Šta nas pokreće na put traganja?
Šta nas pokreće na put traganja?

Šta nas pokreće na put traganja?

Autor: Hidajeta Mahalbašić


Dova koja nam svima treba: „Povedi nas Ispravnim putem!“(Kur'an, 1:6) je dova kojom tražimo vodstvo od Strane Onoga koji Svojim znanjem i moći obuhvata sve, putem ustrajnim, postojanim, pravim ( ne krivudavim) do konačnog nam sretnog boravišta.

Kada se nađete u situaciji da Vam je nejasno odakle idete i kuda ste pošli… Ne znate kako biste opisali svoje stanje, ali duboko u sebi osjećate da to nije najljepše kako se može živjeti… Jasno Vam je da mnogo toga nije u najboljem redu, da Vas  različite okolnosti muče, da ste možda na mnogo toga i prisiljeni…

Vidite da u okruženju nema ljudi koji bi mogli razumjeti kako se osjećate. Šta više, većina njih bi rekla da Vam je odlično, imate sve, čak bi Vam mnogi i pozavidjeli. Jer niko osim Vas ne zna šta je u Vama. Kakva su tu doboka i stalna previranja. Kakve su tu nagle smjene tmine i svjetla unutar Vašeg bića.

Dosta Vam je više. Želite živjeti u drugačijem svijetu. Ali kakvom? Kakvom sretnom svijetu kada ste toliko u tmini da ne možete da se uhvatite za taj tračak svjetlosti koji se povremeno pojavi ? Zapravo godi Vam to povremeno svjetlo, taj povremeni uspješno položen ispit, ostvarenje ponekog cilja ili želje, ali ne drži Vas oduševljenje dugo. Kratko traje i nestane. Javlja se nova želja kojoj je predhodila nova briga, tuga ili novi strah. Ovakvo stanje je znak da je vrijeme za ustajanje i odlučno kretanje u potragu za stalnošću u svjetlosti, jasnoći, radosti, ljubavi i lahkoći života.

Teško i bezizlazno stanje tjera na potragu za uzrokom svih problema, teškoća, patnji i bolova.

Usljed udaljavanja od onoga što volite, u čemu istinski uživate, zapuštenosti odnosa koji su Vam nekoć mnogo značili, nehajnog odnosa prema svome duhovnom odgoju, zapitajte se šta je uzrok tome!

Započnite od svoje idealne slike svijeta. Vizualizirajte svoj idealni svijet u kakvom biste voljeli živjeti i budite uvjereni da taj svijet već postoji. Gospodar svjetova koji Vam je dao da osjetite želju, te da možete da je vidite u svojoj viziji je Onaj kojem je jednako lahko dati realizaciju iste u svijetu u kojem živite. Vi ste svijet koji vas okružuje, a svijet oko Vas je u skladu s Vašom potrebom na putu duhovnog Vam uzdizanja.

Umjesto da se žalite na svijet oko sebe prepoznajte šta Vam taj svijet govori o Vašim unutarnjim previranjima, te se  zahvalite na upravo takvom okruženju, jer osoba prekoputa Vas koja griješi je prilika da izvučete pouku te da istu grešku ne pravite i sami.

Dalje na putu traganja imajte na umi da svako nosi teret onoga što sam (ne)uradi i da je podjednaka odgovornost  za ono što ste uradili, kao i za ono što niste, a imali ste priliku. Uzdignite se na stepen iznad i priznajte da je samo na Vama odgovornost za kvalitet života koji ćete od sada unapređivati. „Svaka duša zarađuje samo sebi i neće se teretiti teretom drugog.“ (Kur'an, 6:164)

Život bez osjećaja stalne bliskosti sa Izvorom života, Gospodarem svih svjetova u Čijoj vlasti je sve i pod čijom kontrolom je sve, je život duše u divljini, u odbačenosti. Osjetite li snažnu bol zbog svog tumaranja po divljini, gdje samo na trenutke ugledate svjetlost, a zatim se ponovo gubite u tim nepreglednim prašumama svoga bića, obraslim naslijeđenim slijepim predstavama o životu, Bogu, drugima i samom sebi – tek tada ste spremni za kretanje na put traganja za stalnom svjetlosti. Što je bol zbog nestabilnosti Vašeg bića koje je svakodnevno na udaru različitih emocija veća, to će pokretačka snaga za promjenu biti jača.

Povežite ogromnu bol s onim što ste iskusili dok ste naslijepo tumarali povodeći se za siluetama, kao što Gospodar poziva da se sjetimo vreline, žege i žeđi koju smo iskusili, te da nas asocira na još težu bol kojoj srljamo slijedimo li svoje pretke koji su također naslijedili slijepa uvjerenja.

Sjetite se rijetkih ili ‘pak čestih situacija u kojima ste Vi lično iskusili Darežljivost,  milost,oprost, snagu, podršku i ljubav svoga Gospodara i ta iskustva oživite i dopustite da Vas uzmu. Zatim priznajte sve blagodati kojima ste obasuti od Gospodara svjetova i budite od onih malo Njegovih robova koji su zahvalni. Zahvalni najmanje na jeziku, a ponajviše djelom. Svoju zahvalnost očitujte postupcima tako što ćete dijeliti od onoga čime ste počašćeni.

I eto Vas, već ste ušli u tok koji teče sa Izvora života, a kojem se pokorava sve, milom ili silom. Ko mu se pokori milom u radosti je, lahkoći i stalnoj ljubavi, a ko mu se ipak pokori silom teško će živjeti, a opet svrsi onog Toka služiti. Ulaznica u ovaj tok jeste želja da služite željama Gospodara svjetova koji je sve stvorio sa plemenitom svrhom, a Njegova želja je da Mu robovi žive lahkoću. Stoga svako ko želi olakšavati je u istom toku.

 

Izvor: https://akos.ba/tragom-svjetlosti-2-dio/