Grožđice
Grožđice

Grožđice


Suhe grožđice su tople i vlažne. Zagrijavaju nas i prouzrokuju žeđ. Sjemenke iritiraju stomak, ali su korisne ako se samelju sa sjemenkama ljutog nara.

Suhe grožđice nam daju snagu, smiruju nervozu, jačaju nerve i čine spolni odnos ljepšim.

Ali, radijallahu anhu, je rekao: “Ko god pojede dvadeset jednu grožđicu svaki dan, na njegovom tijelu neće više biti ništa što će ga uznemiravati.” Hadis prenosi Ebu Nu'ajm.

Prenosi se da je Ibn Abbas rekao: “Jedite grožđice, ali izbacujte košpice, jer u njima je bolest, a u ostatku je lijek.” Iz istog izvora saznajemo da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uobičavao pokiseliti grožđice u vodu, pa ih piti istog ili sljedećeg dana. Ono što bi poslije toga ostalo nekad je pio, a nekad bacao.

El-Buhari prenosi se da je neki sluga bio žedan, ali mu je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio da u istu vodu pokiseli hurme i grožđice.

Ez-Zuhri je rekao: “Ja se volim pridržavati hadisa, pa zato jedem grožđice.” I on je zaista jeo grožđice, a odbijao jesti kisele jabuke.

Ko god jede grožđice i pistacije svaki dan na prazan stomak, njegov mozak će zaista biti u odličnom stanju.

 

Izvor: Dželaluddin Abdurrahman es-Sujuti, Vjerovjesnikova medicina, Libris, Sarajevo, 2003., str. 50., prevod: Haris Murtić