Kako upotrebljavati eterična ulja
Kako upotrebljavati eterična ulja

Kako upotrebljavati eterična ulja


Eterična ulja su gotovo uvijek razrijeđena, a načini njihove upotrebe su različiti.

Jedan od najpoznatijih načina je masaža, kod koje se nekoliko kapi eteričnog ulja dodaje temeljnom ulju, naprimjer, bademovom ili onom od grožđanih sjemenki, te se zatim nanosi na kožu. Ukoliko to pripremate kod kuće, koristite omjere koji su predloženi od strane stručnih osoba, a mješavinu nemojte čuvati duže od nekoliko dana.

Eterična ulja mogu se raspršiti i u zrak, tako da se voda s malo eteričnog ulja stavi u isparivač i zagrije. Kada voda uzavri, ulje hlapi stvarajući snažan miris. Također, ulje se može dodati i u kipuću vodu i inhalirati.

Sljedeća mogućnost je dodati ulje u vodu za kupanje, pri čemu će samo nekoliko kapi biti sasvim dovoljno. Ulje će formirati tanak sloj na površini vode i tijelo će ga djelomično upiti kad se pore na koži otvore usljed topline vode.

Oralna upotreba eteričnih ulja se obavlja samo uz prisutnost kvalificiranog liječnika travama.

Ne mogu se sva ulja upotrebljavati na opisane načine. Neka ulja mogu izazvati alergijske reakcije, a neka ne bi trebalo upotrebljavati u vrijeme trudnoće. Ukoliko imate neke sumnje, posavjetujte se s profesionalnim liječnikom travama.