Hošafi i napici
Hošafi i napici

Hošafi i napici


Hošaf je starinski napitak. Sprema se od suhog i svježeg voća te stoga obiluje nutrijentima koji brzo opskrbljavaju tijelo potrebnom energijom.

HOŠAF OD SUHIH ŠLJIVA

Potrebno: 50 dkg suhih šljiva, 20 dkg šećera, 3 klinčića, ½ l vode

Priprema: Šljive operite, stavite u lonac i dodajte šećer, klinčiće i vodu. Kuhajte dok šljive ne padnu na dno. Služite toplo ili hladno.

HOŠAF OD BOROVNICA

Potrebno: 30 dkg svježih borovnica, 15 dkg šećera, 2 klinčića

Priprema: Borovnice operite kroz cjediljku. Stavite ih u lonac, ulijte litar vode, dodajte šećer i klinčiće. Kuhajte 30 minuta. Služite hladno.

ŠARENI HOŠAF

Potrebno: 10 dkg suhih šljiva, 50 g suhih jabuka, 10 g suhih krušaka, 50 g suhih smokava, 50 g suhih hurmi, 50 g grožđica, 15 dkg sitnog šećera, 1 limun, 3 klinčića, 1 štapić vanilije, malo cimeta

Priprema: U dvije litre vode stavite oprano voće i začine da se kuhaju 1 sat. Kada je napola kuhano, dodajte iskrižan limun. Služite hladno.

HAŠURE

Potrebno: Malo suhih šljiva, smokava, rozina, jabuka, krušaka, rogača, trešanja, naranči, hurmi, višanja, oraha, badema, graha, kukuruza, ječma (geršle), bungura, riže, sočivice, ribizli, bamije itd.

Priprema: One vrste voća i povrća koje se teže kuhaju (pšenica, ječam, kukuruz, sočivo, grah i sl.) posebno se kuhaju i voda se ocijedi. Zatim se sastave sa ostalim vrstama i kuhaju uz dodatak šećera. U toku kuhanja se dodaju cimet i klinčići. U pravilu ne smije se raspasti (a mora biti kuhana) ni jedna vrsta voća, odnosno povrća. Zato se može i svaka vrsta kuhati posebno, a onda sastaviti i malo prokuhati da se saft sjedini.

ZERDE

Potrebno (za 4 tanjira): 24 dkg riže, 12 dkg meda (ili pola meda, a pola šećera), oko litar vode, 10 dkg izreckanih ili mljevenih badema, 4 klinčića, malo cimeta i šafrana.

Priprema: Skuha se riža, te se u toku kuhanja doda med, šafran i klinčići. Kada je riža skuhana, zerde se sipa u tanjire, te posipa bademima i cimetom. Umjesto cimeta u prahu, može se u toku kuhanja dodati malo cimeta u kori. Servira se hladno.

PALUZE OD JABUKA

Potrebno: 10 dkg pšeničnog škroba, 15 dkg jabuka, 15 dkg šećera, 20 g šećera u prahu

Priprema: Isjeckajte jabuke, obarite ih u ½ l vode i pošećerite ih prije kuhanja. U 2 dl vode razmutite pšenični škrob, podlijte jabuke i potom kuhajte još 10 minuta. Istresite u zdjelu i ukrasite šećerom u prahu i mljevenim orasima.

PALUZE S JAGODAMA

Potrebno: 10 dkg pšeničnog skroba, 25 dkg svježih jagoda, 15 dkg šećera, 20 g šećera u prahu, 1 dl tučenog slatkog vrhnja

Priprema: Očišćene jagode stavite u ½ l vode, dodajte šećer i kuhajte. U 2 dl zamutite pšenični skrob i dodajte jagodama kad su već gotovo kuhane. Potom kuhajte još 10 minuta. Kad se paluze zgusne, istresite u zdjelice i pospite štaubom. Ukrasite vrhnjem i služite hladno.

VIŠNJAB

Višnjab (perz.) označava kiselkasto rijetko paluze spravljeno sa višnjama.

Potrebno (za 4 osobe): 30 dkg šećera, šoljica nišeste, šaka svježih višanja ili ukuhanih (slatkih). (Višnje se mogu zamijeniti drijencima ili rozinama uz dodatak malo sirćeta). U posudu se saspe šećer, doda nešto više od litra vode i stavi kuhati. Zatim se dodaju višnje da se i one kuhaju. To se ohladi i začini razmućenom nišestom pa pusti da prokuha. Razlije se u tanjire i servira hladan. Ako se kuha sa drugim voćem, onda se u vodu doda malo sirćeta, kuha, ohladi, podmetne nišestom, dalje kuha i ubaci voće te se i ono skuha.

MUHALEBIJA

Potrebno: 1 litar mlijeka, 15 dkg griza i 15 dkg šećera

Priprema: U loncu skuhajte 1 litar mlijeka, uspite 15 dkg griza i 15 dkg šećera i miješajte. Poslije 10 minuta izručite muhalebiju zdjelice. Služite hladno.

SUTLIJAŠ

Potrebno: 1 litar mlijeka, 15 dkg riže, 15 dkg sitnog šećera, 3 klinčića, 1 vanilin šećer

Priprema: U mlijeko ulijte ¼ l vode, dodajte šećer i prokuhajte. Dodajte rižu. Kada je kuhana, ubacite klinčiće i kuhajte dok se ne zgusne. Izručite u zdjelice, pospite vanilijom i služite.

PELTE-SUTLIJAŠ

To je miješani sutlijaš kod kojeg umjesto paluze, dolazi pelte. Pelte (perzijski) sulc dobiven iskuhavanjem dunja, u koji se prilikom iskuhavanja doda šećer da se zasladi.

ĐUL-ŠERBE

Potrebno: 25 dkg cvjetova ruže, 2.5 kg šećea, 2.5 l vode.

Priprema: Očišćenu ružu (đulbešećerku) stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom i stavite da se kuha. Kada voda poprimi boju ruže, a latice ruže pobijele procijedite u već pripremljen šećer. Latice ruže bacite, a sok i dalje kuhajte zajedno sa šećerom. Kad ukuha na pola od ukupne količine, sok skinite i ostavite da se hladi prekriveno vlažnom krpom. Kada je ohlađeno sipajte u bocu i zatvorite. Đul-šerbe se rastvara u hladnoj vodi. Služite se s ledom i kriškama limuna.

MEDOVINA

Priprema: Prokuha se voda i doda med, promiješa, skine s vatre. Kada se stiša vrenje, ucijedi se sok od limuna, doda karanfilčić i servira. Može se servirati i hladno.

 

Izvor: Sofre i zijafeti, posebno izdanje magazina „Za“, god. LII, br. 2223, NITP „Zadrugar“ d.d., Sarajevo, decembar 1997, str. 37-39.