Liječenje psorijaze biljnim putem
Liječenje psorijaze biljnim putem

Liječenje psorijaze biljnim putem


Psorijaza je neugodna kožna bolest koja može ostati ograničena na jednom mjestu, ali se i znatno proširiti. Zahvata uglavnom laktove, koljena, kožu glave, dno leđa, ali se zna proširiti na ruke, noge itd. Očituje se pločicama suhe kože (u ljuskama) bijele, srebrnaste ili sedefaste boje koje leže na crvenoj ispucaloj koži. Osip ne boli, ali sa estetskog gledišta stvara poražavajuće rezultate.

Bolest je hronična i još uvijek nepoznatog uzroka. Nije zarazna, ali su neke osobe sklone da je dobiju, jer su nasljedile predispoziciju za bolest. Psihičko i nervno stanje ima dosta uticaja, jer se psorijatični osip javlja ili pogoršava gotovo uvijek nakon frustracije ili uzbuđenja. Svi koji imaju psorijazu jako dobro znaju koliko je ona teško psihičko opterećenje. Bolest može sama od sebe da iščezne ili da se upornim liječenjem svede samo na lagane promjene na laktovima ili koljenima. Lošim tretmanom može se iskomplikovati i stvoriti velike probleme.

Strogo se treba pridržavati higijenskih mjera, ali isto tako i dijetetskih što podrazumijeva smanjenje šećera, tijesta i masti. Psorijaza je samo vanjski odraz bolesti i insistiranje na vanjskom liječenju je pogrešno.

Potrebni sastojci za čaj:

– kamilica, 20 g

– orahov list, 15 g

– matičnjak, 15 g

– zlatnica, 15 g      

– dan i noć, 15 g      

– korijen čička, 15 g

Supena kašika mješavine se polije sa 3 dcl kipuće vode i hladi jedan sat. Pije se 2 šolje dnevno.

Potrebni sastojci za mehlem:

– bademovo ili maslinovo ulje, 100 g

– čelinji vosak, 8 g

– bijeli vosak, 5 g

– smola nekog crnogoričnog stabla, 20 g

– tamjan, 2 g

– nesoljeni maslac, 2 kašike

– svježi sok nevena, 1 fildžan

– svježi sok čičkovog korijena, 1 fildžan

– svježi sok priljepače, 1 fildžan

Sve se osim sokova dobro izmiješa i stavi u zagrijanu posudu. Pustiti da vrije 10 minuta uz često skidanje pjene i brzo miješanje. Smanjiti jačinu vatre i pustiti da polako kuha 10 minuta i dodati sokove čička, nevena i priljepače. Dobro izmiješati, skloniti sa vatre i dobro procijediti. Napadnuta mjesta se namaču tankim slojem mehlema i prekriju gazom. Koristiti tinkturu ehinacee ili od nje spravljati kremu.

Što više koristiti prirodni kalcij koji ćete dobiti iz svježeg soka koprive.

 

Izvor: Šendelj Suad, Ljekovito bilje, N&K MARKETING d.o.o., Sarajevo, 2004., str. 187-188.