Kako vršnjaci utječu na vašeg tinejdžera?
Kako vršnjaci utječu na vašeg tinejdžera?

Kako vršnjaci utječu na vašeg tinejdžera?


Djeca, posebno u periodu puberteta, počinju da provode mnogo više vremena sa svojim prijateljima, a sve manje sa svojom porodicom. U ovom osjetljivom dobu tinejdžeri postaju podložniji utjecaju od strane svojih vršnjaka. Važno je imati na umu da tinejdžerska prijateljstva mogu da imaju i veoma pozitivan utjecaj na djecu. Zato im treba pomoći da pronađu i odaberu prijatelje koji imaju interese i stavove slične onima koje vi želite da razvijete kod svoje djece, uključujući i dobre ocjene i ispunjavanje školskih obaveza, poštovanje prema drugima i izbjegavanje poroka, itd.

Tokom puberteta, djeca se često kroz ponašanje izlažu različitim rizicima jer pokušavaju da pronađu sopstveni identitet i postanu nezavisni. To ih čini veoma podložnim za različita eksperimentisanja. Takvo ponašanje može još više da dođe do izražaja ako su pod pritiskom svojih vršnjaka. Za takvu djecu mnogo je vjerovatnije da će imati nisko samopoštovanje, probleme u ponašanju i u školi, pa se kod te djece može razviti i depresija.

Izuzetno je važno da roditelji komuniciraju sa djecom u adolescentskom dobu. Time se smanjuje mogućnost podložnosti negativnim utjecajima i lošim navikama. Adolescenti koji često i otvoreno razgovaraju sa svojim roditeljima imaju mnogo manje šanse da se „zatvore“ i da kriju svoje emocije i želje od roditelja. Potrebno im je objasniti da izborom prijatelja koji nemaju loše navike i čije su životne vrijednosti i načini dokazivanja u društvu daleko bliži onima koje imaju u svojoj porodici, mnogo bitniji i vrijedniji od iskrivljenih načina dokazivanja kojima podliježe veliki broj tinejdžera. Roditelji imaju u stvari mnogo više utjecaja na odluke svoje djece nego što su toga i sami svjesni.

Još jedan od načina izbjegavanja negativnog utjecaja vršnjaka na vaše dijete je izgradnja samopouzdanja, samopoštovanja, osjećaja vrijednosti i spoznaje da su voljeni i potrebni svojoj porodici i bliskim prijateljima.

Nesumnjivo, neki utjecaji su neizbježni, ali i bezopasni. To je utjecaj u stilu oblačenja i frizure, vrste hobija itd. Ovdje intervencija skoro i da nije potrebna jer su to aspekti u kojima dijete treba da se identifikuje sa svojom grupom vršnjaka, i gdje mu zapravo vaš savjet i sugestija nisu ni potrebni. Ako vaš tinejdžer ispunjava svoje školske obaveze redovno, ako ne ispoljava ozbiljno problematično ponašanje, potrebno je ignorisati manje važne segmente u kojima adolescent pokušava da pronađe svoje mjesto u društvu. Uplitanje u svaki izbor koji se ne poklapa sa vašim načinom života ili razmišljanja, može eventualno da stvori ozbiljne probleme.

Na žalost, nije samo loš utjecaj vršnjaka problem u ovom dobu. Djeca su izložena i drugim negativnim uticajima putem Interneta, TV-a, video igrica itd. Potrebno je imati kontrolu, ili barem znati kojim su sadržajima djeca izložena kako bi se na minimum sveli mogući negativni utjecaji.

Ukoliko smatrate da je negativan utjecaj na vaše dijete takvih razmjera da ne možete da ga kontrolišete ili ako imate ozbiljan problem vezan za ponašanje djeteta, nemojte dugo da čekate već potražite pomoć stručnjaka.

Izvor: psiholog.ba