Kako postati pametniji?
Kako postati pametniji?

Kako postati pametniji?

Uz malo truda i rada svako može poboljšati svoju inteligenciju i obratno, nemarom i neradom možemo umanjiti svoj IQ. Evo kako ga poboljšati.

Učenje

Učite, školujte se. Školovanje nam pruža mogućnost da učimo i naučimo. No, uvijek se može naučiti više. Postoji niz aktivnosti, učenje stranih jezika, muzičko školovanje, razni tipovi edukacija…

Dovoljno sna

Naš mozak aktivan je i za vrijeme spavanja. Tijekom noći prerađuje ono što smo preko dana proživljavali, učili… Nedostatak sna šteti razvoju inteligencije, pogotovo ukoliko se radi o dugotrajnom nedovoljnom i nekvalitetnom spavanju.

Slušanje klasične glazbe

Neka studije pokazale su povećani IQ nakon slušanja klasične glazbe (Mozartov efekt).

Prehrana

Uravnotežena i redovita prehrana omogućavaju normalno funkcioniranje i razvoj. Hrana koja se preporuča kao ‘hrana za mozak’ jest voće, povrće, riba, orasi i žitarice.

Najvažnije je ne preskakati doručak! Također, treba izbjegavati alkohol i pretjerano ispijanje kave.

Promatranje svijeta oko sebe sa znatiželjom

Svuda oko nas nešto se događa, iz određenih razloga, s određenim ciljem, određenom logikom… Promatrajte svijet oko sebe i tražite odgovore na pitanja… Razbudite svoju znatiželju i pokušajte saznati odgovore…

Opisivanje predmeta, stvari, pojava

Ovo može biti igra za svaku dob. Opisujte predmet sa što više pojmova ne upotrebljavajući riječ koju pogađate. Ta igra razvija vašu kreativnost i snalažljivost, obogaćuje vaš rječnik i uz to potiče dobro raspoloženje.

Učenje kroz igru i zabavu

Križaljke, zagonetke, rebusi, sudoku, pa i računalne igrice koje zahtijevaju razmišljanje i logiku izvrsna su stvar za razvoj inteligencije. Pokušajte svaki dan naučiti nešto novo. To može biti neka strana riječ ili neki pojam, nije bitno, važno je da usvajate nova znanja.

 

Izvor: www.prakticanzivot.com