Hidžama
Hidžama

Hidžama

Hidžama je medicinski postupak čiju je ispravnost potvrdio Poslanik sallallahu ‘alejhi ve sellem, i podsticao na njeno činjenje objasnivši mjesta i vrijeme obavljanja puštanja krvi. Jedna od blagodati hidžame je povećana memorija i razboritost kako Allahov Poslanik kaže:”Puštanje krvi zarezivanjem kože u kupicu povećava memoriju i razboritost. Primjenjujte puštanje krvi zarezivanjem kože u kupicu sa imenom Allaha, ali ne primjenjujte ga četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom, dok je ponedjeljak najbolji.” Postoje tri načina činjenja hidžame:

  1. Suha hidžama
  2. Puštanje krvi zarezivanjem kože (skarifikacija)
  3. Tranzitorna (prelazna) hidžama

 Vrijeme puštanja krvi

Ibn Tirmizi je izvjestio da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao:”Sedamnaesti, devetnesti i dvadeset prvi dani lunarnih mjeseci su najbolji dani za izvršavanje puštanja krvi kroz zarezivanje kože i njeno oticanje u kupicu” jer je otkrivena povezanost između Mjesečevih mijena i plime i oseke na moru, kod rijeka i jezera što se odražava i na čovjeku koji je 80% sastavljen od vode. Puni mjesec se javlja sedamnaeste, devetnaeste i dvadeset i prve noći u mjesecu kada dolazi do plime i oseke kada voda naraste za 80% i više.

Način vršenja hidžame

Medicinski tretman hidžame je nephodan i treba ga primjenjivati na tačno određenim dijelovima tijela jer npr. bolesti jetre imaju svoje tačke i posebna mjesta, kao i bolesti srca, krvni pritisak, dijabetes, reumatizam i druge bolesti. Ove tačke ujedno predstavljaju i tačke jačanja organizma. Ako se javi neki zdravstveni problem, njegova tačka se mora tretirati na odgovarajući način i tako će se ponovo ojačati protok impulsa i energetski impulsi će se vratiti u normalno funkcionisanja.

Od prirodnih sredstva kojima se Poslanik alejhis-selam koristio pored meda i hidžame su hurme, kana za glavobolju, indijska aloja za upalu grla, liječenje otrova njegovim antidotom i mnoga druga sredstva.