Zdrave namirnice zbog kojih volimo jesen
Zdrave namirnice zbog kojih volimo jesen

Zdrave namirnice zbog kojih volimo jesen


Jesen donosi sezonske plodove koji su prepuni vitamina, ublazavaju stres i pune nas energijom, te tako čuvaju naš imunitet. Hladniji dani sa sobom donose jutarnje magle, melanholiju za ljetom i razdražljivo raspoloženje što se odražava i na naše zdravlje. Mnoge ljude s dolaskom jeseni muče glavobolje, nedostatak energije, problem s lošom koncentracijom i slično. Ipak, jesen zna biti i vrlo čarobna. Uz šarene boje lišća i lagani povjetarac, jesen skriva i mnoge druge blagodati poput sezonskih plodova koji su prepuni vitamina, ublažavaju stres i pune nas energijom, te tako čuvaju naš imunitet.

Za vas smo izdvojili nekoliko jesenskih plodova i zdravih namirnica zbog kojih doista volimo ovo doba godine, te smo naveli nekoliko njihovih karakteristika koje utiču na ljudski organizam.

KESTENI

Iako plod kestena uvrštavamo pod orašaste plodove, kesteni su za razliku od ostalih orašastih plodova vrlo siromašni mastima. Sadrže najviše ugljikohidrata i imaju vrlo visoku energetsku vrijednost. To znači da se ne preporučuje pojesti previše kestena odjednom jer su vrlo kalorični. No, kesten obiluje mineralima, vitaminima B i C, potiču cirkulaciju i pomažu kod gastritisa. Kesten je prava inspiracija za spravljanje raznih jela, tako u gastronomiji najviše volimo kolače i torte od kestena, pravu zimsku poslasticu kesten pire, a od njih se rade i razne supe i prilozi.

JABUKA

Iako je jabuka voće koje je dostupno baš cijele godine, najukusnije su one domaće jesenske jabuke. Ako vam je svakodnevnica vrlo stresna, jabuke su sjajno voće koje je poželjno pojesti za međuobrok jer su bogate flavonoidima, magnezijem i antioksidansima. Pomažu postići bolju koncentraciju, smiruju organizam i aktiviraju metabolizam. Također, jabuke sadrže i serotonin koji je jedan od glavnih okidača postizanja boljeg raspoloženja, stoga se njima možemo adekvatno boriti protiv jesenske melankolije.

GROŽĐE

Za grožđe se kaže da je obnovitelj čitavog organizma. Sadrži fruktozu i glukozu, a obiluje i brojnim vitaminima i mineralima. Od njega radimo vino, sokove, kompot, pekmez i čaj, a jednako je idealno za sportaše, djecu, trudnice i sve ostale skupine koje više pažnje posvećuju prehrani. Još od davnina, grožđe se smatra jednim od najljekovitijih plodova, a osobito ga volimo jer ima ulogu u očuvanju srca i krvnih žila, sprječava upalne procese, usporava starenje, poboljšava san, regulira rad crijeva i čisti cijeli organizam.

BUNDEVA

Bundevu u narodu zovemo kraljicom jeseni, a njezinim blagodatima doista nema kraja. Njezina ljekovita svojstva ogledaju se ponajprije u visokoj razini antioksidansa i karotena, a bogata je i vitaminima C i E, te najvažnije, vrlo siromašna kalorijama. Ovo ukusno povrće svoju riznicu zdravlja čuva i u sjemenkama i ulju koje se izrađuje od nje. Sjemenke su veliki izbor proteina i aminokiselina, a ulje obiluje vitaminom E i kalijem.

CVEKLA

Cvekla je povrće koje se uzgaja zbog svog ljekovitog korijena. Obiluje kalcijem, željezom, kalijem i vitaminom B, a najbolji je saveznik u očuvanju imuno sistema, te regulisanju anemije i niskog krvnog pritiska. Cvekla se najčešće priprema kuhanjem, a dio je neprocjenjive jesenske zimnice.

 

Izvor: https://akos.ba/zdrave-namirnice-zbog-kojih-volimo-jesen/