sjemenke sezama?
Sjemenke sezama vrlo su bogate uljem i koriste se kao začin azijskih kuhinja. Sezam dobro ide uz peciva, rolade, torte, kolače, povrće, rižu i meso.
crni biber?
Najbolje je koristiti crni biber u zrnu i mljeti ga pri kraju kuhanja, jer brzo gubi okus. Poboljšava aromu mesnim jelima, jelima od morskih plodova i jaja.
cimet?
Cimetova unutarnja kora se koristi kao začin. U Evropi je upotreba ograničena na slatkiše, a na Istoku se stavlja u variva, janjetinu i jela od peradi.
kadulju?
Kadulja je našla svoje mjesto u jelima od mesa (kao dio nadjeva za perad), u rižotima, jelima od sira i salatama. Slaže se s ružmarinom, origanom, peršinom, lovorom, majčinom dušicom. Dobro ide uz masna jela, jer pomaže probavi.
nanu?
Svježa nana najbolja je za umak uz janjetinu, uz jela od mladog krompira, graška i mrkve. Koristi se kao začin za slatkiše, deserte na bazi limuna i savijače. Dobro se slaže sa začinima kao što su peršin, korijandor, feferoni, bijeli luk, kardamom i bosiljak.
mljevenu papriku?
Mljevena paprika daje privlačan okus jelima od peradi, divljači, ribe, kao i juhama, varivima, riži te umacima na bazi vrhnja.
kopar?
I sjemenke i listovi kopra podjednako se upotrebljavaju. Listovi idu sa svježim sirom, vrhnjem, umacima, ribom, krompirom, krastavcima, a sjemenke (koje olakšavaju probavu) uz masna variva, rižu, kuhano korjenasto povrće. Dodajte ga pri kraju jela, jer kuhanjem gubi okus. Daje posebno pikantan okus sirnici.
Izvor: Zdravlje u kući, Avaz porodična revija, god. IV, br. 29, Sarajevo, april/travanj 2005., str. 60