Islamsko odijevanje
Islamsko odijevanje

Islamsko odijevanje

Autor: mr. Narcisa Turković


Islam je druga po redu najčešće praktikovana religija u svijetu i jedna od religija sa najbržim porastom broja vjernika. Čak 23% svjetske populacije, ili oko 1,6 milijardi ljudi, pripadnici su islama. Iako su muslimani najprisutniji u Aziji, sljedbenici islama se mogu naći u gotovo svakoj zemlji na svijetu. Mada se islam prvobitno pojavio u Arabiji, studija iz 2002. godine bilježi da 80% od ukupnog broja muslimana živi van arapskog svijeta.

Kada pitate pripadnike drugih religija: “Šta je islamska odjeća?”, dobit ćete opis arapske haljine – abaje, koja se uglavnom nosi u tradicionalnim, etničkim skupinama. Njihovo mišljenje je većim dijelom utemeljeno na onome što se prezentuje u medijima. Islamsku odjeću će opisati kao labave duge dželabije ili kaftane, kombinirane sa nekim oblikom pokrivala za glavu, kao što je turban ili dugi šal.

Šta je zapravo islamska odjeća?

Na ovo vrlo osjetljivo ali i zanimljivo pitanje danas možete dobiti različite odgovore, zavisno od toga koga pitate. Moglo bi se reći da je islamska odjeća isto što i muslimanska odjeća, odnosno da je to odjeća koju nose muslimani, pripadnici islama. 

Međutim, da li je sva odjeća koju nose muslimani islamska odjeća? To nije baš uvijek tako. Budući da je “My hijab” brend koji se bavi prodajom islamske odjeće za žene, odlučili smo uputiti se na jedno malo putovanje i istraživanje islamskog svijeta odijevanja.

Realnost je da, iako islamska i muslimanska odjeća ima zajednički skup pravila i smjernice koje je uređuju, islamsko ruho i muslimanska nošnja može biti raznovrsna kao i osoba koja je nosi. Odjeća muslimanske mode je pod utjecajem mnogih faktora kao što su nacionalnost, obrazovanje, socio-ekonomski status, geografski položaj, nivo pridržavanja vjere od onoga ko je nosi, pa čak i klime! S obzirom da preko 80% muslimana ne živi u arapskom svijetu, duge abaje i kaftani nisu nužni predstavnik moderne islamske haljine. Stoga ono što se obično opisuje kao islamska odjeća odnosi se na samo malu skupinu muslimanskog stanovništva.

Koje su zajedničke smjernice za islamsko odijevanje? 

Ključni princip koji obilježava islamsko ruho i muslimansku odjeću je princip skromnosti. Međutim, i ovaj princip se različito poima i zavisi od subjektivnog mišljenja pojedinca. Smjernice se malo razlikuju i u zavisnosti od toga da li je odjeća namijenjena ženama ili muškarcima. 

U principu, odjeća koja bi se mogla svrstati u islamsko ruho ne smije biti previše uska da oslikava tijelo i mora biti čista. Također ne smije otkrivati previše kože (što se odnosi posebno na žene, ali i na muškarce), treba biti zatvorenog dekoltea i dugih rukava (žene), te da sadrži pokrivalo za glavu (žene). U okviru ovih širokih smjernica za muslimansku odjeću i islamsko ruho, nailazimo i na širok spektar islamskih stilova koji nastaju pod utjecajem različitih faktora. Kao primjer možemo uzeti geografski položaj, te dostupnost tkanina. Postoje predjeli gdje je pamuk vrlo skup i predstavlja luksuz, dok je u drugim dijelovima svijeta najjeftiniji i najskormniji izbor za izradu islamske odjeće (npr. Bangladeš i Indija). 

Islamska odjeća za žene može biti jednostavna abaja – duga haljina, duga tunika sa hlačama ili suknjom ispod, ili duga košulja sa dužinom do gležnja, kratka bluza sa dugom suknjom i obavezno marama. Stoga bilo koja vrsta skromne haljine može postati žensko islamsko ruho, pod uslovom da pokriva cijelo tijelo u skladu sa islamskim smjernicama. 

Varijacije islamske nošnje

Najbolja prilika za uočavanje različitih varijacija islamske nošnje, muslimanske mode i islamske odjeće za žene, muškarce i djecu u zapadnjačkom svijetu jeste bajram-namaz, kada se okupe različite kulture na jednom mjestu. Bajram je najveći muslimanski praznik, posebno na Zapadu. Okupljanje radi bajramske molitve je savršena prilika da se na jednom mjestu vide različite kulture etničkih skupina koje predstavljaju muslimanske zajednice u skoro svakoj zapadnoj zemlji. To je veoma lijep način druženja i zaista je zanimljivo vidjeti toliko muslimana obučenih u njihovu najbolju islamsku nošnju na ovaj poseban dan.

Isto tako može se uočiti raznovrsni nakit, ručno rađena ogrlica, narukvica ili prsten iz različitih kultura i zemalja svijeta. 

Muslimanska moda za tinejdžere je interesantna na svoj način, jer ćete vidjeti haljine dizajnirane pod utjecajem pop-kulture u kombinaciji sa islamskim detaljima, kao što su majice sa arapskim pismom. Mnogi muškarci prate zapadnjački stil majica, hlača ili odijela, dok će neki drugi birati nešto u etničkom pravcu – dugu tuniku ili tradicionalnu galabiju i kufi kapu.

Poznato je da su smjernice za haljinu žene malo strožije nego za muškarce, pa možemo reći da je ženama koje žive na Zapadu malo teže pronaći odjeću koja će proći test islamskog ruha, jer njihova odjeća treba biti praktičana za svakodnevni poslovni život. Danas nas to više ne iznenađuje, pa vidimo da su mnoge muslimanke širom svijeta pokazale svoju stručnost, genijalnost i kreativnost. One uspiju kombinirati komade odjeće koje nađu u raznim prodavnicama, koje ne prodaju islamske haljine. Danas žene izgledaju lijepo i skromno u isto vrijeme. Najbitnije od svega je ne prelaziti granice sa smjernicama islamskog odijevanja. 

Danas se susrećemo sa problemima tendencije ka “modernom” oblačenju. Pod utjecajem medija formiraju se stilovi koji naginju smjernicama zapadnjačkog oblačenja, a isto tako imaju svoje smjernice skromnog oblačenja. Ovo je razlog pa se danas vidi velika promjena u islamskoj nošnji. Svi mi imamo osjećaj za lijepo, ali ponekad zaboravimo da taj lijepi dio ostavljamo za naše najmilije u intimi našeg doma, jer se povodimo za onim što vidimo na ulici i ne želimo da “previše” odudaramo od svakodnevnice. Zato ćemo danas vidjeti dosta pokrivenog (da se tijelo ne vidi), ali toliko toga što oslikava tijelo da ono izgleda baš kao da je otkriveno, ili čak da je odjeća providna. U nekim kulturama možemo primijetiti odraz svakodnevnice u odijevanju tako da žene sa maramom nose helanke ili kratke rukave, jer je to jedna od skromnih smjernica u svakodnevnici kod žena koje ne prate striktno islamske smjernice. To ne predstavlja ispravno islamsko odijevanje, ali se kao takvo prihvata u toj kulturi. 

Bitne stvari prilikom kupovine islamske odjeće

Danas se može naći doista veliki izbor odjeće koja prati smjernice islamskog oblačenja u buticima koji su orijentirani ka islamskom odijevanju, a isto tako limitirani izbor u buticima koji su namijenjeni zapadnjačkom oblačenju. Vrlo često nam modna sezona nalaže komotniju i dužu odjeću između ostalog. U posljednjih nekoliko godina, postoje mnoge online trgovine za islamsku odjeću, tako da prilično zadovoljavaju potrebe kupca u potrazi za propisnom muslimanskom odjećom. 

Navest ćemo samo nekoliko osnovnih stvari koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine odjeće, kako bi za svoj novac dobili ono najbolje.

1. Dizajn

Bez obzira da li birate odjeću u trgovinama orijentiranim na islamsko ili zapadnjačko odijevanje, trebate obratiti pažnju da birate odjevne predmete koji prate islamske smjernice sa kojima smo svi već dobro upoznati. Odabir zavisi i od toga da li planirate da nosite odjeću u kući, van kuće ili u posebnim prilikama. Ako birate odjeću koju nosite u kući, tada vam nisu potrebne posebne smjernice, možete ići na više generički izgled. Obratite pažnju na dizajn odjevnog predmeta: da nije providan, previše uzak, ili da li mu je potrebno dodavati nešto kako biste upotpunili svoj islamski izgled. Npr, ako mislite da trebate dodatne rukave ili nešto ispod kako ne bi bilo suviše kratko ili providno, radije birajte komade odjeće koji već sve to zadovoljavaju, jer slojevito oblačenje ponekad može izgledati neuredno. Pokušajte naći odjeću koja je komotnija, prozračna i ugodna. Tu odjeću ćete zasigurno najčešće tražiti u svom ormaru. Pored toga što je takva odjeća ugodna za nošenje, ona može izgledati profinjeno i elegantno.

2. Kvalitet

Kvalitet i cijena uglavnom idu ruku pod ruku. Ako ste u potrazi za odjećom koju ćete nositi samo povremeno, ili koristiti jednom godišnje, tokom ramazana ili Bajrama, možete birati odjeću koja nije nužno najboljeg kvaliteta, ali će vam poslužiti za posebne prilike. Ali, ako ste u potrazi za odjećom koju možete koristiti svaki dan, u školi, na poslu ili za večernje izlaske, tada tražite najbolji kvalitet odjeće. Obratite pažnju na to da li se odjeća lako održava, da li je dobro izrađena i da li se dobro uklapa u Vaš stil. Može se reći da ulaganje u kvalitetniju odjeću štedi vrijeme, novac i glavobolje na duže staze. Pored toga, zasigurno ćete izgledati ljepše u kvalitetnijoj odjeći! Odjeća ne treba da bude skupa zbog svog brenda ili dizajna, nego zbog tkanine od koje je izrađena i načina na koji je izrađena. Obavezno birajte prirodne tkanine!

3. Cijena

Kupci se često pitaju zašto je islamska odjeća skuplja od odjeće u mainstream trgovinama. Islamska odjeća podrazumijeva odijevne predmete koji u potpunosti pokrivaju tijelo, tako da im je potrebno mnogo više sredstava (u smislu tkanina, postava i vremena krojenja) kako bi proizvod bio prihvatljiv tržištu. Također, brend islamske odjeće koji je označen kao Artizara islamska odjeća, proizvodi se u manjim količinama, a ne masovno kao ostali odjevni proizvodi u rinfuzi. To povećava troškove odjeće, tako da proizvod može biti skuplji. Bolji kvalitet islamske odjeće će koštati više. Ipak, nećete požaliti što ste neki odjevni predmet platili malo više, jer takva odjeća obično vrijedi koliko i košta.

4. Pouzdanost

Kada kupujete odjeću online, budite dodatno oprezni kod davanja ličnih podataka, kao i informacija o kreditnoj kartici. Uvjerite se najprije da je kupovina odjeće 100% sigurna i da će vaše informacije ostati privatne, a ne dostupne zlonamjernicima. Informirajte se o web stranici da biste saznali više o njihovom poslovanju te o tome da li se nalaze u vašoj zemlji ili u inostranstvu. Kad se uvjerite u sigurnost trgovine, uživajte i kupujte u skladu sa islamskim principima, svojim stilom i mogućnostima.