Jagorčevina – čuvar zdravlja
Jagorčevina – čuvar zdravlja

Jagorčevina – čuvar zdravlja


Jagorčevina (lat. Primula vulgaris), vjesnik proljeća, od davnina je poznata kao lijek za različite zdravstvene tegobe. To je zeljasta, jednogodišnja biljka, niskog rasta. Cvjeta u rano proljeće i jedna je od biljki koje najranije cvjetaju na području Evrope.

Cvjetovi su slatkasti, imaju specifičan miris, dok korijen, kada se osuši, po mirisu podsjeća na anis. Mladi, svježi listovi jagorčevine koriste se za pripremu salata, dok se sušeni korijen, listovi i cvjetovi koriste kao lijek.

Cvjetovi se beru isključivo po sunčanom vremenu, a suše se jedan dan, na toplom i prozračnom mjestu. Korijen i listovi treba da se suše dva-tri dana duže.

Jagorčevina je bogata saponozidima, enzimima, mineralnim solima i esencijalnim kiselinama. U tradicionalnoj medicini korijen jagorčevine koristi se kao prirodan sirup koji ubrzava izbacivanje sekreta i sluzi iz grla i pluća. Čajevi od jagorčevine se, osim za ublažavanje simptoma prehlade, koriste i za liječenje bubrežnih i mokraćno-urinarnih tegoba, neuredne menstruacije, reumatizma, migrene, nesanice, nesvjestice, ubrzanog rada srca i razdražljivosti. Takođe pospješuje cirkulaciju krvi.

Međutim, kod nekih osoba čaj od jagorčevine može da izazove alergiju, a konzumiranje velike količine mladih listova ove biljke može izazvati želučane tegobe, pa se stoga ne preporučuje osobama sa čirom na želucu.

Protiv prehlade i suhog kašlja

50 g usitnjenih cvjetova jagorčevine prelijte litrom vrele vode i ostavite da odstoji pola sata. Procijedite i prespite u stakleni bokal. Zasladite medom. Pijte pet šoljica dnevno.

Protiv proljetnog umora

Mješavinu od 10 g usitnjenog sušenog korijena jagorčevine, 10 g cvjetova majčine dušice i

10 g anisa prelijte šoljom kipuće vode, pa procijedite. Pijte po jednu šolju dnevno.

Za miran san

Izmiješajte 50 g jagorčevine, 25 g cvjetova lavande i 10 g kantariona. Prelijte s pola litra vrele vode i ostavite da odstoji tri minuta. Čaj procijedite i pijte po jednu šolju svako veče, neposredno prije spavanja. Ako vam je čaj gorak možete ga zasladiti sa malo meda.