Holandski vrtovi
Holandski vrtovi

Holandski vrtovi

Svakog proljeća više od sedam milijuna cvjetova cvjeta u slavnim vrtovima Keukenhof, uključujući 1000 vrsta tulipana. Vrtovi su vitrina nizozemske industrije cvijeća i svake godine privlače otprilike milijun posjetitelja koji gorljivo žele steći uvid u ovu fenomenalnu predstavu živih boja koje eksplodiraju na području od 28 ha. Sunovrati, šafrani, narcisi, tulipani i zumbuli u svakoj kombinaciji žute, zlatne, purpurne, narančaste i s teškim mirisima, nude neusporediv spektakl.
Vrtovi Keukenhof otvoreni su u Lisseu 1949. godine, na području uzgoja lukovica između Amsterdama i Haaga, na terenu davno uništenog dvorca gdje je u petnaestom stoljeću živjela jedna grofica koja je izuzetno voljela nizozemsko cvijeće.

Zanimljivo je istaknuti da tulipan, kojeg svatko povezuje s Nizozemskom, zapravo ne potječe odavde. Štoviše, donesen je u Nizozemsku tek 1593. na zahtjev flamanskog veleposlanika u Konstantinopolu, koji je ostao opčinjen njihovom ljepotom.
Priče o tom posebnom cvijetu brzo su se proširile i moćni Nizozemci stali su ulagati u uvoz lukovica, pokrećući bogatu trgovinu koja je potrajala sve dok se tržište nije srušilo 1637. kad tulipan više nije bio rijetkost. Problem prevelikih zaliha uzrokovao je pad cijena i mnoga su bogatstva propala.
Proizvodnja tulipana ipak se nastavila i zajedno s ljiljanima, gladiolama, sunovratima i mnogim drugim ukrasnim cvijećem, ponovno predstavlja jedan od najvažnijih izvoznih proizvoda Nizozemske.