstvu prema roditeljima
Hadisi o dobročinstvu prema roditeljima

Hadisi o dobročinstvu prema roditeljima

Dobrocinstvo prema roditeljima=najbrzi put ka Allahovom zadovoljstvu i garancija dobrocinstva tvoje dijece prema tebi!

Ukoliko istinski znamo koliko je velik nas amanet prema roditeljima i ukoliko analiziramo vrijeme u kome zivimo, samo jako hrabri i oni cija su srca suvise kamena, nece osjetiti strah od Allahove, dželle šanuhu kazne i tugu zbog svake propustene sanse za srednja vrata dzenenneta jer Poslanik sallallahu ‘alejhi ve sellem nas je obavjestio da : “Oni su tvoj dzennet ili dzehenem“. Takodje je rekao: “Roditelj je srednja vrata dzenneta pa ako hoces, pusti ih a ako hoces sacuvaj ih!“

Zivimo u vremenu u kome je odnos prema roditeljima veoma porazavajuci i zabrinjavajuci zbog cinjenice da je u ljudskim srcima nestalo rahmeta i samilosti do te mjere da su je izgubili cak i prema svojim roditeljima koji su ih Allahovom voljom na ovaj svijet donijeli. Koji su toliko muke oko njihovog odgoja i podizanja na Pravi put podnijeli. Oni su najzasluzniji za svaki nas uspjeh u zivotu jer su nas uvijek u svemu podrzvali, na dobro podsticali i koji su nase zelje i snove ispunjavali.

Toliko su muke vidjeli da nas odgoje, da nam pruze koliko su u mogucnosti ono sto imaju druga djeca kako nasa srca nebi ceznula za bilo cim od ovodunjaluckih blagodati. Koliko je samo veliko njihovo mjesto kod Allaha dželle šanuhu, dovoljno se govori u dva ajeta sure el Isra: “Gospodar tvoj zapovijeda da samo Njemu robujete i da roditeljima dobrocinstvo cinite. Kada jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: „Uh!“ – i ne podvikni na njih i obracaj im se rijecima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: „Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali“!

Iz gore navedenog, vidimo da Allah dželle šanuhu postavlja roditelje na mjesto odmah poslije sebe pa tako i duznosti i obaveze prama njima dolaze odmah nakon robovanja Njemu. Ukoliko ovu poruku shvatimo kao ozbiljno upozorenje, tada znamo da bez dobrocinstva prema roditeljima nema ulaska u dzennet. O tome nas je na vise mijesta u Kur anu Casnom obavjestio Milostivi Gopsodar i u jako puno hadisa upozorio Poslanik sallallahu ‘alejhi ve sellem, pa ipak pored svih upozorenja muslimani se oholo i bezdusno ponasaju prema onima kojima je Stvoritelj svega posotojeceg dao posebno mjesto kada je u pitanju pravo na postivanje i dobrocinstvo. Ipak, jako puno vjernika svojim prijateljima, porodici, radnim kolegama,…daju ona prava koja zasluzuju njihovi roditelji. Jako puno roditelja pati i place u svojoj samoci, ostavljeno i zaboravljeno od ploda njihova srca. Puno je onih koji dozivljavaju maltretiranja i zlostavljanja od vlastite djece, vlastite krvi.

Ne rijetko se desava da i oni koji sebe nazivaju vjernicima, svemu drugom i svima drugima pridaju vise vaznosti nego svojim roditeljima i praveci katastrofalne greske zure da zadovolje sve one prema kojima imaju puno manje duznosti i obaveza dok zanemaruju dobrocinstvo prema onima koji ce im biti sebeb ulaska u dzennet ili dzehenem. Citiraju oni : „Allahovo zadovoljstvo je u zadovoljstvu roditelja, a Allahova srdžba je u srdžbi roditelja“ kao da se to odnosi na nekog drugog ali ne i na njih same i svjesno ili nesvjesno idu putem koji vodi dzehenemskoj vatri u kojoj je patnja nesnosna i teska.

Ponekad se pravdaju time da njihovi roditelji nisu vjernici ili da su ne muslimani a jadno je njihovo opravdanje jer Gospodar koji sve vidi i sve zna, takve upozorava: “A ako te budu nagovarali da drugog Meni ravnim smatraš, onoga o kome ništa ne znaš, ti ih ne slušaj i prema njima se, na ovome svijetu, velikodušno ponašaj, a slijedi put onoga koji se iskreno Meni obraća.”

Dakle, vjernika roditelji ne mogu i nemaju pravo odvratit od pokornosti Allah dželle šanuhu ali mu to ni slucajno ne daje za pravo da im bude neposlusan ili da im prestane cinit dobrocinstvo jer on ima prema njima uvijek iste duznosti i obaveze bez obzira kakvi oni bili i kako se ponasali veoma lijep nasihat (savjet ) za ovakve situacije je dao imam Ahmed kada je rekao: “Ako tvoj roditelj uradi nešto sa čime, kao vjernik, nisi zadovoljan, razgovarat ćeš s njim, bez korištenja grubosti, ružnih postupaka i teških riječi. U protivnom, ostavi ga na miru. Roditelj nema isti tretman kao bilo koja druga osoba. ’’ U jednom hadisu Poslanik je tri puta ponovio da se moraju postovat roditelji: “čak iako su roditelji bili nepravedni prema njemu.“

Nikada, ama bas nikada jedan inasan koji sebe smatra vjernikom i koji sanja o ulasku u dzennet, nema sanse da sebi nadje opravdanje za zanemarivanje roditelja i svaki pokusaj da to uradi, samo je udovoljavanje sejtanu l.a., koji se obavezao da ce sprijecit ulazak u dzenenet sviju osim iskrenih vjernika. Muaz ibn Džebel prenosi predaju u kojoj stoji da je Poslanik,a.s., zabranio neposlušnost roditeljima makar ga isključili iz nasljedstva. Pa kako onda da bilo koji vjernik sebi pronadje bilo kakvo opravdanje da prekine kontakt sa roditeljima i da se prema njima oholo i grubo ponasa. Od takvog „vjernika“ ne traba nista da se uzima za ozbiljno i prema njemu treba da se zauzme stav kakav su zauzimali ashabi jedan prema drugom kada bi vidjeli prisustvo nekog od velikih grijeha kod svog prijatelja.

Oni bi ga ignorisali i prema njemu se ponasali kao da boluje od neke zarazne bolesti i izbjegavali bi ga sve dok se ne bi ostavio tog grijeha. Zamislimo onda kako bi bilo da mi ignorisemo sve one koji zanemaruju svoje duznosti i dobrosicinstvo prema roditeljima. Sigurno bi im na taj nacin pomogli jer bismo im makar priblizili osjecaj usamljenosti i odbacenosti koji osjecaju njihovi roditelji.

Zamislimo koliko je Ebu Hurejre ,r.a., postigao Allahovo dželle šanuhu zadovoljstvo svojim odnosom prema majci a koje ne zahtjeva niti materijalno odvajanje, niti fizicki napor kao ni neki veliki trud: On je živio u jednoj, a njegova majka u drugoj kuci. Kad god bi izašao iz svoje kuce, došao bi do vrata kuce njegove majke i pozvao bi je blagim glasom: „Mamice moja!“ i nazvao joj selam. Ona mu je uzvratila: „Sincicu moj! Neka je i na tebe Allahov selam, rahmet i bericet!“. Tada bi joj Ebu Hurejre, r.a, rekao: „Neka ti se Allah smiluje kao što si se ti meni smilovala i odgajala me kada sam bio mali!“, a ona bi njemu odvratila: „Neka se Allah smiluje tebi, kao što ti meni ciniš dobro u mojoj starosti!“. Kada bi se vracao kuci, postupao bi na isti bi nacin.

SubhanAllah, kako je lijep ovaj odnos izmedju majke i sina. Uz malo paznje i njeznih rijeci koliko samo lijepih osjecaja pri zamisljanju jedne ovakve situacije u kojoj moze da se nadje ama bas svaki vjernik i vjernica bez izuzetka. Nekima bi mozda sejtan l.a nametnu misli kako je nemoguce da oni imaju ovakav odnos prema roditeljima koji su drugaciji od Ebu Hurejrine majke ali ti isti moraju odmah da traze zastitu od sejtanskih spletki i sjete se da bi oni imali jos vecu nagradu od ovog prijatelja Allahvog Poslanika sallallahu ‘alejhi ve sellem jer svako isklusenje i poteskoca uvecava deredzu i nagradu jos na dunjaluku.

Kada je u pitanju neposlusnost roditeljima moramo da znamo da ce kazna za ovo nedjelo ubrzano stici jos na dunjaluku: ” Ako Allah,dž.š., hoće On odloži sve kazne do Sudnjeg dana, osim neposlušnosti roditeljima. Kaznu za ovaj grijeh Allah,dž.š., ubrzava još na ovom svijetu, prije smrti griješnika.”

Zbog toga je neophodno da svaki vjernik i vjernica dobro razmisle o svojim postupcima i provjere svoje prioritete i ulogu na ovom svijetu. Proanalizirajmo kako se mi to ponasamo prema drugim ljudima pa mozda cak i prema necijim tudjim roditeljima sa kojima mislimo da ce mo zaradit dzennet prije nego sa nasim roditeljima a to je samo dio sejtanske spletke u koju smo se lakomisleno uhvatili, a kako prema onima kojima je njihov i nas Stvoritelj dao toliko prava da: ” Božije zadovoljstvo je uz zadovoljstvo roditelja i Božija srdžba uz srdžbu roditelja.” Isto tako onaj koji zadovolji Allaha i zadovolji svoje roditelje, bice u Dzennetu na najvisem stupnju.“

Zbog toga dragi brate i draga moja sestro, posveti se robovanju Allahu i dobrocinstvu svojim roditeljima jer to ti je najdjelotvorniji lijek za tvoju buducnost i najsigurnija egzistenciija za tvoju starost jer onako kako se ti budes ponasao/la prema svojim roditeljima, tako ce se ponasat tvoja djeca prema tebi jer to nam je jasna poruka naseg Gospodara i nasihat Poslanika sallallahu ‘alejhi ve sellem. Ne cekaj niti jednog trenutka, zatrazi halala od svoje drage majke i svog dragog babe i nadaj se da ce uputiti koju hairli dovu za tebe pa ce im biti uslisana. Cini im dobrocinstvo rijecima, djelima, ljubavlju i raduj se najvecim stepenima dzenneta u blizini poslanika, ashaba, sehida i najodabranijih vjernika.