Kako da dijete pobijedi strah od škole?
Kako da dijete pobijedi strah od škole?

Kako da dijete pobijedi strah od škole?


Strah od nepoznatog kod vašeg mališana pobijedit ćete zajedničkom šetnjom do škole, crtanjem za radnim stolom i omiljenom igračkom.

Pitajte vašeg mališana šta ga najviše plaši i brine, recite mu kako se zove njegova učiteljica i pričajte mu o aktivnostima koje ga očekuju.

Odredite mu radni kutak u domu pa ga ukrasite i opremite potrebnim priborom. Neka prije škole svaki dan kratko sjedne za radni sto i neka crta ili čita.

Igrajte se škole i na zabavan način naučite dijete da tokom nastave mora mirno sjediti i slušati i ohrabrite ga da digne ruku kad zna odgovor na postavljeno pitanje.

Uključite prvačića i u kupovinu školskih knjiga, pribora, torbe i odjeće. Lavinu straha od nepoznatog spriječite tako da se s djetetom prije početka nastave prošetate do škole.

Upoznajte ga sa putem kojim će svakodnevno ići, razgledajte školsko igralište, pa čak i zavirite zajedno kroz prozor u učionicu.

Po dijete u školu dođite na vrijeme. Uz široki osmijeh recite mu koliko ste ponosni na njegov hrabro odrađen školski dan.

Ako je dijete i dalje uplašeno, neka u školskoj torbi ponese i omiljeni predmet poput medvjedića ili lutke. To će mu pomoći da se osjeća bolje i pomoći će mu da razbije strah od nepoznatog.

Čak i ako je dijete veoma sramežljivo, ne odugovlačite rastanak. Jedna od najčešćih roditeljskih grešaka je predugo opraštanje nakon što dijete dovedu u školu. Tako će mu samo još teže pasti rastanak. Nasmiješite se, zagrlite ga, poljubite i pozdravite, udahnite i okrenite se.

 

Izvor: psiholog.ba