Sve što trebate znati o PAPA testu
Sve što trebate znati o PAPA testu

Sve što trebate znati o PAPA testu


PA-PA pregled je bezbolna metoda uzimanja ćelija sa površine grlića materice i mikroskopski pregled ćelija u cilju otkrivanja karcinoma grlića materice kao i prekanceroznih promjena na grliću, HPV infekcije i drugih infekcija. Uzimanje PAPA testa je vrlo jednostavno, brzo i bezbolno, a idealno vrijeme je od desetog do šesnaestog dana menstrualnog ciklusa, jer je tada uzorak najbolji za citološku analizu. Preporučuje se da prije uzimanja PAPA testa žena nema odnos bar 3 dana i ne koristi vaginalne tablete ili kreme sedam dana prije. Bris se uzima drvenom špatulom i četkicom sa površine grlića i iz cervikalnog kanala. Kada se uzme bris nanese se na predmetno stakalce koje se stavlja u 96% alkohol koji služi kao sredstvo za fiksiranje, potom se boji po metodi Papanikolau i nakon toga citolog gleda preparat pod mikroskopom i postavlja dijagnozu.

Nalaz PAPA testa može biti:

I grupa – negativan nalaz – normalan

II grupa – negativan nalaz – normalan ali postoje upalne promjene

III grupa:   IIIa i IIIb

IIIa – lahka displazija (ASCUS, CIN I ili LGSIL)

IIIb – teška displazija (CIN II, CIN III ili HGSIL)

IV grupa – suspektan siguran početak karcinoma grlića

V grupa – invazivni ili uznapredovali karcinom grlića materice

Obrazac Papa testa vodoravno je podijeljen na dva dijela:

Citološki nalaz čine tri cjeline:

– Primjerenost uzorka

– Opšta podjela

– Opisna dijagnoza

Tu se nalaze uobičajeni podaci o vama, uputna dijagnoza i neki anamnestički podaci: menstruacijski ciklusi, hormonsko liječenje, raniji citološki, histološki i drugi nalazi, te skica ranijeg kolposkopskog nalaza.

Označava se sa kojih je mjesta uzet bris: sa svoda rodnice (oznaka V), s vrata maternice (oznaka C) ili sa stijenke endocervikalnog kanala (oznaka E). Bris se uobičajeno uzima sa sve tri lokacije.

U nalazu će biti naveden i stepen čistoće (1, 2 ili 3). Stepen čistoće određuje se prije uzimanja brisa za PAPA test.

Riječ je o mikroskopskoj analizi vaginalnog sekreta, koji se tokom upalnih i drugih procesa u vagini mijenja. Određivanje stepena čistoće zapravo se temelji na mikroskopskom prebrojavanju epitelnih stanica, laktobacila, leukocita, bakterija, gljivica ili parazita u sekretu.

Stepen

čistoće 1

prisutno je dosta laktobacila i epitelnih stanica rodnice, pokoji leukocit i bakterija

zdrava vaginalna flora

 

Stepen

čistoće 2

smanjen je broj laktobacila,

a povećan broj leukocita i bakterija

upalno

stanje

Stepen

čistoće 3

prevladavaju leukociti i bakterije, nema laktobacila, a epitelne stanice su oskudne

jaka upala

 

Mikroorganizmi

Kategorija se odnosi na pronađene mikroorganizme ili na posljedice njihova utjecaja na stanice. Riječ je o najčešćim uzročnicima upala vagine i grlića maternice, pa se stoga u opisu izdvajaju:

Bacillus vaginalis

termin koji označava zdravu vaginalnu floru, odnosno fiziološke bakterije (Döderleinove bacile) normalno prisutne u rodnici

Miješana flora

najčešći nalaz u spolno aktivnih žena, označava pojačan broj uvjetno štetnih bakterija, ali ne označava nužno i upalu, i također se smatra normalnim nalazom

Fungi  

znači da su prisutne spore gljivica i kvasnica

Trichomonas   

stanje stanica ukazuje na prisutnost parazita Trichomonas vaginalis koji uzrokuje trihomonijazu

Actinomyces

aktinomiceti (uglavnom Aktinomyces israelli) su uvjetno štetne aktinobakterije, tako da njihov pojačan broj ne mora nužno izazvati upalu (rijetko, i to najčešće kod žena koje koriste intrauterinu kontracepciju)

Gardnerella vaginalis

to je uvjetno štetna bakterija jer probleme, odnosno upalu i iscjedak, može izazvati njezina mnogobrojnost (nauštrb fizioloških bakterija)

Chlamydia trachomatis

klamidija je bakterija čija prisutnost zahtijeva liječenje, no problem je u tome što je Papa test ne otkriva uvijek, te se najčešće mora dokazati (a i otkriti) drugim metodama, odnosno mikrobiološkom ili DNK analizom

Promjene povezane s HSV

znači da su uočene promjene na stanicama tipične za infekciju Herpes simplex virusom

Promjene povezane s HPV

znači da su uočene promjene na stanicama tipične za infekciju Humanim papilloma virusom

 

PA-PA pregled trebaju obavezno uraditi jednom u godini sve žene koje su stupile u seksualne odnose (od 20 do 65 godina starosti), ukoliko je nalaz uredan. Ako nalaz PA-PA nije uredan potrebno je intenzivno liječenje i kontrola u preporučenom periodu. Naravno uz PAPA test koji nije uredan obavezno se radi kolposkopski pregled da bi se našlo tačno mjesto promjene na grliću koju treba liječiti.

Što očekivati ako nalaz pokazuje…

Što očekivati kad nalaz pokazuje ASC-US – atipične skvamozne stanice neodređenog značenja?

Iako može zvučati zabrinjavajuće riječ je o nalazu blagih promjena koje ukazuju na to da nešto nije u redu, ali se ne može sa sigurnošću reći zbog čega (vaginalne infekcije i utjecaja hormona ili je možda naznaka prisutnosti HPV ili kakve druge cervikalne infekcije).

Ovakav nalaz upućuje na to da bi nešto moglo biti problem, ali nejasno je što, kao ni to je li problem uopće i prisutan. Stoga je uobičajeno da se PAPA test ponovi kroz neko određeno vrijeme (4 mjeseca).

Što očekivati kad nalaz pokazuje ASC-H – atipične skvamozne stanice kod kojih se ne može isključiti HSIL?

Kod ovog nalaza moraju se primjeniti mjere predostrožnosti. Ima ljekara koji će vam predložiti da se PAPA test ponovi kroz neko određeno vrijeme, no većina će ih ipak predložiti kolposkopiju kako bi stekli bolji uvid u stanje grlića maternice i moguće lezije epitela, te HPV genotipizaciju koja će sa sigurnošću potvrditi jesu li promjene na stanicama povezane s virusom.

Što očekivati kad nalaz pokazuje CIN I?

Nakon ovakvog nalaza uglavnom se preporučuje praćenje razvoja situacije i ponavljanje PAPA testa kroz određeno vrijeme. Ljekar će vam preporučiti HPV genotipizaciju i kolposkopiju.

Većina ljekara zagovara konzervativni pristup, no ima i ljekara koji će vam predložiti da već i nakon ovog nalaza i uklonite leziju, pogotovo ako se ona pruža u kanal grlića materice, pa nije dobro vidljiva. Većina lezija niskog stupnja s vremenom zacijeli sama od sebe ako damo našem organizmu priliku i poradimo na jačanju imuniteta.

Što očekivati kad nalaz pokazuje CIN II?

Ljekar će vam predložiti HPV genotipizaciju, kolposkopiju i/ili biopsiju, a moguće i druge mikrobiološke pretrage da se vidi jesu li ove promjene praćene i s kakvom drugom infekcijom.

Što očekivati kad nalaz pokazuje CIN III?

Ovakav nalaz potvrđuje se nalazom biopsije, nakon čega se lezija uklanja. Ako se ne ukloni moguće je da promijenjene stanice probiju bazalnu membranu i prerastu u ozbiljnu prijetnju vašem zdravlju i životu.

Carcinoma in situ zvuči mnogo gore nego stvarna situacija, i zapravo ne predstavlja karcinom, ali predstavlja pretkancerozno stanje. Riječ je o stanju u kojem su abnormalne stanice zahvatile punu debljinu epitela, ali nisu probile bazalnu membranu i zahvatile tkivo ispod, pa se u terapijskom smislu izjednačava s jakom displazijom.

Što očekivati kad nalaz pokazuje Carcinom planocelullare?

Nalaz stanica koje su suspektne na karcinom pločastih stanica zahtijeva hitnu daljnju obradu i liječenje.

Što očekivati kad nalaz pokazuje AGC – atipične glandularne stanice?

Za razliku od nalaza atipičnih skvamoznih stanica, nalaz atipičnih glandularnih stanica zahtjeva veću pozornost te druge dijagnostičke metode, i to u zavisnosti od porijekla stanica. Ako pripadaju epitelu vrata maternice, preporučuje se napraviti HPV test, kolposkopiju i/ili biopsiju. Ako stanice ukazuju na to da bi mogle biti dijelom endometralnog epitela (endometrija maternice), HPV test neće biti od velike koristi, ali će se zato preporučiti ultrazvučna pretraga materišta i biopsija endometrija.

 

Izvor: www.drmahirajahic.ba