Ishrana školaraca
Ishrana školaraca

Ishrana školaraca


Šta bi trebala jesti djeca školskog uzrasta različitih dobnih skupina? Koja hrana omogućava učenicima da kvalitetno prate i uče gradivo? Koje namirnice obezbjeđuju učenicima pravilan rast i mentalni razvoj? Koji je najvažniji obrok tokom dana? To su pitanja o kojima roditelji često razmišljaju. U nastavku možete saznati više o vrsti namirnica koja može potaknuti uspjeh vase djece u školi.

Nutricionist Emre Uzun smatra da konzumiranje kvalitetne hrane ima važan uticaj na proces učenja kod djece školskog uzrasta te sugeriše roditeljima da obratite pažnju na ono što učenici jedu i piju.

Izgraditi prehrambene navike kod djece

“Pravilna i redovna prehrana za djecu počinje u porodičnom okruženju, to je navika koju treba dijete imati radi sticanja prehrambenih navika svoje porodice”, pojasnio je Uzun, ukazujući da se djeca hrane uglavnom hranom koja je puna šećera odnosno ugljikohidratima. Takva hrana brzo zastiti djecu ali je upitan njen kvalitativni učinak.

Uzun opisuje kako bi školska djeca trebala jesti, rekavši: “Najvažniji obrok za učenike je nesumnjivo doručak!” Učenik koji doručkuje kvalitetno obezjeđuje potrebnu energiju. Studije pokazuju da su učenici koji redovno doručkuju 50% uspješniji u školi, a doručak povećava koncentracijske vještine i energiju djece. Preporučene namirnice za doručak su: pšenični hljeb, mlijeko, maslac, sir i masline. Ove namirnice nude uravnoteženu ishranu u smislu proteina, masti i ugljikohidrata. “

Kraljica pića: Voda!

Učenici osnovne škole trebaju unositi u organizam najmanje pet čaša vode dnevno, učenici srednjih škola od osam do devet. Voda ima mnogostruku uloga od održavanja tjelesne temperature do prenosa hranjivih tvari koje su organizmu potrebne. Voda štiti mozak, mali mozak i kičmenu moždinu od vanjskih uticaja. Voda balansira cirkulaciju krvi i putem vode se uklanja štetni otpad iz tijela kroz znoj i urin. Bez obzira na to koliko je uravnotežena ishrana koju dijete ima, ako ne pije vodu, ta ishrana neće puno pomoći.

Idealni sedmični obroci za učenike

Dan 1: sendvič s piletinom, čašica ayrana, jedna zelena jabuka

Dan 2: sendvič sa sirom i zelenim povrćem, šaka lješnjaka ili badema, mliječni domaći desert

Dan 3: sendvič sa mesnim okruglicama i zelenim povrćem, porcija suhog voća

Dan 4: Muffin od povrća, čaša mlijeka, sušeno voće

Dan 5: Dvije do tri kriške bureka, čaša jogurta, orasi

 

Izvor: Daily Sabah