Jačanje srca
Jačanje srca

Jačanje srca


Ukupna čovjekova aktivnost bitno zavisi od funkcionisanja njegovog srca i krvotoka. Djelovanje jednog zavisi od djelovanja drugog. Od svog postanka pa do kraja života srce kuca neprekidno.

Bolesti srca i krvotoka dijelimo na organske i funkcionalne. Funkcionalne označavaju poremećaje u radu nekog organa bez promjene njegove strukture. Organski poremećaji označavaju promjene u njegovoj strukturi, a istovremeno i njegovom radu. Bolesti srca i krvotoka u izrazitom su porastu u svim civilizovanim zemljama. Prema potrebama organizma srce kuca brže ili sporije, a između svakog otkucaja odmara 1/6 sekunde. Po njegovom ritmu i zahtjevu organizma ponaša se krvotok.

Otrov za srce su žurba i često nerviranje, dva zla koje nam donosi savremeni život. Za mnoge je kasno kada spoznaju kako su živjeli.

Evo jednog učinkovitog recepta za prevladavnje slabosti srčanog mišića.

Potrebni sastojci:

– Cvijet jagorčevine, 10 g

– Zečija stopa, 10 g

– Srdačica, 10 g

– Kukuruzna svila, 15 g

– Listovi ruže, 10 g

– Kunica, 15 g

Supenu kašiku mješavine navedenih sastojaka politi sa 2 dcl kipuće vode. Hladiti jedan sahat. Piti tri puta po 2 dcl čaja dnevno.

Uz čaj ili bez njega uzimati matičnu mliječ, jer je to možda jedan od najboljih prirodnih lijekova za jačanje srca i organizma uopće.


Izvor: Šendelj Suad, Ljekovito bilje, N&K MARKETING d.o.o., Sarajevo, 2004., str. 95. i 98-99.