Instrumenti napravljeni od leda
Instrumenti napravljeni od leda

Instrumenti napravljeni od leda

Norveški muzičar postao je pravi stručnjak u kreiranju vrlo originalnih zvukova iz instrumenata poput ledene harfe, ledenog roga i niza udaraljki uključujući ksilofon. “Možete postići vrlo različite tonove koristeći ih, iako sami instrumenti su hladni, zvuk je vrlo topao” rekao je Terje Isungset tvorac neobičnih ledenih instrumenata.

Isungset je prvi i jedini na svijetu, takozvani, ledeni muzičar. On na zaleđenim instrumentima svira već deset godina i osnivač je norveškog godišnjeg festivala “Ice Music” u Geilu.

Norvežanin je isprva svirao na jednostvnim ledenim zvonima koristeći stalaktite koji su se prirodno formirali. Zatim je počeo svirati na bubnjevima, rogu, harfi i trubi od leda.

Osim što svira, on je i sam napravio nekoliko instrumenata od leda.

Instrument koji je Norvežaninu najduže trajao bio je ledeni rog, isklesan od dijela glečera starog 2.500 godina. Trajao mu je čak 50 nastupa.

Inače, instrumenti načinjeni od leda jedva da traju nekoliko nastupa.

“Tu priroda odlučuje o svemu. Svaki koncert je jedinstven i priroda odlučuje kakav će biti i kako će zvučati instrumenti”, istakao je muzičar.

Isungset je bio opsjednut idejom stvaranja ledenih instrumenata od vremena kada je jednu pećinu prije 11 godina u sjevernoj Norveškoj pretvorio u mjesto za izvođenje eksperimentalne glazbe. Prilikom raspoređivanja svojih neobično egzotičnih instrumenata primijetio je ledenu krhotinu koja je visjela iznad njegove glave.

“Često sam mislio o korištenju leda u mojoj izvedbi” i konačno sam imao priliku isprobati.”

Rezultati je bio iznenađujući. “Nisam imao pojma da led može zvučati tako lijepo. Mogao sam čuti tonove i zvukove koji nisam čuo nikad prije. Bio sam tako željan da istražujem ovaj novi izvor zvukova, da nisam imao vremena za hranu ili spavanje”, rekao je Terje.