Kako koristiti…
Kako koristiti…

Kako koristiti…


sjemenke sezama?

Sjemenke sezama vrlo su bogate uljem i koriste se kao začin azijskih kuhinja. Sezam dobro ide uz peciva, rolade, torte, kolače, povrće, rižu i meso.

crni biber?

Najbolje je koristiti crni biber u zrnu i mljeti ga pri kraju kuhanja, jer brzo gubi okus. Poboljšava aromu mesnim jelima, jelima od morskih plodova i jaja.

cimet?

Cimetova unutarnja kora se koristi kao začin. U Evropi je upotreba ograničena na slatkiše, a na Istoku se stavlja u variva, janjetinu i jela od peradi.

kadulju?

Kadulja je našla svoje mjesto u jelima od mesa (kao dio nadjeva za perad), u rižotima, jelima od sira i salatama. Slaže se s ružmarinom, origanom, peršinom, lovorom, majčinom dušicom. Dobro ide uz masna jela, jer pomaže probavi.

nanu?

Svježa nana najbolja je za umak uz janjetinu, uz jela od mladog krompira, graška i mrkve. Koristi se kao začin za slatkiše, deserte na bazi limuna i savijače. Dobro se slaže sa začinima kao što su peršin, korijandor, feferoni, bijeli luk, kardamom i bosiljak.

mljevenu papriku?

Mljevena paprika daje privlačan okus jelima od peradi, divljači, ribe, kao i juhama, varivima, riži te umacima na bazi vrhnja.

kopar?

I sjemenke i listovi kopra podjednako se upotrebljavaju. Listovi idu sa svježim sirom, vrhnjem, umacima, ribom, krompirom, krastavcima, a sjemenke (koje olakšavaju probavu) uz masna variva, rižu, kuhano korjenasto povrće. Dodajte ga pri kraju jela, jer kuhanjem gubi okus. Daje posebno pikantan okus sirnici.

 

Izvor: Zdravlje u kući, Avaz porodična revija, god. IV, br. 29, Sarajevo, april/travanj 2005., str. 60