Kako steći roditeljski autoritet?
Kako steći roditeljski autoritet?

Kako steći roditeljski autoritet?


Neprestano ga morate dozivati, a on vas ne sluša i odbija čak i dati do znanja da je razumio to što ste mu rekli? Čini se da vas vaše dijete uopće ne percipira kao autoritativnu osobu.

Prije svega morate preuzeti odgovornost i sami sebi priznati da ste zakazali po pitanju postavljanja vlastitog autoriteta. Roditelji su ti koji odlučuju i zato s punim pravom mogu očekivati da ih vlastita djeca slušaju. No, roditeljski se autoritet ne podrazumijeva (kako vi to možda mislite), već se postepeno gradi i zaslužuje. Evo nekoliko načina…

Izbacite fizičko nasilje, kao i sve oblike nekontroliranog kažnjavanja. Ovakve kazne pokazuju vašu slabost, razotkrivaju činjenicu da se ne možete baš uvijek snaći u roditeljskoj ulozi.

Nikada, ali baš nikada djetetu nemojte prijetiti kaznama koje ne možete ili nećete sprovesti u djelo.

Strpljenje. Nije samo vašoj djeci potrebno jednu stvar ponoviti više puta, sva su djeca takva, ali ono što je od iznimne važnosti jest da mirnim tonom djetetu date do znanja da ste za njega spremni izdvojiti vremena koliko je to potrebno.

Naučite pohvaliti svoje dijete. Zaista nije potrebno svaki put samo ukazivati na greške djeteta i grditi ga za sve ono što je propustio obaviti. Pohvalite ga kad to i najmanje zasluži, to će mu ‘podići’ ego, zbog čega će vas automatski htjeti još više iznenaditi i obradovati dobrim ponašanjem.

Ispunjavajte obećanja. Nikada, ali nikada ni za živu glavu nemojte obećavati ono što ne možete isuniti, a ako već date neko obećanje obavezno ga i ispunite.

Podržite svoje dijete, pokažite mu da i vi u njega imate povjerenje. Nemojte podlijegati općim predrasudama, primjerice da je poštovanje odraslih uvijek neophodno (Naprotiv, mnogo nepravdi, zanemarivanja i zlostavljanja dolazi upravo od odrasli, pa kako onda imati poštovanja prema takvim osobama?), da su ‘učiteljice uvijek u pravu’ i slično. Veoma je važno da dijete zna da je u svom domu prihvaćeno s cjelokupnim ‘paketom’ svojih osobina. Vi na takav način održavate svoj autoritet, a njemu dajete priliku da razvija svoj osobni identitet na zdravim osnovama.

S djetetom razgovarajte o svemu, neka među vama ne postoji tabu tema. Nikada nemojte izbjegavati priliku da razgovarate s njim, da ga naučite novim stvarima i da, na kraju krajeva, vi učite od njega. Isprike poput: ‘Pusti me da se odmorim’ i ‘Ne mogu sad, imam posla’ apsolutno su zabranjene. Vi ćete uvijek imati posla, ali vaše dijete neće uvijek ‘tražiti’ vašu pažnju.

 

Izvor: psiholog.ba