Kako bebe vide svijet oko sebe?
Kako bebe vide svijet oko sebe?

Kako bebe vide svijet oko sebe?


Teško možemo znati što sve novorođenče može osjetiti, ali uzbudljivo je i samo promatrati kako reagira na dodir, svjetlo ili zvuk i pratiti kako se složeni sustav osjetila sve više budi.

Vid novorođenčeta je podešen na upravo toliku preciznost da može vidjeti ono što mu je najvažnije na svijetu, lice mame i tate. Beba najbolje vidi na udaljenosti kada je na rukama roditelja, da mu jasno vidi lice. Može ona vidjeti i dalje od toga, ali teško zadržava fokus na udaljenim objektima. Ipak, spazit ćete svoju bebu kako gleda u prozor kroz koji dolazi sunce ili kako pogledom prati neku osobu koja se kreće po prostoriji. Osim lica, svjetlost i pokreti su bebama najdraži objekti za promatranje. Iako vid bebe funkcionira relativno dobro, dijete može imati problema sa fokusiranjem na udaljene objekte. Možda ćete kod svog djeteta uočiti kako „škilji“, ali nemojte se uplašiti, to je normalno, jer očni mišići moraju još ojačati.

Što se boja tiče, beba lakše vidi kontrastne boje nego bliske nijanse. Crno-bijele slike ili igračke duže će joj zadržati pozornost nego one sličnih boja. Svjesni ste da beba uživa u promatranju svijeta oko sebe, pa joj pružajte više zanimljivih i novih prizora, ali nemojte pretjerati, jer to je za bebu vrlo težak posao. I samo premještanje bebe tijekom dana s jednog na drugo mjesto u stanu pružit će joj zanimljivu promjenu scene. O šetnji kroz park da i ne govorimo!

Beba počinje osluškivati svijet još prije rođenja. Prvo sluša mamino srce i široku paletu zvukova nastalih u maminom trbuhu, potom do nje dopiru i vanjski zvukovi, najviše glasovi članova obitelji. Kad se rodi, svi ti zvukovi odjednom postaju puno glasniji i jasniji, pa će beba jedno vrijeme biti preosjetljiva na jake i iznenadne zvukove. Primijetit ćete kako se trza ako se netko dere ili nešto padne na pod u njenoj blizini. Isto tako, beba se umiri kada čuje zvuk sušila za kosu ili usisavača, jer su to zvukovi slični onima kakve je slušala u trbuhu. Ljudski glasovi, a pogotovo mamin i tatin, najljepša su muzika za bebine uši. Beba vrlo brzo nauči da ti glasovi imaju neke veze s nježnošću, dodirom, toplinom i hranom.

Pretpostavlja se da novorođenčad imaju razvijeno osjetilo mirisa, jer znamo da imaju osjetilo okusa, a ta su dva osjetila usko povezana. Dodir je izrazito važan za razvoj novorođenčeta, ne samo psihički nego i fizički! Dokazano je da dodir stimulira rast bebe. Osim toga, pomoću dodira beba sakuplja puno informacija o svijetu oko sebe. Ipak, u početku u dodiru nalazi samo utjehu. Poslije izlaska iz toplog i sigurnog maminog trbuha u svijet, nježni dodir je ono što bebipomaže da se smiri i opusti.