Kada dijete treba odvesti liječniku?
Kada dijete treba odvesti liječniku?

Kada dijete treba odvesti liječniku?

Autor: prim. mr. sc. dr. Ružica Duplančić-Šimunjak, pedijatar


Naravno, nećete pozvati liječnika čim vaše dojenče nekoliko puta kihne. Na to ste već navikli jer kiše i malo teže diše na nos od rođenja, što će izjaviti većina majki. No, često ste neodlučni treba li već na prvi porast temperature iznad 38 stupnjeva Celzijusa otići liječniku ili samo promatrati dijete. Ponekad treba vjerovati i svojem instinktu pa ako ste i bili kod liječnika i nije ustanovljen teži poremećaj, a kada ste došli kući, stanje se mijenja na gore, nemojte se ustručavati pitati za savjet.

Evo nekoliko savjeta kako prepoznati težinu bolesti, kako pomoći djetetu i kada ga odmah odvesti liječniku.

POVRAĆANJE I PROLJEV

Nazočnost ovih simptoma posebice udruženih, što nije rijetko kada je u pitanju dijete mlađe od jedne godine, liječnik će shvatiti ozbiljno jer mogu dovesti relativno brzo do gubitka tjelesne tekućine – dehidracije. Znaci koji upozoravaju su suha usta i jezik, sjajne oči i upala fontanela (meko mjesto na glavi gdje se sastaju četiri kosti, koje još nisu srasle), dojenče manje mokri, ili kroz nekoliko sati nije mokrilo, razdražljivo je.

Kako pomoći djetetu?

Ako vaša beba povraća, a dojite ju, nastavite s dojenjem, ali češće, uz kraće podoje. Uz to svakako ponudite i male količine rashlađene tekućine (prokuhana voda, nezaslađeni čaj). Dojenčetu koje povraća, a na umjetnoj je prehrani, tijekom nekoliko sati dati samo tekućinu, a kada se povraćanje smiri, češće manje obroke uobičajene mliječne formule uz dodatak tekućine (rehidracijska otopina, čaj ili jedno i drugo zajedno jer tako dijete radije uzima tekućinu). Ako beba ima i proljev, uz podoj treba dodati tekućinu i minerale, najbolje oralnu rehidracijsku sol (kupi se u ljekarni i otopi u jednoj litri prokuhane i rashlađene vode) malom žličicom između obroka u kratkim razmacima (pet do deset minuta) jer se proljevom gubi velika količina minerala. Dojenče na umjetnoj prehrani dobiva i dalje češće, ali manje obroke uobičajene mliječne formule uz dodatak rižine sluzi (raskuhana i usitnjena riža) uz obvezno dodatnu količinu tekućine – najbolje oralne rehidracijske soli (ORS). Starija dojenčad mogu dobiti i dijetalnu mliječnu formulu (kroz kratko vrijeme). Čim se proljev smiruje, dobiva svoju normalnu hranu.

Kada odvesti dijete liječniku?

Ako se na ovakav vaš postupak stanje ne popravi, a nazočni su znaci dehidracije, odvedite dijete liječniku.

VISOKA TEMPERATURA

Umjereno povišenje temperature do 38,5 stupnjeva Celzijusa (mjereno u guzi) znači potrebu povećanog nadzora nad djetetom i kontrolu kretanja temperature te eventualno pojavu drugih pridruženih simptoma. Ako je temperatura 39 stupnjeva Celzijusa ili viša, treba odmah pristupiti snižavanju jer u neke djece može doći i do pojave grčeva uslijed naglog povišenja temperature ako postoji obiteljska sklonost pojavi febrilnih grčeva moždanog porijekla (febrilne konvulzije). Ukoliko je taj podatak poznat, primjerice starije dijete je imalo grčeve uslijed visoke temperature, povišenju temperature treba posvetiti posebnu pozornost.

Što učiniti?

Najvažnije je rashladiti dijete: skinuti svu odjeću i pelene, hladiti kožu mlakom vodom – spužvom ili oblozima jer isparavanje vode na koži odvodi toplinu. No, rijetko je temperatura vrlo visoka, a djetetu je hladno (zimica). Tada je dobar postupak okupati ga u vodi koje je temperatura oko 37 stupnjeva Celzijusa. Tijekom cijelog postupka snižavanja temperature treba misliti na nadoknadu tekućine jer febrilno dijete ubrzano diše i gubi tekućinu. Svakako treba odmah dati i antipiretik na bazi paracetamola ili ibuprofena u primjerenoj dozi. Temperatura će padati za nekoliko crtica, gotovo nikada ne pada odmah na normalu i to treba imati na umu jer već sama činjenica da temperatura ima tendenciju pada je povoljna.

Kada odvesti dijete liječniku?

Ako nakon svih poduzetih mjera temperatura ne pada ili čak raste, potreban je liječnički pregled.

KAŠALJ I ZAČEPLJEN NOS

Znaci su upale dišnih puteva, no ne moraju uvijek značiti i težu bolest. Najčešći je uzročnik virus prehlade. Neke skupine virusa kao što je respiratorni sincicijalni virus – RS virus te adenovirus u malih beba mogu početi kao prehlada, a za nekoliko sati jave se simptomi upale malih bronha – bronhiolitis što je ozbiljna bolest u dojenačkoj dobi kada je promjer najtanjih bronhalnih ogranaka širine vlasi.

Kako pomoći djetetu?

Liječenje se sastoji u ublažavanju simptoma. Prije svega u čišćenju nosa, vlaženju nosne sluznice, većeg unosa tekućine, a glede kapi (osim fiziološke otopine) za nos, posavjetovati se s pedijatrom. Kapi za nos smanjuju otok sluznice i olakšavaju disanje na nos što je za dojenče važno jer ne zna disati na usta. Ako se stavljaju kapi u nos, to mora biti vrlo kratko.

Kada se javiti liječniku?

Ako vaše dijete mjenja boju lica u svikastu, izgleda kao da povremeno ostaje bez daha, plače promuklo, bez glasa, uz kašalj poput laveža, odmah ga odnesite liječniku jer znači da se upala širi prema grkljanu i donjim dišnim putevima (dušnik, bronhi, pluća).

INFEKCIJA DONJIH DIŠNIH PUTEVA

Što je dojenče mlađe, komplikacije prehlade, tj. njeno širenje na donje dišne puteve je češće. Kao prehlada može početi i hripavac koji usprkos cijepljenu nije potpuno nestao, a naročito su ugrožena dojenčad do trećeg mjeseca života. Zaraze ih osobe koje mogu biti samo malo prehlađene. Upala grkljana i njegovih struktura (laryngitis), hripavac te bronhiolitis i upala pluća su respiratorne infekcije kojih je uzročnik najčešće virus, a bolest se brzo razvije. Primjerice liječnik pregleda dojenče ujutro, a popodne simptomi se pogoršavaju jer bolest napreduje. U slučaju pojave simptoma kao:

 • hripanje
 • kašalj poput laveža
 • vrlo čujno disanje
 • otežano disanje uz vidljivo uvlačenje međurebranih prostora
 • blijeda ili sivkasta boja lica
 • oslabljeni puls
 • temperatura može, ali ne mora biti znatnije povišena

hitno se javite ponovno liječniku ili u hitnu pedijatrijsku službu.

OSJEĆATE DA S DJETETOM „NEŠTO NIJE U REDU“

Nešto vam govori da je dijete bolesno, no nema prethodno spomenute simptome.

Na što morate obratiti pozornost?

Dijete je izrazito mirno i teško ga je probuditi. Često tijekom oporovak od bolesti djetetu nedostaje energije jer imunološki sustav vodi borbu da svlada infekciju i dovede do brzog oporavka. San čuva snagu, bolest se lakše svlada. No, prevelika mirnoća može biti i znak da se radi o nečem ozbiljnijem. Nazovite liječnika ili još bolje, odvedite dijete odmah u hitnu pedijatrijsku službu ako je:

 • Upadljivo mirno, ruke i noge mlohave treba isključiti moguću ozbiljnu infekciju (npr. meningitis).
 • Odbija hranu kroz 48 sati ili više, ali dobro pije što nije opasno za dijete u dobi od tri do četiri godine (i više), ali ako je dojenče neraspoloženo (ne smiješi se), odbija hranu, radi se o ozbiljnijem poremećaju. Ako vaša beba odbije dva obroka za redom ili malo dijete tijekom nekoliko sati ne pije, odmah se javite liječniku.
 • Plač s prizvukom visokih tonova (krik), ječanje ili stenjanje znak je da dojenče nešto boli, a može biti vrlo ozbiljno – odmah se javite liječniku.
 • Dijete je razdražljivo i prestrašeno i reagira plačem kada ga dirate ili nosite. Ako uz to ima povišenu temperaturu, treba ga odvesti liječniku.

Bolest koje se najviše plaše roditelji, ali i liječnici je meningitis jer već sama riječ ima zastrašujući prizvuk. Prirodno je da se roditelji boje i da odmah čim dijete dobije temperaturu, pomisle na najgore, tim više što dijete izrazito mlade dobi može i u drugoj dječjoj bolesti imati slične simptome. Ako su nazočni jedan ili više od dolje navedenih simptoma, odmah otiđite liječniku jer pobuđuju sumnju na meningitis:

 • Visoka temperatura, koja na sve poduzete mjere ne pada niti malo (visoka temperatura je ona od 39 stupnjeva Celzijusa ili više mjerena rektalno, u guzi)
 • Jaka glavobolja (naravno, samo dijete koje zna govoriti može o tome reći)
 • Izrazito mu smeta svjetlo
 • Ukočen bolan vrat – dijete ne može staviti bradu na prsa (naravno, dijete koje je u dobi da surađuje), u doejnčeta ovaj znak često nije nazočan
 • Bljedilo kože ili iznenadna pojava crvenkasto-ljubičastih mrlja po koži ili podljeva (koji izgledaju poput masnica od udaraca), koji ne nestaju na pritisak
 • Mučnina i/ili povraćanje
 • Izraziti nemir i strah uz nazočnost visokih tonova u plaču, uz ječanje koje se pojačava ako pokušate dijete podignuti ili mu promjeniti položaj
 • Izrazita pospanost, dijete ne možete probuditi.

Povišenje temperature ne mora biti znak težeg pormećaja ako ponašanje djeteta, bilo da se radi o dojenčetu ili djetetu iznad te dobi, nije osobito promijenjeno. Drugim riječima, to znači da čim temperatura počinje padati (snizi se za jedan stupanj, npr. od 39 na 38 stupnjeva Celzijusa) dijete se bolje osjeća, postaje živahnije, prihvaća tekućinu, a dojenče ne odbija obrok.

 

Izvor: Bebe, mjesečnik za trudnice i roditelje, broj 133, Zagreb, svibanj 2003., str. 72-74.