Kako SLUŠATI svoje dijete?
Kako SLUŠATI svoje dijete?

Kako SLUŠATI svoje dijete?


1. Pokažite zanimanje

Okrenite se prema svojem djetetu i gledajte ga u oči. Također, prekinite svoju trenutnu aktivnost i usredotočite se samo na nj. Budite mu fizički blizu.

 2. Poslužite se „poticateljima” komunikacije

Regirajte i verbalno (npr. upotrijebite riječi kao ošto su „aha”, „shvaćam”, „da”) i neverbalno (npr. kimanje glavom, smiješak, gledajte se u oči te koristite mimiku lica i pokrete tijela).

3. Postavljajte umjesna pitanja

Ne postavljajte previše pitanja i nemojte se previše baviti pojedinostima, dok istovremeno svojem djetetu ne date vremena da odgovori. Trebate postavljati otvorena pitanja koja potiču tok razgovora, npr. pitanja koja počinju sa „Što”, „Zašto” i „Kako”.

4. Uđite u svijet svojeg djeteta

Pokažite da cijenite poglede na svijet vašeg djeteta. Nemojte ih olako prosuđivati kao glupe ili besmislene.

5. „Slušajte” očima

Promatrajte ponašanje vašeg djetata. Možda će prije ispoljiti svoje osjećaje i potrebe, nego da o njima govori. Možda će i svoj unutrašnji svijet izražavati kroz igru ili crtanje.

6. Slušajte njegove riječi

Jedino ako točno razumijete riječi vašeg djeteta možete pokušati ući u njegov um. Možda vam doslovno kazuje što želi ili u njegovim riječima leži neka skrivena poruka.

7. Slijedite osjećaje

Dajte vašem djetetu do znanja da razumijete njegove osjećaje. Tada će vam se lakše povjeriti.

8. Pripazite na vlastite reakcije

Tako ćete potaknuti komunikaciju s vašim djetetom. Način na koji reagirate utjecat će na način na koji razgovara s vama.

 

Izvor: www.medioteka.hr/portal/roditelj.php