Indonezijska kuhinja
Indonezijska kuhinja

Indonezijska kuhinja


Indonezija je zemlja čiji se teritorij prostire na približno 18.000 ostrva smještenih u najvećem svjetskom arhipelagu. Na 6.000 naseljenih ostrva živi mnoštvo različitih etničkih grupa čiji su se kulturni identiteti razvijali vijekovima, te bili pod utjecajem indijske, arapske, kineske i evropske kulture. Sve je to nesumnjivo utjecalo i na bogatstvo i različitost indonezijske kuhinje. Glavna odlika indonezijske kuhinje je izrazito ljuta hrana začinjena čilijem. Ljuta jela se serviraju s drugim jelima koja imaju blaži i neutralizirajući okus. Padang jela su najpopularnija u Indoneziji. Obiluju slatkim začinima, sočnim umacima, ribljim specijalitetima, plodovima mora i drugim kuhanim, ljutim jelima. Kao i druge azijske kuhinje, i indonezijsku karakterište upotreba mnoštva začina, posebice karija (curry), začinske mješavine koje mogu sadržavati od 5 do 30 različitih začina. Riba, meso peradi, ali i govedina, ovčetina te kozje i bizonovo meso mogu se naći na bogatoj indonezijskoj trpezi. U velikoj je upotrebi lisnato povrće u kombinaciji sa bijelim lukom. Mnoga jela se spravljaju s voćem kao što su banane, ananas, salak, karambola, dok je kokosovo mlijeko nezaobilazni sastojak indonezijske kuhinje. Riža se poslužuje uz svako jelo, a najčešće je začinjena kurkumom ili kokosom. Palmin smeđi šećer upotrebljava se za spravljanje deserta ili slatkih pića. Indonezijska jela se obično jedu na način da u desnoj ruci držimo kašiku, dok je u lijevoj ruci viljuška kojom sadržaj iz tanjira stavljamo na kašiku. U mnogim dijelovima ove prostrane zemlje prisutan i običaj jedenja rukama, gdje pribor za jelo nije u upotrebi.

Izvor: magazin Ašk, broj 4, Dobra knjiga, Sarajevo, mart 2014.g., str. 59.