Jedite zdravo – živite dugo
Jedite zdravo – živite dugo

Jedite zdravo – živite dugo


Da biste ojačali imuni sistem odaberite namirnice koje neće štetiti vašem tijelu. Male promjene u ishrani donijeće velike promjene. Predupređenje nastanka i razvijanja bolesti je mnogo korisnije od njihovog liječenja.

Cijenite sebe i svoje zdravlje. Zdravlje je kvalitet koji Vam uvijek treba. Strah, ljutnja i pretjerana osjetljivost mogu izazvati bolest. Zato poduzmite neke mjere:

 • Mozak i emocije imaju najveći utjecaj na funkciju imunog odbrambenog sistema organizma. Zato obavezno odaberite „hobi” koji Vas relaksira da bi smanjili stres.
 • Spavajte prosječno 7 sati svaku noć, i pobrinite se da to bude zdrav san.
 • Vježbajte, pa se odmorite, pa opet vježbajte. Uključite se u svoj omiljeni sport ili hobi.
 • Izlažite se suncu u pogodno vrijeme. Vitamin D jača imuni sistem i štiti od malignih oboljenja.
 • Ishrana je oblast u kojoj posebno morate obratiti pažnju. Pravilna ishrana je prva stepenica u ispravnom življenju, i može da smanji rizik od oboljenja čak za 40%.
 • Omega 3 smanjuje depresiju, smanjuje rizik od koronarne arterijske bolesti, visokog krvnog pritiska, probleme sa pamćenjem i reumatizmom.
 • Najjednostavnija i najučinkovitija (ujedno i najjeftinija) tvar je VODA. Voda bi trebala da je malo alkalna, tj. možete u vodu dodati malo sode bikarbone.
 • Pahuljice jačaju imuni sistem.
 • Nemojte preskakati regularne obroke, a često jedite i obrok u kasno popodne.
 • Smršajte na Vašu idealnu težinu. U praksi je teško odrediti idealnu težinu, obično prestanemo sa dijetom kada nam pozitivne brojke pokažu da smo prema „nekoj od VAŽEĆIH formula” dosegli idealnu težinu. Da li je to i za Vas idealna težina?
 • Klice graha su jako korisne. Količina pojedenih klica leće može se poistovjetiti u količini proteina koju donose sa istom količinom crvenog mesa.
 • Jedite bademe, oni su izrazito dobar izvor B i E vitamina.
 • Kad god ste u prilici pripravite jelo kod kuće. Pri tome ne koristite poluproizvode!
 • Sezonsko voće i povrće svakodnevno će održavati Vašu snagu i imuni sistem.

Navodimo sada 10 zlatnih pravila u pogledu ishrane:

 1. Potrudite se da jedete povrće koje izrazito ojačava Vaš imuni sistem. Dakle, jedite puno crvenog i bijelog luka.
 2. Za prevenciju od nastanka bolesti svakodnevno bi trebali jesti i brokoli i drugo zeljasto povrće, te ono iz porodice kupusa.
 3. Uz hranu važno je i ono što pijete: 3-5 čaša vode (dakle umjereno pijenje) ili nešećerenog crnog ili zelenog čaja svakodnevno.
 4. Dvije porcije dnevno  malina (kupina), jabuke, naranđe, kivi, grejfruta možete prema sezoni pojesti kao izvore C vitamina.
 5. Uzimajte začine koji ubrzavaju i uvećavaju metabolizam. Smjesa pahuljica sa crvenom paprikom, kurkume, đumbira, crnog bibera, kumina, majčine dušice i nane u jednakim dijelovima treba koristiti u juhama i drugim jelima.
 6. Šećer je toksin koji smanjuje odbrambene snage organizma i pomaže tumorske ćelije. Zato se odlučite za prirodne izvore šećera i vlakana. Pojedite dvije tri hurme svaki dan.
 7. Prirodna ulja su lijekovi za sve sem smrti! Dodajte suncokretovo, maslinovo i laneno ulje u jogurt, salate i druga jela.
 8. Izvor proteina iz tzv „zdravih sredina” povećavaju Vaš imunitet. Uključite u ishranu takve namirnice tj. crveno meso i ribu u vaš glavni obrok.
 9. Uzmite svaki dan po jednu „šaku” badema, pistacija ili drugih uljarica koje su pune vitamina B kompleksa i E vitamina i podržavaju Vaš imuni sistem.
 10. Uzmite jednu ili dvije čaše kefira da obezbjedite „dobre” bakterije želucu i debelom crijevu, bastionima našeg imunog sistema.

 

Izvor: www.kecs.ba